gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach. Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej
Smakołyki Berenikimożna tylko raz? Te zwykłe, bez dodatków na pewno robicie, a jeżeli nie robiliście jeszcze czekoladowej wersji, to zróbcie koniecznie. Nie trzeba będzie ponownie smażyć następnej porcji śliwek. Wystarczy tylko zostawić trochę powideł i gotowe z kilka minut. Składniki: 700 g powideł śliwkowych 50 g kakao niesłodzonego 50 g czekolady (gorzka, deserowa lub nawet mleczna
Sto kolorów kuchniJest na moim blogu kasza jaglana z malinami, z truskawkami, jest z masłem orzechowym, ze śliwkami, kokosowa, z dodatkiem amarantusa i wiele innych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj . Post Chutney śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeszklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej) - 150 ml oleju - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.) + dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Do masy
Smaczne Zdrowedrożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie inne owoce. Składniki: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 100g świeżych drożdży, cukier waniliowy, dowolne owoce
Z miłości do słodkościmąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie pralinek nugatowych Milki i dwie garście suszonych śliwek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Według przepisu chleb watykański piecze się raz w życiu, jednak po spróbowaniu jestem pewna, że jeszcze nieraz do niego wrócę. Ma specyficzną, delikatnie
sama złodyczWizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek zasiliła moją tartę, na która zapraszam już wkrótce. Przy okazji życzę wszystkim udanego weekendu
Przysmaki Karolkimąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego W jednym naczyniu wymieszać suche składniki
Moje domowe kucharzeniekasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską, warto aby mieć przepiękny album, aby pojechać na polską wieś i docenić jak cudowne produkty mamy tutaj u siebie
Brzuszki Łakomczuszkidrzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach królują dojrzewające przez całe lato jabłka, gruszki. To właśnie teraz kupimy najsłodsze śliwki i soczyste pomidory. Pośród wymienionych składników jednak króluje jeszcze jeden produkt - dynia. Nie tylko swoim rozmiarem (w końcu dynie bywają ogromne), ale też swoim smakiem. Mimo, że na targach widzimy niewiele
Pora coś zjeśćMiałam kilka śliwek, samotną morelę i garść borówek amerykańskich, jak również pomarańczę. Wszystko to wymagało jak najszybszego spożycia, bo czas dojrzałości się kończył. Niewiele myśląc wyjęłam silikonową foremkę (choć nie wiem czy to był akurat najlepszy wybór jeśli chodzi o naczynie do zapiekania) i zrobiłam deser w sposób szybki i nieskomplikowany. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymożna ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebardzo smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka puszka mleka zagęszczonego słodzonego pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji
ciastkarnia na kruchym spodziepełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka 30g gorzkiej czekolady (70%) Suche składniki mieszamy w jednej misce. W szklance mieszamy miód
kuchnia do kwadratu