Grzyby po cygańsku czyli pomidorowa sałatka grzybowa to świetny dodatek do obiadu, wszelkiego rodzaju mięs i pasztetów. Taką sałatkę można również podgrzać i wykorzystać jako sos do makaronu czy klusek ziemniaczanych. Do takiej sałatki można wykorzystać większe grzyby, które nie nadają się do marynowania w occie, gdzie zazwyczaj daję tylko małe egzemplarze, których nie trzeba kroić. Składniki na grzyby(...)odcedzone grzyby przekładamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość mieszamy i dusimy około 8-10 minut. Do wyparzonych słoików wkładamy sałatkę grzybową do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy pokrywki. Słoiki przekładamy na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładamy do zimnego piekarnika. Pasteryzujemy je przez 25 minut
e-PrzepisyKulinarneBędą super pomysłem na imprezową przekąskę czy rodzinne spotkania. W naszym domu danie to gości również na świątecznym stole, ponieważ moja rodzina uwielbia śledzie w sosie porowym. Ta sałatka śledziowa jest naprawdę bardzo smaczna a co najważniejsze bardzo łatwa do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować pyszne śledzie w porach
Przepiski.plDziś zapraszam Cię po kolejny przepis na sałatkę z ziemniakami w roli głównej. I tak się zastanawiam, czy patrząc na zdjęcie nie zastanawiasz się czy aby nie pomyliłam składników? A ja Ci odpowiem, że z pewnością nie, choć na pierwszy rzut oka, to połączenie wydaje się być dziwne. Z resztą podobna sytuacja była z sałatką z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną(...)porzeczką . To połączenie również wydawało się mocno zaskakujące, ale przecież dobrze, wiesz, że ja lubię eksperymentować w kuchni. I właśnie takim eksperymentem jest sałatka ziemniaczana z figami i fetą. Do tego dressing z dodatkiem miodu i świeżego tymianku i jest pysznie. Ugotowany na parze ziemniak może być bazą do wielu sałatek, choć przyjęło się, że nie dodajemy do niego owoców
Kulinarne przygody Gatityobiad. Dzisiejsza wersja jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wam spróbować. Pyszne warzywa plus grzanki z kozim serem, które uwielbiam! Dzięki swojemu charakterystycznemu, bogatemu smakowi niezwykle podbijają smak sałatki. Polecam! PRZEPIS SAŁATKA BROKUŁOWA Z GRZANKAMI I KOZIM SEREM Składniki: 200g brokuła 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy kilka listków sałaty kilka rzodkiewek kilka kasztanów jadalnych z zalewy 3 łyżki ziaren(...)słonecznika prażonego kilka kromek bułki plastry sera koziego sól ziołowa olej rzepakowy tłoczony na zimno Jak zrobić sałatkę brokułową: Brokuły gotujemy al dente. Cukinie kroimy w kosteczkę i przesmażamy 1 minutę na oliwie. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Kromki bułki tostujemy i na gorące kładziemy plastry koziego sera. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Oprószamy solą ziołową, słonecznikiem. Polewamy olejem rzepakowym. Artykuł
Dorota SmakujeSałatka królewska to szybki, smaczny i lekki posiłek. Wystarczy tylko pokroić kilka składników, wymieszać i gotowe. Idealna zarówno na święta, jak i drugie śniadanie do pracy. Świetnie sprawdzi jako imprezowa przekąska. Gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę królewską: 1 słoik selera konserwowego (ok. 350 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pora ( około(...)talarki. Łączymy go z resztą składników. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, pokrojony w kosteczkę szczypiorek. Całość doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku. Zawartość miski mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, by smaki się przegryzły. Taką sałatkę można udekorować natką pietruszki Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z PrezesemJeśli szukacie czegoś nietypowego na nadchodzącą imprezę sylwestrową to polecam Wam sałatkę makaronową z wędzonym kurczakiem! Absolutny hit, istny rarytas!Połączenie wędzonego kurczaka z ananasem i selerem konserwowym nadaje jej niezwykle oryginalnego smaku, a dodatek pora lekkiej ostrości. Jeśli również lubicie takie połączenia smaków, proponuję Wam wypróbować sałatkę królewską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę makaronową z wędzonym(...)makaron zostawiamy do ostudzenia. W kolejnym kroku wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez oraz musztardę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z PrezesemSzukacie przepisu na jakąś ekstra sałatkę? Mam dla Was coś super smacznego, czyli brokułową sałatkę z sosem czosnkowym! Znajduje się w niej również kurczak i kukurydza. Dodatek sosu czosnkowego idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami! Postawcie ją na stole, to zniknie w mgnieniu oka! Nie czekajcie, wypróbujcie ten przepis już dziś! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na brokułową sałatkę z sosem(...)feta kroimy w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Do miseczki przekładamy brokuła, kurczaka, odsączoną kukurydze i ser feta. Dodajemy garść prażonych płatków migdałowych. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę możemy od razu polać sosem czosnkowym lub podać go w osobnej miseczce. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z PrezesemSałatka z tortellini, porem i ananasem to doskonały pomysł na kolację lub drugie śniadanie. Przygotujesz ją w dosłownie klika chwil, a naprawdę warto spróbować. Sałatka składa się z 3 głównych składników, lekko ostry smak pora przełamuje dodatek ananasa. Całość ma ciekawy smak. Mój mąż ją bardzo lubi i jutro zabiera w pudełeczko do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)sałatkę z tortellini, porem i ananasem: 250 g makaronu tortellini z serem 2 średnie pory 1 puszka ananasa konserwowego koperek 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, świeżo zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zostawiamy do przestudzenia. 2. Pora dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy
Gotuj z Prezesem