zrobić! Składniki na dwie porcje: Kruszonka: 2 łyżki zimnego masła 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1-1,5 łyżki cukru Owocowy spód: 4 duże śliwki 1 małe jabłko szczypta cynamonu szczypta kardamonu Przygotowanie: Na spód kokilek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki oraz kosteczki jabłka. Owoce mieszamy ze szczyptą kardamonu i cynamonu. Następnie z podanych
Ze smakiem i z pasjąWiosna rozkwitła, zbliża się lato, więc i warzywa coraz smaczniejsze. Z okazji małego przyjęcia zrobiłam sałatkę, która już kilkukrotnie gościła na naszym stole. Sałatko-przystawka jest
Przepisy Aleksandryksiążkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!! Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka mąki; sól; cukier waniliowy; 2 żółtka; 1 całe jajko(...)nadzienie: 2 szkl. jeżyn (mam to szczęscie, że rosną w moim sadzie :)); brązowy cukier; 150 g serka twarogowego; 3 łyżki wiórek kokosowych; 2 łyżki cukru pudru. Domowa nutella ze śliwek węgierek - przepis już niebawem na moim blogu. Cukier puder do posypania. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i dodajemy letnie mleko. Posypujemy rozczyn łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
MiksturownikBędzie u mnie trochę bardziej amarantusowo w najbliższym czasie, a to za sprawą paczki, którą to paczkę otrzymałam od firmy Ekoprodukt . Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyZanim przejdę do dzisiejszego przepisu najpierw podsumowanie mini-konkursu o książkach, które zmieniły Wasze życie. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowymasła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć(...)lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut
kolorowotorcikowomożna go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni 100 g suszonych śliwek 70 g suszonych moreli 1 łyżka brązowego cukru 300 ml soku z czarnej porzeczki 1 łyżka masła 3 gwiazdki anyż 1 laska cynamonu 3-4 całe nasiona kardamonu Wykonanie: Wiśnie(...)rozmrażamy. Do rondla przekładamy wiśnie, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy sokiem z czarne porzeczki. Do owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu, do odparowania 1/3 płynu. Za pomocą łyżki wyławiamy z sosu wszystkie przyprawy. Jeszcze ciepły, aczkolwiek nie gorący sos miksujemy na gładko. Dodajemy masło - dokładnie
kolorowotorcikowopieprz -1-2 łyżeczki majeranku -oliwa z oliwek -1/2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina Dodatkowo na jabłkowe szaszłyki: -1 jabłko obrane i pokrojone na cząstki -10-14 suszonych śliwek -wykałaczki -5-7 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej) Tuszkę ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć wewnątrz solą i pieprzem.(na zewnątrz mięso będzie pokryte słona szynką, a więc można(...)winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki
Smaczne Zdrowemamy chęci albo czasu.A do kawki coś słodkiego być musi.Zrobiłam francuskie ciasteczka z owocami,wyszły pyszne. Składniki: ciasto francuskie 1 szt banan 1 szt gruszka konferencja 1 szt śliwki ciemne 2 szt masło 1 łyżka cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwinąć podzielić na 12 części.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką ,robiąc odstępy między każdym(...)kwadratem.Na każdym kawałku ciasta położyć plasterek banana,kawałek obranej z skórki gruszki oraz kawałek śliwki.Masło rozpuścić ,za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 220 st.Piec około 20 min do zrumienienia ciasteczek.Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujePieczone owoce w miodzie Składniki na 2 porcje: 2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki) 3 śliwki 1 kiwi ½ pomarańczy + sok z drugiej połówki 2 łyżki miodu Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pó ł , usuwamy pestki. Kiwi obieramy
Mia Cucina Sofietasody oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 50g rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól(...)korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościprzyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona papryka mielona słodka pieprz ziołowy pieprz czarny mielony curry(...)pieprzy. Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko). Natrzeć mięso mocno marynatą i zostawić na pół godziny. Pokroić w paseczki śliwki i morele. Wymieszać bakalie i zalać wrzątkiem tak by je zakrył. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździki , pieprz ziarnisty i listek Kafiru- chwilę smażyć mieszając by uwolniły
Buniabaje w kuchniCześć :) Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty... Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeśćDzień dobry! Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu. Nie pożałujecie! :-) Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść