żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach. Składniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam Do wrzątku dodaję masło/olej (sł) i wsypuję przepłukany ryż
Zdrowa Kuchnia SowyExtra. Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy. Składniki na 2 słoiczki i miseczkę: * 7 suszonych moreli * 5 dużych daktyli * 5 dużych suszonych śliwek * 4 figi * garść rodzynek * garść orzechów włoskich * 1 i 1/2 szklanki miodu Posiekałam drobno wszystkie bakalie, wrzuciłam do rondelka (oprócz orzechów), zalałam miodem i trzymałam
Zdrowa Kuchnia SowyKasza jaglana - moje ulubione śniadanie - tym razem z dodatkiem powideł śliwkowych i wędzonych śliwek. Cudowna! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną jadałam ostatnio rzadko i tylko na śniadanie, taki mam czas. Najczęściej z bakaliami, jabłkiem, śliwkami suszonymi, czyli powielam na wszystkie strony już znane Wam przepisy. Dzisiejsza jest z masłem orzechowym, z którym już kaszę też sobie serwowałam, ale wtedy była z dodatkiem amarantusa i bez banana. A masło orzechowe i banan to duet (prawie) idealny;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowynależących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK , produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie, chrupki zbożowe w czekoladzie mlecznej oraz chrupki zbożowe w polewie kakaowej
kolorowotorcikowopokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach
kolorowotorcikowołyżki cukru 1 szkl. bakalii Wykonanie: Kaszę zalać woda i mlekiem, posłodzić cukrem. Gotować około 20 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszę przykryć, odstawić do wystygnięcia. Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno. Ser pokruszyć przełożyć do miski robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki". Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez
kolorowotorcikowocukru 4 torebki herbaty Earl Grey 230 g masła miękkiego 4 jajka 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g żurawiny suszonej Bakalland 50 g śliwek suszonych 80 g rodzynek Wykonanie: Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą. Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku. Dodać cukier
kolorowotorcikowomleka -50g drożdży -550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej) -szczypta soli -1/4 szklanki oleju -1/4 szklanki cukru trzcinowego + owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłka Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz
Smaczne Zdrowetowarzystwa dobrałam im twaróg i migdały. Przepis na twarogowe knedle podawałam już dwa razy. Pierwszy raz też z truskawkami klik , za drugim razem były to knedle ze śliwkami w towarzystwie pysznej, orzechowej polewy klik . Tym razem przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Zapraszam i jednocześnie życzę Wam cudnego pierwszego dnia lata, które mimo jesiennej aury zacznie się już jutro
Przysmaki Karolkijest pyszny, ma bardzo orzeźwiający smak truskawka & banan , oraz kawałki ananasa, ma pyszny, owocowy smak oraz śliwka & jabłko, z dodatkiem ziaren zbóż: pszenicy, owsa, jęczmienia i otrębów pszennych (uwielbiam go ) Piję je więc naprzemiennie w zależności od tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową
Sajkofanka smakusłodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs. Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu :) Zachęcam was do ich spożywania! P.S. Wiecie co? Nigdy nie jadłam pyszniejszych kasz i suszonych moreli! Z pewnością zostanę stałą klientką
Sajkofanka smakułyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka kardamonu dowolne bakalie (najlepiej duża garść) : rodzynki, suszona żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą
Sajkofanka smakuburaczki. Pomyślałam wtedy - Nie ma jak w domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna
Sajkofanka smaku