Do naleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura nie zawiera żadnych sztucznych fixów czy substancji żelujących. Konsystencję zawdzięcza dodatkowi soku z cytryny, który zawie... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...