się nam z bombą kaloryczną i zapychaczem w kartonowym pudełku. Smak takiej pizzy pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj jest przygotowywana ze składników o słabej jakości i na gumowatym cieście. Dlatego dziś alternatywa dla tak znanej i powszechnej na całym świecie pizzy. Zachęcam Was do przygotowania jej samemu we własnej kuchni. Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow(...)zaciszu domowej kuchni. Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :) Czas przygotowania: 65 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI na ciasto do pizzy: 350 g mąki pszennej 30 g świeżych
kulinarnyJapiękne zdjęcie zawdzięczamy dopiero przybyciu Naszych Niedzielnych Gości. Pasteis z kształtu i tzw. procesu przygotowania przypominają nasze swojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też się zdarzają:-). Różnice zasadnicze to twardość ciasta i smażenie(...)głębokim oleju. Ale... po kolei. Zacznijmy od ciasta i składników: 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej) 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka wódki (dla nadania chrupkości ciastu) 1 szklanka wody przegotowanej (ciepłej) łyżeczka soli Krok 1: S kładniki wrzucamy do garnka i mieszamy łyżką. Krok 2: Wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy, dodając jeśli konieczne
Smaki Brazyliichciałam Wam przedstawić przepisy na dwie słodkości. Słodkości te zaskoczyły mnie prostotą wykonania ale przede wszystkim smakiem, bardzo dobrym smakiem. A co w nich magicznego??? przekonajcie się sami. MAGICZNE CIASTO Kiedy je zobaczyłam u Arabeski nie myślałam., że robi się je tak szybko. Nie chciało mi się wierzyć, że przy minimum wysiłku osiągnę taki efekt. Gość w postaci Wujka
Dzieje kuchennej Wiewiórykażda inna, gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki
Dzieje kuchennej WiewióryUbiegły tydzień spędziłam na wertowaniu"Moich smaków życia" i najnowszego numeru KUCHNI. Wiele znalazłam inspiracji i kilka pomysłów postanowiłam wykorzystać. Pierwszym z tych KUCHENNYCH jest właśnie to ciasto. W oryginale z wiśniami, u mnie zatopiły się w nim papierówki. Dla mnie zdecydowanie za słodkie ale Małżon posypywał jeszcze cukrem pudrem. Z wiśniami zapewne idealne :) Jogurtowe
Dzieje kuchennej Wiewiórykażdej kobitki, że dostaje szału, nie zważa na żadne diety i marzy o czymś słodkim. Ja miałam taki dzień wczoraj. I choć moje nastroje huśtały się nieziemsko postanowiłam upiec ciasto. Kiedyś już je piekłam więc dodatkowo nie mogłam się powstrzymać. Całkiem nie dietetyczne, mocno czekoladowe, wilgotne od bananów, tym razem z kawową nutą by i Małżonowi smakowało
Dzieje kuchennej WiewióryStyczniowa KUCHNIA pokazała kilka przepisów na słodkości z mąk innych niż pszenna. Zaintrygowały mnie szczególnie dwa a jeden wykorzystałam po sobotnich zakupach gdzie udało mi się nabyć mąkę owsianą.Ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryPsiapsiółki i jak wróciłam do domu postanowiłam ugotować pyszny szkocki krupnik oraz upiec coś do po łasowania. Już od dawna przymierzałam się do Marchewkowca znalezionego w KuchniAgaty. To ciasto wyjątkowo pachnące i bogate w smaku
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki. Bruschetta. Sałatki na Sylwestra. Sałatka Gyros , sałatka grecka , sałatki z tortellini, sałatki z kurczakiem. Pieczywo czosnkowe. Grzanki ziołowe. Przekąski z ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy . Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą i salami. Szparagi w cieście francuskim. Przepisy z ciastem francuskim. Tarta z ciasta francuskiego(...)Klopsiki. Szaszłyki. Rolada szpinakowa z łososiem . Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem. Paluszki z ciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą. PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ: Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami
Kulinarne PrzebojeDyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrz Jej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd) Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie. A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xd Przepis: 150g białej fasoli
More food, love and dreamszmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami
Aga w kuchnisię nim pochwalić. To mój pierwszy chleb wyrastający w koszyku do chleba! składniki Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej 20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej 2000) 250 g wody pół łyżki soli cały zaczyn przygotowanie zaczyn Wszystkie składniki wymieszać w robocie(...)wolnych obrotach (ok 1 min), przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. ciasto właściwe Wymieszać wszystkie składniki ciasta ( oba rodzaje mąki, wodę,zaczyn) oprócz soli. Ciasto pozostawić pod przykryciem na pół godziny, po tym czasie dodać sól i wyrabiać dokładnie przez około 10 minut (można wyrabiać w robocie). Ciasto wyjąć na posypany mąką blat jeśli
Stare Garymnie rozpiera! składniki zaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 730 g mąki pszennej chlebowej 40 g mąki żytniej chlebowej 500 g wody 20 g soli 230 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem(...)ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej. ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście. Mieszać
Stare Garywszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę. składniki zaczyn 180 g mąki pszenna chlebowa 110 g wody 40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej razowa 480 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli 5 g drożdży instant 290 g zaczynu(...)pieczonego czosnku (użyłam 2 sporych główek) przygotowanie zaczyn Przygotować na ok 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej. Przygotować czosnek. Ścinamy wierzch główek czosnku na grubość 1 cm, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piecu w temperaturze 170 - 200 st.C
Stare Garyksiążki "Chleb", autor Jeffrey Hamelman. składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać(...)wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory
Stare Gary