śliwka - 11236 przepisów (strona:610/750)

PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 208

przypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Liebster Blog Award 135

Lubię odkrywać nowe smaki, niemniej niepodzielną pozycję w moim sercu zajmuje pyszna, polska kuchnia. 2.  Jakie smakołyki są Twoim daniem popisowym?  Aktualnie gruszka w grzanym winie ze śliwką i czekoladą, serwowana z lodami. 3.  Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania?  Uwielbiam curry i imbir. 4.  Jaki jest Twój ulubiony produkt

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odwrócone ciasto z owocami 140

potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec ok 50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto

Monia miesza i gotuje
Drożdżowy placek z owocami 187

dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce.składniki:4 szklanki mąki125 g margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka50 g drożdży5 jajekaromat rumowy600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnieSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
"Cud, miód i maliny" 467

Kruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam.  A teraz opowiem

Fabryka pomysłów
Portugalskie ciastko z wiśniami 176

poprzednim miesiącu w akcji gotowanie za głosowanie zaproponowałam Wam portugalskie ciastko ze śliwkami (pastel de nata). Postanowiłam je jednak przygotować w wersji z wiśniami,  gdyż szkoda by nie wykorzystać darów natury z ogródka, a po drugie, ten przepis już długi czas czekał zanim go wypróbuję.   Po trzecie, widziałam też duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej

Fabryka pomysłów
Serowa tarta z brzoskwiniami 189

bardzo smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki

Fabryka pomysłów
Pierogi z podgrzybkami 146

Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki  w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko  z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem

Fabryka pomysłów
Owsiana krajanka vel. owsiane batoniki z orzechami i czekoladą 168

płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150g masła ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich 100g mlecznej czekolady Opcjonalnie garść suszonych owoców np. żurawina, śliwki (przełamują słodycz) Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Orzechy i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mąki i wymieszać wszystko razem.  Masło roztopić

Fabryka pomysłów
Kurczak po cygańsku 334

można użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek.  Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie  Ugotuj to . Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody cebula 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki sosu sweet chili papryka słodka przyprawa do kurczaka olej do smażenia łyżka(...)Kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i słodkiej papryce. Smażymy na oleju, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy śliwki, ketchup, powidła, wodę, ocet i sos sweet chili. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy dokładnie. Usmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy gorącym

Czerwona Porzeczka
Cheddar z miodem i włoskimi orzechami 168

więc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie), w końcu miodu do polania (wg uznania),Ser pokroić w grube plastry i ułożyć

Delicious Titbits
Bigos staropolski – tradycyjny 2193

bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‚soczku’ z bigosu :)) Niektórzy do niego dodają jeszcze suszone śliwki, ale u nas prawie nikt za nimi nie przepada, więc robimy bigos bez […] The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania