ciasto - 161133 przepisów (strona:588/10743)

Chleb kanapkowy-tostowy 133

mleczno-maślaną z cukrem i solą. Wymieszajcie dokładnie, bez grudek, aż osiągnie luźną konsystencję. Podczas wyrabiania dodawajcie powoli, po wmieszaniu każdej poprzedniej porcji, pozostałą mąkę. Najprawdopodobniej nie zużyjecie całej, ciasto pod palcem musi być miękkie i elastyczne. Mnie zostało około 90g mąki. Jeśli będzie się mocno lepiło do ścianek naczynia przy wstępnym wyrabianiu, dosypujcie po łyżce resztę mąki, znowu każdą(...)porcję dokładnie wrabiając i tylko do czasu, aż ciasto przestanie się mocno lepić. Będzie lepkie, ale porównywalnie do gumy do żucia.   Ręcznie, na blacie, lub w misie robota planetarnego, hakiem do ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto przez „magiczne drożdżowe 8 minut”. Jeśli dalej mocno się lepi, możecie podsypać je jeszcze łyżką mąki. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wróci na miejsce

Karo in the Kitchen
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 198

zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie(...)Szkół lepienia knedli tyle, co sposobów na lepienie pierogów. Mój jednak jest szybki i idiotoodporny Gdy ziemniaki już wystygną, w tym samym garnku w którym je gotowaliśmy, szykujemy ciasto. Nie dotykając go rękami, naszykujcie tylko widelec lub łyżkę. Ziemniaczane ciasta nie lubią, gdy się je za długo dotyka wyrabia i w ogóle pieści , dlatego ja swoje ciasto robię

Karo in the Kitchen
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 242

Ciasto parzone to ciasto wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody z masłem). Podgrzanie mąki pszennej przed pieczeniem sprawia, że wiązania glutenu tworzą się w niej szybciej niż podczas tradycyjnego zagniatania, a samo ciasto staje się bardziej jednorodne, puszyste, lekkie i elastyczne. Te naleśniki mogą(...)być wykonane z wyprzedzeniem – odgrzewany je później w kuchence mikrofalowej lub odsmażamy, gdy jesteśmy gotowi do jedzenia. Samo ciasto możecie również przygotować wcześniej i smażyć świeże naleśniki tuż przed ich podaniem.   Będą dobre zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia. Ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że nawet mocno zawinięte nie połamią się, w przeciwieństwie do naleśników z klasycznego

Karo in the Kitchen
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 234

praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku(...)sztuk! Bambusowy koszyk do gotowania na parze można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Był też dostępny ostatnio w Biedronce przy okazji tygodnia kuchni azjatyckiej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (ciasto jest na początku

Smakowity Blog Kulinarny
Proste kremówki 287

Smaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)Najlepsze ciasta”).     Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta) 1l mleka 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany 250g masła lub margaryny w temperaturze

Mała Cukierenka
Proste kremówki 3066

Smaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)Najlepsze ciasta”).     Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (muszą być dwa kawałki ciasta) 1l mleka 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Dodatkowo

Mała Cukierenka
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 157

koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.   Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania gwiazdy Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia

Lili w kuchni
Kremowy Przekładaniec z Bezą i Malinami 123

Wszystkie ciasta z bezą są u nas na ‚tak’. Gdy dochodzi do tego krem śmietankowy i owoce jesteśmy wniebowzięci. Blaty ciasta są wilgotne, smakiem zbliżone do ciast ucieranych z owocami. Maliny w cieście działają orzeźwiająco. Beza, na wierzchu każdego z blatów jest chrupiąca. Całość przełożona (nie)zwykłym kremem śmietankowym z dodatkiem dżemu mailowego nadaje ciastu inny wymiar smakowy i wprowadza(...)zachwyt z kolejnym kęsem. Bardzo polecam. Zaskoczcie i wprowadźcie w zachwyt swoich znajomych i rodzinę tym oto ciastem. Składniki na ciasto: 200 g masła 200 g cukru kryształu 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki mleka 150 g malin Wszystkie składniki na ciasto (oprócz malin) wkładamy do misy

