Ostatnio sobie przypomniałam, że gruszka i ser pleśniowy, to bardzo zgrany duet :) A już szczególnie w postaci soczystej sałatki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich, orzeźwiających pestek granatu i polanej pysznym, miodowym dressingiem. Dzięki zróżnicowanym 'teksturom' i smakom, w końcowym efekcie otrzymujemy intrygującą, wyśmienitą i lekką mieszankę :) Mąż jeszcze do tej sałatki zawsze dostaje porcję maślanych grzanek, może(...)sałatka zasmakuje z ich dodatkiem? Spróbujcie! :) 4 porcje: * mix sałat- całe opakowanie * ser camembert- 2 szt. * gruszka- 1 bardzo duża * orzechy włoskie- niewielka garść * pestki granatu- 2 łyżki Miodowy dressing: * olej- 2 łyżki * miód- 2 łyżeczki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Miodowy dressing: Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Spróbować czy stopień słodyczy jest odpowiedni- w razie konieczności dodać miód
Kraina Miodem Płynącaklasyka. Niby potrawy te same a przepisy i sposoby przyrządzania są różne. Gdzieś po głowie mi się obijało, że czas się zająć owymi tradycyjnymi przepisami. Na początek – sałatka jarzynowa. Sałatka jarzynowa to taki twór, bez którego nie odbędą się żadne imieniny, urodziny i święta. Dużo warzyw, majonez i kilka dodatków, a smak znają wszyscy. Są regiony, które profanują jarzynówkę kiełbasą(...)Znakiem rozpoznawczym sałatki jarzynowej jest groszek z puszki. Ja w tym przepisie zmieniłam i używam groszku świeżego lub mrożonego, bo ta papka, która wypada z puszki nie smakuje mi wcale. Poznajcie mój sposób na klasykę. Potrzebujemy: ½ selera korzeniowego 1 pietruszkę 4 marchewki 1 jabłko 5 ogórków kiszonych 3 jajka ugotowane na twardo szklankę zielonego groszku (mrożony, blanszowany w lekko słodzonej
ladykitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w formie tortu układając warstwy w niedużej tortownicy, w formie małych porcji za pomocą specjalnych ringów lub bezpośrednio w bezbarwnej salaterce. Sałatka smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu(...)moja obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Polecam Post Wielkanocna sałatka warstwowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBardzo lubię tradycyjną sałatkę z tuńczyka (znajdziecie ją tutaj ), jednak ze względu na majonez staram się ją jeść dość rzadko. Natomiast doskonałym jego zamiennikiem będzie jogurt naturalny wymieszany z odrobiną musztardy, który nada się także do innych sałatek. :) Ostatnio nie miałam za bardzo pomysłu na kolację, chodziła za mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam(...)pokrojonymi w kostkę jajkami oraz ogórkami. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, solą i pieprzem na jednolity sos. Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić na chwilę w celu przegryzienia się smaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówNiejednokrotnie sałatkę nicejską zamawiałam w restauracjach. Wow, sama jestem pod wrażeniem zdania, które napisałam... Zabrzmiało jak gdybym jadała "na mieście" co najmniej dwa razy w tygodniu :) Prawda jest taka, że w restauracji jem góra dwa razy na kwartał ;) Ostatnie nasze rodzinne wyjście skończyło się totalnym fiaskiem, a miało być tak miło... Jedno foszyło, że nie zje żadnego mięsa, tylko naleśniki(...)się zatrzymać przy stole, bo znalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili kelnerzy z pełnymi talerzami z kuchni... ;) Na sałatkę nicejską przyszła więc pora w domu. Przeczytałam właśnie lekką i przyjemną książkę pt. "Sekrety francuskiej kuchareczki" , w której oprócz przygód młodej dziennikarki, która wyjeżdża do Australii jako korespondentka, znaleźć można
bistro mamaTweetnij Mam dla Was kolejny pomysł na prostą sałatkę z komosy ryżowej. Przyznam się, że ostatnio moim dzieciom znudził się ryż. Zapragnęły jakiejś odmiany. Tę odmianę i lekki powiew wiosny wniosła na nasz stół właśnie komosa. Bo można ją tak kolorowo (wiosennie) zestawiać z najróżniejszymi warzywami. I odmieniać na tyle sposobów (kulinarnych) ile, tylko dusza zapragnie. Wkroić w nią dowolne(...)odrobinę oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata A na moim INSTAGRAMIE mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe i quinoa. Mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe. #healthy #healthyfood
MODA NA BIODawno nie było u mnie sałatki, z prostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie. Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże(...)papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest mocno passe. :) Jeśli zatem chcecie, aby Wasze Święta Wielkanocne były smaczne ale i modne - mam dziś dla Was pyszną propozycję na sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu! Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich 5 średnich buraków 6 jajek
Garniec Magaliesporo błonnika, który wypełnia żołądek, na długo zapewniając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Łatwo ją przygotować, a na dodatek jest smaczna i pożywna. Do sałatek najlepiej sprawdza się soczewica zielona, której ziarna pokryte są cienką łupiną. Dzięki niej w trakcie gotowania zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się i jest sypka. Ma delikatny smak, można więc(...)zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy fasolkę i dodajemy do soczewicy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki, rzodkiewki w plasterki, a cebulę w piórka. Siekamy koperek. Wszystkie składniki dodajemy do sałatki. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu przygotowujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę dekorujemy listkami bazylii
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj robimy sałatkę na niepowtarzalną kolację lub zapowiedziane spotkanie w gronie przyjaciół. Szybka do przygotowania,prosta a jednak niebanalna i do tego bardzo smaczna. Zaskoczcie swoich gości idealną kompozycją smaków. Mojej siostrze się to udało, więc spróbujcie i Wy. Bon appetit. SAŁATKA MAKARONOWA z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów(...)paski. Ziarenka prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy grubo startym parmezanem. uwaga: Radzę kupić trochę droższe pomidory suszone np. Ponti, ponieważ różną się znacznie smakiem od tych tańszych, nie takiego "rdzawego" maja posmaku, nie zepsują smaku
Bon appetit mon amieziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)parzyć. Ściągamy z nich skórkę. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli macie duże ziemniaki, pokrójcie je w ćwierć plasterki, wygodniej będzie jeść. Wszystkie elementy sałatki można już w tym momencie wymieszać razem, albo zrobić to bardziej elegancko: na dno salaterki wlewamy dwie łyżki sosu, wrzucamy trochę ciepłych jeszcze ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy
Karo in the KitchenOdwiedziliśmy niedawno turecką restaurację. Jedliśmy między innymi ezme, czyli pyszną paprykowo - pomidorową sałatkę. Uświadomiłam sobie, że miałam ją już od dawna w planach, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić. Sałatka którą nam podano była raczej łagodna, ja wolę wersję którą jedliśmy w Stambule, czyli mocno ostrą. Ostrość regulujcie dodając więcej lub mniej papryczki chili i harissy.Robiłam(...)sałatkę na dwa sposoby. Raz kroiłam wszystkie składniki ręcznie, a za drugim razem ręcznie pokroiłam tylko pomidory, pozostałe siekałam w blenderze. Druga metoda szybsza i równie dobra. Pomidory chyba jednak lepiej kroić ręcznie - zależy nam na tym aby były w drobnych kawałkach ale nie zmiksowane. Do popijania obowiązkowo Ayran. Polecam! składniki 4-5 pomidorów 1 cebula
Stare Garypoście w weekend miałam możliwość przetestować małe chrupiące Stefanki firmy Magnes. Jako, że zawsze lubię coś "wyczarować" w kuchni z nowym produktem dziś przedstawiam Wam przepis na szybką chrupiącą sałatkę paprykową. Taka sałatka idealnie nadaje się do zjedzenia w gronie znajomych lub jako dodatek obiadowy. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 większej czerwonej papryki 4-5 rzodkiewek 2 garście Stefanek Premium(...)kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w drobną kostkę.Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach Stefanki i łyżkę majonezu. Całość mieszamy do połączenia składników sałatki. Sałatkę podajemy w miseczce lub przekładamy w mniejsze naczynia. Smacznego
Słodkie okruszkisałatce przypomniała mi dziś Agnieszka, moja siostra. Dziwnym zbiegiem okoliczności, szukając zdjęć mojego syna natrafiłam na zdjęcia tej sałatki, więc dorzucam na nią przepis. Zapraszam Was na mojego facebooka: Sałatka z kurczakiem i fetą. Składniki na 3-4 porcje: 100 g roszponki 100 g fety podwójny filet z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów oliwki zielone sól, pieprz, słodka papryka sok wyciśnięty(...)pół. Fetę rozdrabniamy palcami i rozsypujemy na sałacie. Dodajemy pomidory, oliwki i pokrojonego kurczaka. Oleje, sok z cytryny i miód mieszamy ze sobą. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Smacznego
MiksturownikFajna i lekka sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować(...)pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadają z owocu. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem
Mama GotujePyszna, pożywna sałatka z serii do pudełka (i nie tylko :)) - do pracy/szkoły :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - około 335 kcal) 100 g pieczonego indyka 1 duża garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty) 30 g sera feta 1/4 awokado 3 plastry suszonych pomidorów w oleju sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczonego indyka (może być kurczak) kroimy w kostkę. Mieszamy(...)umytą i osuszoną rukolą. Dodajemy pokrojone w kostkę i skropione cytryną awokado. Suszone pomidory siekamy i dodajemy do sałatki wraz z łyżeczką zalewy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje