śliwka - 11236 przepisów (strona:588/750)

Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 138

cukru użyta do przygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka

KUCHARNIA
Karmel, pomarańcze i jak nie robić gościom ambarasu 115

każdego gatunku oddzielać, tylko wszystkie razem gustownie ułożyć na winogronowych liściach, któremi  wykładając dno koszyka lub tacy niech się zwieszają aż po za brzegi. Jabłka, gruszki, piękne gatunki śliwek, a na wierzchu gdzie niegdzie winne grono, tak ułożone owoce służą do ozdoby stołów i przedstawiają miły dla oka widok. " * POMARAŃCZE W SOSIE KARMELOWYM Z SOLĄ MORSKĄ I COINTREAU

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 125

kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy herbacie i rodzinnych opowieściach sięgać po kolejne

KUCHARNIA
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 160

karmelem. W końcu zachcianki są po to, by je spełniać! Z kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś kucharkę (...), która nawet do śliwek w miodzie oraz fig dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce

KUCHARNIA
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 150

pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) *  PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 124

Jedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem.  Zrobiłam sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć.  Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 94

pogoni za słońcem - coraz wcześniej schodzącym ze sceny reżyserem. Balet motyli  - lekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru.  Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 101

numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość.  Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki, kapiący sokiem, którego

KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 141

wszystko powraca.  Zapraszamy na spotkanie z jarmużem u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u mnie w Kucharni.  Jako pierwsza rosła  kukurydza, obok niej alejka śliwek i gruszy.  Dalej ziemniaki i kapusta. Potem ogórki i pomidory. W głębi, najdalej na lewo, brukselka i On.  W kukurydzy grałyśmy w chowanego.  W cieniu śliw i gruszy planowałyśmy

KUCHARNIA
A to było tak... 102

najlepsze i w pełni naturalne surowce z polskich sadów, ogrodów i warzywników. Zachwyca różnorodnością smaków, takich jak Ostry zielony pomidor, Pomidor korzenny, Powidła z mirabelki czy fenomenalny, najnowszy chutney Śliwka suska.  Aromatami z każdego zakątka świata obsypał nas Kamis ubierając także w niezwykle kobiece fartuszki. Dzięki najbardziej wymyślnym przyprawom mogłyśmy do woli doprawiać prezenty według indywidualnych preferencji gotujących

KUCHARNIA
Gdzie jesteś? Wracaj! Limonkowy sernik z ricotty z owocami lata. 145

które czeka już na mnie od roku. Nie złapałam w sieć splecioną z niecierpliwych spojrzeń tylu spadających gwiazd, ile marzeń zdążyłam ustawić w kolejce.  Nie najadłam się jeszcze śliwkami, nie nacieszyłam koncertami świerszczy, nie.... Nie jestem jeszcze gotowa, a Ty już wychodzisz.  Znikasz. Tak po prostu, bez uprzedzenia. Zostawiasz mnie w pół słowa, w zaskoczonym bezruchu, gdy ręka

KUCHARNIA
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 142

wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki

Wypisz Wymaluj
Dzem sliwkowy---Plum Jam 164

Gotujemy - jak kto woli smażymy, na małym ogniu przez ok. 2do 2,5 godziny, by śliwki nabrały konsystencji dżemu i straciły trochę na objętości. Do gorącej masy dodajemy sok z 2 cytryn, sypką pektynę ,szybko mieszając ja w musie śliwkowym,aby nie powstały grudki.   Tak powstały dżem wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy około 15minut .U mnie w garnku

w mojej kuchni
KNEDLE---GNOCCHI 59

jajka -- 400 g śliwki --4 łyżki posiekanych migdałów --2 łyżki brązowego cukru  --4 łyżki masła --gęsta śmietana

w mojej kuchni
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 590

odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę.Następnie  posypujemy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania