Cześć kochani, dziś chcę Was zaprosić na jedno z moich ulubionych ciast-niesamowicie pyszne ciasto balowe. Jest to ciasto składające się z cienkiego biszkoptu kakaowego, cienkiej warstwy kremu, krakersów przełożonych kajmakiem, śmietanki-posypane jest gorzką lub deserową czekoladą Wszystkie warstwy ciasta idealnie ze sobą współgrają, ciasto jest niezwykle eleganckie, kremowe, nie nadmiernie słodkie. Wypiek idealny na każdą okazję(...)puch, dodajemy stopniowo budyń, powstały krem wykładamy na biszkopt ***biszkopt można nasączyć lekko kawą Na krem układamy pierwszą warstwę krakersów ***nie polecam zamieniać ich na herbatniki, bo krakersy nadają ciastu lekko słonawy smak, który idealnie współgra z kajmakiem, a herbatniki będą za słodkie krakersy smarujemy kajmakiem, i dajemy drugą warstwę krakersów ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy śmietankę Żelatynę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto Malinowa Zatoka to szybki do zrobienia, ale bardzo smaczny deser, od którego nie można się oderwać. Chrupiący spód zrobiony z ulubionych ciasteczek i masła orzechowego tworzy doskonałą podstawę dla kolejnych warstw. Lekka, gdyż bez dodatku masła, masa budyniowa jest kremowa i aksamitna, a galaretka z malin dodaje całości orzeźwiającej kwaskowatości. Każdy kęs tego ciasta to niezwykła podróż smakowa, która(...)zapada w pamięć. Składniki na ciasto Malinowa Zatoka: Spód: 100 g kakaowych herbatników lub innych kruchych ciastek 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki wody Krem budyniowy: 1 l mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cappuccino orzechowego 150 ml wody Galaretka: 600 ml wody 2 opakowania
e-PrzepisyKulinarneProste i szybkie w przygotowaniu ciasto z czereśniami i kruszonką, do którego nie musimy nawet używać miksera! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i co najważniejsze przepyszne. Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Ciasto z czereśniami to wypiek, który doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie lub gdy spodziewamy się gości. Zachowuje swoją świeżość nawet(...)kilka dni po upieczeniu. Jeśli nie macie pod ręką czereśni, z powodzeniem możecie użyć innych sezonowych owoców takich jak, truskawki, maliny, wiśnie, borówki czy śliwki. CIASTO Z CZEREŚNIAMI W 15 MINUT PRZEPIS Składniki Ciasto 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej 170 g cukru 1 opakowanie jogurtu naturalnego (400 g) 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka
Alle Dobre!Ciasto Aloha! to przepyszny i bardzo ładnie prezentujący się wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z biszkoptu kakaowego (możecie zastąpić go herbatnikami, będzie wtedy ciasto bez pieczenia), budyniu kokosowego, galaretki z ananasem i kremu z bitą śmietaną. Całość prezentuje się bardzo okazale. Ciasto jest dość lekkie, orzeźwiające i niezbyt słodkie. W pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom(...)egzotycznych smaków. Składniki na Ciasto Aloha!: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki) 55 g cukru (3 łyżki) 20 g kakao (2 łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia Budyń kokosowy: 1 l mleka 2% 200 g masła 100 g cukru 80 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki) 30 g mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarnefrancuskiej tarty cytrynowej nie jest znane, ale wiadomo, że zaczęła zdobywać popularność jeszcze w XIX w., kiedy to cytrusy stawały się coraz powszechniejsze na naszym kontynencie. Szczyt popularności tego ciasta przypadł na drugą połowę XX w. za sprawą braci Roux – Michela i Alberta. Otworzyli oni w 1967 r. w Londynie słynną restaurację Gavroche, w której serwowali własne wersje klasyków(...)kuchni francuskiej, w tym właśnie tarte au citron . OBSERWUJ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Tarta cytrynowa – składniki Tarta cytrynowa składa się z spodu z ciasta kruchego i cytrynowego nadzienia. Do przygotowania spodu będziesz potrzebować: masła mąki, najlepiej tortowej, ze względu na niską zawartość glutenu jajek (w przepisach zawsze używam jajek rozmiaru “L” z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu
