śliwka - 11236 przepisów (strona:596/750)

Jabłka w płaszczykach 148

Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem.    Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki.    Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki.    Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka.    Sklejamy brzegi ciasta

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 200

twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -10 dkg margaryny -0,5 szklanki cukru pudru -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao -aromat śmietankowy    Zagniatamy

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 126

mleka -4 łyżki cukru -2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego -4 jajka oraz jedno do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat śmietankowy -bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,    płatki migdałowe )    Bakalie kroimy na mniejsze cząstki. Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy      a wszystko mieszamy i oprószamy mąką

Maminek kulinarny
Koreczki na melonie 151

okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie. ( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy)    Składniki: -melon lub arbuz -papryka -pomidorki koktajlowe -winogrona -śliwki -salami -kabanosy -sery    Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu. Ustawiamy go na talerzu. Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie.    Nakładamy na wykałaczki i wbijamy w melon

Maminek kulinarny
Pasztet z gęsi 148

sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu 50 g gęsiego smalcu 1 cebula 1 jajko 200 ml bulionu z gęsi

Smakowity Blog Kulinarny
Babka piernikowa z rodzynkami 203

świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 139

kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki,  pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy

Mała Cukierenka
Prosto, owocowo. Pysznie 134

brzegów.Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec w 180 st. C. 30 minut.Ostudzić.Posypać cukrem perłowym.Smacznego!Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja samotnika 158

piec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia.Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie. Ach, jak się cieszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 203

przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje. Śliwek nie ma, za to gdzieś między bazylią a pieczarkami zobaczyłam całkiem przyzwoicie wyglądające rabarbarowe łodygi... Czy to aby jest normalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alternatywa dla tradycji, czyli pączkowe muffiny 158

domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś ma chęć, może dać różę. Z ciekawostek - moja Babcia i Mama nigdy nie robiły pączków z różą, tylko właśnie zawsze ze śliwką. Nie wiem, dlaczego, ale tak właśnie kojarzy mi się smak domowego pączka.Jedyną wadą tych muffinek jest fakt, że bardzo szybko się starzeją - zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia, następnego da się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 120

uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadmiar białek, i co począć z figami 132

przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Na blogu brakuje jabłek, gruszek, śliwek... A przecież to wszystko jest w mojej kuchni! Tylko czasu na opowieści brak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 128

ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu z przepisami. O tym, o ilu książkach chcę Wam opowiedzieć, nawet nie wspomnę. W tym tempie przepisy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 136

letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić... Przeglądając Ciasta i desery , nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania