śliwka - 11236 przepisów (strona:593/750)

Buraczki w zalewie octowej 177

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy, zielony dżem z cukinii, kompoty ze śliwek i mirabelek... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy.Składniki

Kuchnia domowa Ani
Koktajl śliwkowy 170

Składniki:1 szklanka śliwek razem z zalewą - klik1 niepełna szklanka jogurtu naturalnegoSposób przygotowania:Składniki połączyć ze sobą i zmiksować. I gotowe:)Smacznego!!! #ZjedzZapasy

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 318

winogronowy Owoce w zalewie / syropieBorówki w cukrzeMaliny w cukrzeMaliny w syropieTruskawki w cukrzeGruszki w słodkiej zalewieCzarne porzeczki w cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z cebulą i ziołami w oleju 203

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1

Kuchnia domowa Ani
Kompot z suszonych owoców. Kompot wigilijny. 128

Składniki:4-5 garści plasterków suszonych jabłek,2 garście plasterków suszonych gruszek,1 garść suszonych śliwek,1 garść suszonych moreli,1/2 pomarańczy,kilka goździków,1 laska cynamonu. Przygotowanie:Suszone owoce przepłukałam zimną wodą. Następnie zalałam je wodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam na te proporcję

Aga w kuchni
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 300

znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe,  z suszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2

Świat Ciasta
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 185

Macie czasem tak, że wspomnienie jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi

ladykitchen
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 198

można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki

Czerwień i błękit
Makowe święta, czyli... 215

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta

Ratunku obiad
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2955

Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem 

Kulinarne przygody Gatity
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 269

kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 180

Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na  warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)składniki1 polędwiczka wieprzowaok

Stare Gary
100% Blok bakaliowy 173

jajka- 3 szt.* miód- 2 łyżki (lub cukier)* wanilia- 1 laskaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 min. (25 min. góra

Kraina Miodem Płynąca
Wyjątkowa polewa do piernika 310

dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy poprzez powidła śliwkowe, które nadają delikatnej kwaskowatości i posmaku śliwek i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak.Nie rozlewa się, jest gęsta i bardzo dobrze zastyga.Jeżeli nie jesteście przekonani do tej polewy, to zachęcam

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania