ciasto - 160568 przepisów (strona:595/10705)

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką 20

Kiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne ? Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka  1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Z podanej porcji mąki ujmuję(...)łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam

Słodki sentyment
Super czekoladowe ciasto 19

Dlaczego to jest super czekoladowe ciasto? Bo to prawie 100% czekolady, bo tutaj czekolada jest na pierwszym miejscu. Ostrzegam, przepis na wyjątkowych miłośników czekolady ? Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (ulubionej) 100 g mlecznej czekolady (ulubionej) 150 g masła 5 jajek 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej Dodatkowo dwie ulubione czekolady. Przygotowanie: Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli(...)przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Połowę ciasta wylewam do blaszki „keksówki” (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, kładę dwie czekolady w całości i wylewam drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Makowiec zawijany 23

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem(...)rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc. Składniki na masę makową: 600 g mielonego maku (7 szklanek) 600 ml wrzącego mleka 60 g masła 4 łyżki powideł śliwkowych

Słodki sentyment
Szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek 18

pewnością słyszeliście o takim przepisie i wiecie, że szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek jest doskonała. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche. Efekt jest naprawdę spektakularny Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 200 g masła 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 szklanki mąki (tortowej lub 500) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam(...)kruszonkę. Odkładam dwie garście, a resztę szybko zagniatam w kulkę. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i umieszczam je w blaszce (żeby było łatwiej, ciasto rozwałkowuję najczęściej na papierze do pieczenia i całość przekładam do blaszki – idzie sprawniej ) Ciasto z blaszką wkładam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik. Wyciągam blaszkę

Słodki sentyment
Makowy miodownik 22

Świąteczny na wskroś makowy miodownik to cudowne połączenie dwóch ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Tutaj w wersji z białym makiem (został mi po zrobieniu rogali marcińskich ), ale ciasto będzie pyszne również z tradycyjnym makiem niebieskim. Zobaczcie, ile pyszności jest w tym cieście Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 150 g masła(...)łyżki miodu 1 łyżeczka sodki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x 30 cm) i upiec w temperaturze 170 na jasny brąz, tj. około 15 minut (otrzymam trzy blaty ciasta), które odkładam i zabieram się za masę. Składniki na masę makową: 200 g masła 3 szklanki

Słodki sentyment
Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku 24

przepis na taki oto mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku – zrozumie to każdy, kto nie wyobraża sobie Wielkanocy bez mazurka Zatem do dzieła. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto (blaszka 35×45): 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie(...)Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie wyciąć różne kształty, posłużą do dekoracji.  Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika

Słodki sentyment
Pączki z Nutellą 79

razem zapraszam na puszyste pączki wypełnione kremem czekoladowym Nutella . Chciałoby się powiedzieć, iż są to pączki luksusowe , gdyż ciasto drożdżowe , z którego powstają te pączki robi się aż z 8 żółtek. Większość pączków, które wypiekam jak i przepisy, z którymi się stykam, bazują na cieście zawierającym znacznie mniejszą ilość żółtek. Pamiętam jeszcze różne przepisy na pączki, które w swoim przepiśniku(...)moja i w tychże przepisach ciasto drożdżowe zawiera najczęściej bardzo dużą ilość żółtek. Pączki przygotowane z ciasta, które zawiera dużo żółtek, są nie tylko lekkie i puszyste ale także delikatne. Po usmażeniu pączki wypełnić można ulubionym nadzieniem, lecz w tym akurat przepisie postawiłam na krem orzechowo-czekoladowy . Wypełnione kremem pączki po wierzchu warto jest oprószyć cukrem pudrem. Zachęcam

MeCooks
Miodownik złocisty - kuchnia podkarpacka 32

Miodownik złocisty - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski  Większość podkarpackich przekładańców (nie licząc przekładańców drożdżowych) to ciasta, które potrzebują czasu by nabrać właściwej wilgotności i konsystencji. Składają się one z kilku cieniutkich placków, które po upieczeniu są kruche i suche. Placki te przekłada się na gorąco lub na zimno masą, która z czasem łączy się z plackami(...)zmieniając ich wilgotność. Jest to dużą zaletą w sytuacji, kiedy na jakąś uroczystość przygotowujemy wiele dań i nie mamy czasu na pieczenie ciasta. Wówczas dzień lub dwa dni wcześniej pieczemy jedno z podkarpackich ciast przekładanych i odstawiamy je, aż kruche placki połączą się z masą, zmiękną i zamienią się w smaczne wilgotne ciasto. Jednym z takich ciast, które można upiec

