Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem
Fabryka pomysłówpłatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150g masła ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich 100g mlecznej czekolady Opcjonalnie garść suszonych owoców np. żurawina, śliwki (przełamują słodycz) Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Orzechy i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mąki i wymieszać wszystko razem. Masło roztopić
Fabryka pomysłówmożna użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek. Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to . Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody cebula 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki sosu sweet chili papryka słodka przyprawa do kurczaka olej do smażenia łyżka(...)Kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i słodkiej papryce. Smażymy na oleju, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy śliwki, ketchup, powidła, wodę, ocet i sos sweet chili. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy dokładnie. Usmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy gorącym
Czerwona Porzeczkawięc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie), w końcu miodu do polania (wg uznania),Ser pokroić w grube plastry i ułożyć
Delicious Titbitsbigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‚soczku’ z bigosu :)) Niektórzy do niego dodają jeszcze suszone śliwki, ale u nas prawie nikt za nimi nie przepada, więc robimy bigos bez […] The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOd dziecka byłam bardzo wybredna i dość zdecydowana w tym, co było dobre a co nie. Nie lubiłam w dzieciństwie ciast, za wyjątkiem kilku. Nie lubiłam
Moja DelicjaPrzepyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasto na maślance. W sam raz do popołudniowej kawy - nie wymaga dużo pracy a smakuje świetnie:)
Prosty przepis naW słoneczne, wiosenne dni truskawkowe krzaczki rozwijają swoje kwiaty i wyciągają się w stronę słońca. Oczekują na pszczoły, by te dokonały rytualnego zapylenia, spacerując od kwiatka
Vegan TasteCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuCoraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprawiają, że kiedy mija złota godzina, najchętniej spędzam czas przy rozgrzanym piekarniku. Skutkuje to godzinami spędzanymi w kuchni oraz co raz
Fitsweet.meKompot z suszu to tradycyjny kompot na Wigilię, którego bazą są suszone owoce, które można dobrać wedle swoich upodobań smakowych. Poniżej znajdziecie przepis na wigilijny kompot
Kulinarne Przeboje