podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze śniadanie, bo mogą nie dotrwać... Eeehh, są naprawdę pyszne. Lekko słone. Zrobiłem ich 8 sztuk, zanim usiadłem do pisania tego przepisu już było 7, a teraz trzymam w dłoni
Marder&Marder Manufacturemakiem :) Bo właściwie to było tak, że chciałem na niedzielę zrobić na śniadanie dla Madzi świeże pieczywko. Do jajecznicy, czy jajek w koszulkach, czy ogólnie do jakiegoś lekkiego śniadania. Tak szybko jeden chleb wykręcić chciałem zanim się obudzi. Wstałem więc przed świtem i zrobiłem ten chleb. Znaczy się dwa od razu, bo jeden, czy dwa to pracy
Marder&Marder Manufacturejakoś nigdy okazji nie było, jakoś zebrać się nie mogliśmy. Aż nagle okazja przyszła do nas sama. Od kilku tygodni bierzemy z Madzią udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Wspominałem już o tym, ale mogę raz jeszcze wspomnieć, dla tych, którzy niezbyt regularnie mnie czytają. Jest wymyślany jakiś temat i wszyscy biorący udział robią wypiek według jednego przepisu(...)wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta, mniej lub bardziej skomplikowane. Każdy światowej klasy kucharz/cukiernik ma swój przepis wypracowany przez lata i latami dopieszczany. My na potrzeby naszego Wypiekania na śniadanie skorzystaliśmy z przepisu mistrza Philippe Conticini. Zaczyn: 70 g mąki pszennej tortowej 10 g świeżych drożdży 65 g mleka (w temperaturze pokojowej) Ciasto: 85 g wody 85 g masła
Marder&Marder ManufactureKolejne wspólne wypiekanie w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem na warsztat wzięliśmy chleb tygrysi z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik prowadzonego przez Berenikę (ja nieco przerobiłem przepis Bereniki). Tak miedzy nami mówiąc to nie wiem skąd taka nazwa, bo te cętki to bardziej lamparta przypominają albo żyrafę. Ale podobno gdzieś wysoko w górach żyje jeszcze jeden góral, który słyszał(...)stopni i pieczemy 50 minut. Od razu po wyjęciu chleba spryskujemy go kilka razy wodą ze spryskiwaczki do kwiatów. Studzimy na kratce. Smacznego! Razem ze mną w Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Kinga z Małe Kulinaria Alina z Ala piecze i gotuje Dorota z Moje Małe Czarowanie Lidia z Facebooka Małgosia ze Smaki Alzacji Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Marder&Marder ManufacturePrzepis na smaczne i szybkie śniadanie we dwoje. To znaczy oczywiście w mniej lub więcej osób też się da. A nawet im więcej tym lepiej, bo weselej :) Ale zanim przepis to najpierw historyjka. Bo było to tak: tak sobie z Madzią wspominaliśmy nasze dzieciństwa, gdy zamiast tracić wzrok przed komputerem to kopaliśmy piłkę na ulicy (częściej chłopcy), graliśmy(...)Madzia za to mówiła, że u niej to jednak trochę wytworniej było, że brała kawał chleba, moczyła w mleku, obtaczała na szybko w jajku i smażyła. No prawie że śniadanie mistrzów! :) I nagle, któregoś dnia, przeglądając jakąś gazetkę dla pań domu odkryliśmy, że ta szybka przekąska Madzi to ma nawet konkretną nazwę. Czyli właśnie grzanki francuskie! A oto szybki
Marder&Marder Manufacturebabka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna i tę pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki
Marder&Marder ManufactureZwykłe, najprostsze na świecie bułki pszenne. Zwykłe, ale pyszne. Bo domowe :) Wieczór późny był, jakoś tak dochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz(...)więc o czymś naprawdę prostym. Żeby zrobić i iść spać. I tak oto powstały te bułki. Zwykłe pszenne bułki. Naprawdę smaczne. Teraz, gdy to piszę, zajadam się nimi na śniadanie i popijam kawą :) 500 g mąki pszennej 140 ml mleka 140 ml wody 15 g świeżych drożdży 40 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Zwykle masło rozpuszczam
Marder&Marder Manufactureżeby na śniadanie mieć jeszcze ciepły. Przed snem wsypujemy wszystkie składniki, ustawiamy stosowne opóźnienie startu (w zależności od tego, ile godzin chcemy spać i na kiedy planujemy śniadanie) i o nic więcej się nie martwimy. Nie martwimy się również jeśli zaśpimy i nie wstaniem o tej godzinie, o której planowaliśmy. Ciepły chleb i tak będzie na nas czekał
Marder&Marder ManufacturePrzepyszne i zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną, której smak pokochałam już dość dawno. Wcześniej słyszałam o niej wiele niepochlebnych opinii, jakoby miała być gorzka, czy też bez smaku. Kto jeszcze nie jadł, pozwolę sobie zdementować te plotki - to jedna ze zdrowszych i smaczniejszych kasz dostępnych na rynku.. (nie zawiera glutenu!) trzeba tylko potraktować ją sposobem. ;) 1,5 szklanki(...)żółtek wprowadzamy delikatnie jajka do kaszy, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do przygotowanej wcześniej, niedużej okrągłej blachy i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Rodzinne, zdrowe śniadanie gotowe. Najlepiej smakuje z domowymi powidłami
Kuchenna KontrrewolucyaOdkąd są nasze polskie truskawki to piję codziennie taki koktajl na śniadanie ;) Niedługo truskawki już się skończą, więc zamroziłam sobie kilka woreczków na kolejne śniadania ;) Składniki: 1 szklanka truskawek, 1/2 szklanki kefiru 1,5%, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka siemienia lnianego. Przygotowanie: Z truskawek obrywamy szypułki i myję je dokładnie. Następnie dolewamy do nich schłodzony kefir, dodajemy miód
Aga w kuchniOstatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę
Niezły MłynekSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakNiedzielny poranek. Wszystko płynie wolniej, bez pośpiechu. Powoli zrobione śniadanie, nieśpiesznie wypita kawa. A na deser kawałek ciasta. To taki nasz mały rodzinny rytuał - w niedziele do śniadania ZAWSZE musi być ciasto. I nie ma że boli, że ziemia się trzęsie lub walą pioruny. Jak nie ma niedzielnego ciasta - to dopiero koniec świata. Raz z powodu pewnych
My simple kitchenśniadania będą placuszki:) I tak oto prezentuję Wam moje dzieło, z bardzo orzechowym akcentem:) I dzięki temu wyjątkowemu spotkaniu przy stole w końcu zjadłam iście królewskie śniadanie :D W dodatku w doborowym towarzystwie :) Madziu, dziękuję Ci baaaaaardzzooooo:*:*:* I mam nadzieję, że niebawem znów się spotkamy przy wirtualnym stole :) Składniki na około
My simple kitchenCzerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275
Niezły Młynek