Trzeci talerz
Sernik z makiem 24

świąteczny klimat. Jest pyszny i jestem pewna, że mało kto będzie potrafił się mu oprzeć. Jeżeli lubisz serniki, koniecznie wypróbuj sernik z makiem na Święta lub inne okazje. Kruche ciasto warto najpierw podpiec przez kilka minut, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie otrzymamy niedopieczonego gniotka. Składniki na sernik koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem i żółtkami(...)miksujemy dosyć długo, natomiast po dodaniu twarogu i proszku budyniowego miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto: 3 szkl. mąki 200 g masła 3 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 5 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% Masa serowa: 200 g miękkiego masła 6 jajek 1 kg twarogu sernikowego (w temp. pokojowej

Smaki Na Talerzu
Ciasto z wafelkową warstwą 42

Ciasto z wafelkową warstwą to przepyszny wypiek , który doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą czekoladową i chrupiącą wkładą wafelkową. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa. Całość prezentuje się niezwykle efektownie i z pewnością oczaruje swoim smakiem każde podniebienie. CIASTO Z WAFELKOWĄ WARSTWĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt(...)szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Alle Dobre!
tort makowy z kremem śmietankowo kawowym 28

składniki na ciasto makowe: 850 g masy makowej z puszki 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 40 g mąki ziemniaczanej 55 g kaszy manny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do masy makowej dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy(...)ubite białka i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez ok. 10-15 min. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone przecinamy na trzy blaty. składniki na krem śmietankowy z kawą: 500 g serka typu mascarpone

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec bez spodu 30

Seromakowiec bez spodu Najlepsze połączenie dwóch przepysznych ciast, sernika i makowca. Klasyczny seromak bez spodu, oblany polewą czekoladową. Niebo w ustach! Nie można powiedzieć, że jest to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale z dokładną instrukcją krok po kroku na pewno każdy spokojnie sobie poradzi. Efekt wow murowany. Polecam!     Składniki: Masa serowa 1kg sera twarogowego (można(...)układamy makową, a na makowej serową *** *** Masy układamy do końca blaszki i delikatnie wyrównujemy *** *** Jeśli tak jak mi zostało Wam trochę masy serowej, możecie rozsmarować ją delikatnie na wierzchu *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Sernik po upieczeniu

Blog z Apetytem
Piernikowy sernik 21

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem wyjątkowych potraw. Szukasz pomysłu na deser, który zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na sernik na piernikowo czekoladowym cieście. To połączenie dwóch smaków, które idealnie komponują się ze sobą, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Składniki: Ciasto czekoladowe 200 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)kostka wtedy należy go zmielić 200 g cukru 50 g masła cukier waniliowy budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 4 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika, opcjonalnie Ciasto czekoladowe Suche składniki wsypujemy do misy miksera, dodajemy masło i mieszamy. Wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Jeżeli nie mamy miksera z hakiem do ciast cięższych, to wyrabiamy w misce

gotuj ze mną
Szarlotka wykwintna 25

Przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłkowego nadzienia, bardzo aromatyczną i kruchą. Słodki smak ciasta łączy się tu idealnie z lekko kwaśnymi jabłkami. Przepis doskonale sprawdzi się na wyjątkową okazję, szczególnie podany z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Czas przygotowania: 40 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 40-45 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto(...)jabłek, 1-3 łyżki 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce, w razie potrzeby przesiej przez sito Dodaj zimne masło i posiekaj do uzyskania kruszonki Następnie dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto Podziel

Słodki Blog
Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem 25

gotowaną masą serową z dodatkiem soku jabłkowego. Pod masą serową znajdziemy kawałki jabłek smażonych na maśle, a na masie serowej - kremowy mus jabłkowy przygotowany na bitej śmietanie. Wierzch ciasta to polewa ze słodkiego kajmaku oraz posiekane orzechy włoskie. Całość  smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kremowe, delikatne, o mocno jabłkowym akcencie. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak(...)który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku! Składniki: Biszkopt:  3 jajka  3 łyżki mąki pszennej  2 łyżki cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Mus jabłkowy:  ok. 600-700 g jabłek  1/2 cytryny  150 ml śmietanki 30%  1 łyżka cukru

Kuchnia MagdaLeny