Made By Mom And Son
Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem. 550

Ostatnio robiłam ciasto  FILO , postanowiłam je wykorzystać do Galaktoboureko, greckiego ciasta, które można uznać za grecki odpowiednik naszej kremówki, choć jest zupełnie innym ciastem. Spód i wierzch to ciasto Filo, natomiast wnętrze to masa budyniowa z kaszą manną, a wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam!   Składniki(...)Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki  kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Rozpustne gotowanie
Schrzaniony chleb 234

mnie podkusiło :) Nie brałem się oczywiście za wykopywanie chrzanu i jego tarcie, poszedłem na łatwiznę. To znaczy w najbliższym sklepie kupiłem słoiczek chrzanu staropolskiego. Jako bazę wybrałem ciasto, które wykorzystałem ostatnio przy pieczeniu bułek z czosnkiem . Ponieważ jednak, jak wyczytałem z etykiety na słoiku, chrzanu w chrzanie jest tylko połowa, zwiększyłem ilość mąki i zmniejszyłem ilość płynów w przepisie(...)ciasto nadawało się na foremkowca. Podczas pieczenia w całej kuchni panował delikatny, jakby lekko kwaśno-słodkawy zapach chrzanu, który w chlebie pozostał wyczuwalny nawet po jego wystygnięciu. A w smaku? Po prostu super. Najlepiej o tym świadczy to, że akurat przyszli sasiedzi, którzy na miejscu zjedli jeden mały bochenuś, drugi wzięli w niewolę do siebie na rano, i na odchodne

Grahamka, weka i kajzerka
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 196

pominąć.  Marathopites należą do rodziny wytrawnych tart i pasztecików nadziewanych przeróżną dziko rosnąca zieleniną i nazywanych w Grecji pites (ang. green pies). Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystywałam gotowe ciasto filo, jednak tym razem zdecydowałam się na samodzielne zagniecenie ciasta. Nie jest to wcale trudne, jego zagniecenie zajmuje góra 10 minut. Z uwagi na małe wymiary, polecam marathopites na przekąskę(...)dzikiej zieleniny kultywowanej w Grecji przeczytacie tutaj . Marathopites z botwinką i ziołami Kuchnia wysp śródziemnomorskich #3 inspiracja "The Islands of Greece" Rebecca Seal Składniki (na ok. 34 sztuki): ciasto: 400 g mąki typ 650 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z truskawkami A 152

niewielkiego kręgu dookoła jabłonki udało się nam zebrać jakieś dwa kilo owoców. Część- tą najdojrzalszą, pożarliśmy prosto z krzaczka, a to co uda się donieść do domu wrzucamy do ciasta. Udało mi się nawet wypróbować nowe przepisy i dziś podzielę się pierwszym z nich. Wprawdzie sezon truskawkowy powoli się kończy, ale jestem pewna, że i inne owoce świetnie zagrają(...)delikatną pianką. To było tak- wieczór, w misce truskawy, a ja szukam pomysłu. Spróbujcie wyguglować "ciasto z truskawkami" a zrozumiecie jaka to tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok

les mirabelles
Tarta z owocami 136

kogo: dla fanów lekkich ciast dla mających owoce, a nie mających pomysłu co z nimi zrobić dla posiadających formę do tarty Składniki na ciasto: 150g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko 100g masła 1 łyżka śmietany szczypta soli Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, cukier, żółtko, śmietanę i szczyptę soli zagnieść. Zagniatać, aż składniki się połączą i włożyć do lodówki na minimum(...)30minut. Formę do tarty natłuścić (ja zazwyczaj robię to masłem - trzeba to zrobić dokładnie w rowkach).  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę lub też odrywać po kawałku i wypełniać formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto można wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypać na nie groch lub fasolę. Piec

Mania Wypiekania
delikatne ciasto z czereśniami i budyniową pianką 394

składniki na ciasto kruche: 150g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 35 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mocno schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce o dużych oczkach lub siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto(...)spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godz. Blachę o wymiarach 33 cm x 21.5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2/3 zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temp. 170 st. C na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. składniki na piankę budyniową: 5 białek 220 g cukru 2 łyżeczki domowego ekstraktu

Domowy Smak Jedzenia
Ucierane ciasto z truskawkami 162

Jeden z najprostszych przepisów na ciasto. Ciasto-bazę pod większość sezonowych owoców. Marzę, żeby kiedyś takie ciasto upiec w prodiżu. Ustawiony w kuchni na stole, podłączony do kontaktu schowanego za firanką... wspomnienia domowego ciasta właśnie z prodiża są niezwykle silne. Z ciekawości poszukałam w internecie czy prodiż można jeszcze gdzieś kupić. I okazuje się, że i owszem, można. Ale ceny(...)PRLu i wydawałoby się urządzenie, które zupełnie wyszło z mody, przeżywa swoją drugą młodość. Gdyby był tańszy, pewnie kupiłabym z sentymentu :) Póki co pozostaje mi tylko powspominać smak ucieranego ciasta z sezonowymi owocami pieczonego w prodiżu. To z domowego piekarnika wcale nie jest gorsze, a przygotować je może nawet 7-letnie dziecko. Pierwszy raz w tym roku upiekłam ucierane ciasto

bistro mama

Proponowane wyszukiwania