Na-talerzu.plrustykalne galette pistacjowe z truskawkami. Dziękuję Francji za ten wynalazek! Galette z truskawkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej tarty z owocami. Dzięki temu przepisowi możecie cieszyć się pysznym, kruchym ciastem, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale także oczy. Kruche ciasto , które stanowi podstawę galette, jest łatwe w przygotowaniu i pozwala na swobodne formowanie. Po rozwałkowaniu i umieszczeniu nadzienia na środku(...)wystarczy jedynie zawinąć brzegi do środka, tworząc charakterystyczny, nierówny brzeg, który dodaje całości uroku. Nie lubisz piec ciasta pod linijkę to spróbuj upiec galette, które nie grzeszy równymi brzegami. Spód do tarty – jak zrobić kruchy spód do tarty? Galette z truskawkami to krucha tarta, której ważnym składnikiem jest spód do tarty . Aby osiągnąć odpowiednią konsystencję ciasta, trzeba zachować proporcje
codojedzeniaSerdecznie witam i zapraszam na urocze baranki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Są bardzo smaczne, puszyste i delikatne, a jeżeli podczas wypieku pomogą nam dzieciątka to przy okazji będą się świetnie bawić lepiąc baranki. Do przygotowania baranków będziemy potrzebowali – z podanej porcji wyjdzie około 16 baranków do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml 3 szklanki mąki pszennej(...)drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, letnie mleko oraz szklankę mąki, mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub ręcznie. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam, żeby
Uwaga Babcia Gotujeskładniki na ciasto szpinakowe: 200 g świeżego szpinaku 300 g mąki 3 jaka 125 ml oleju 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy papkę szpinakową(...)miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st.C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzch i kruszymy
Domowy Smak JedzeniaCiasto Krówka Bananowa bez pieczenia to deser składający się z kilku warstw. W moim przypadku są to dwie warstwy krakersów i dwie warstwy herbatników. Te ciastka są przełożone kremem budyniowym i masą kajmakową. Ponadto w jednej warstwie kremu znajdują się pokrojone banany. Ciasto Krówka Bananowa na wierzchu wykończone jest ubitą śmietaną kremówką posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto Krówka Bananowa(...)pieczenia można zrobić wykorzystując same herbatniki, jednak ja uważam, że słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej i kremu budyniowego, dzięki czemu ten deser nie jest przesłodzony. Jedynym minusem charakteryzującym ciasto Krówka Bananowa bez pieczenia jest to, że po zrobieniu musi ono przynajmniej kilka godzin spędzić w lodówce. Po tym czasie herbatniki i krakersy zmiękną i ciasto będzie się łatwo kroiło
Danka PichciSzybkie rogaliki serowe bez wyrastania zarobionego ciasta, co pozwala znacznie skrócić czas robienia rogali. Bez zupełnego wyrastania ciasta w przypadku tych rogali jednak się nie obędzie, gdyż wyrastaniu podlega ciasto uformowane w rogale ale jest to tylko 25 minut. Te rogaliki drożdżowe są pyszne na śniadanie , na kolację , serwowane jako dodatek do past oraz dipów. Upieczone rogaliki serowe są lekkie(...)ciasto jest puszyste i miękkie w środku a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Przygotowanie rogalików serowych zaczynamy od połączenia w misce wszystkich składników na ciasto drożdżowe. Ser dodajemy minutę później po pozostałych składnikach, wyrabiamy przez kilka minut, po czym wałkujemy, wycinamy trójkąty z ciasta i formujemy. Ciasto zarobić i wyrabiać można przy pomocy miksera planetarnego , co zresztą robię osobiście kiedy
MeCooksdrugi dzień, można je zamrozić, ale najlepiej zjeść od razu, bo są super. Poniżej znajdziecie przepis na około 30-35 puchatych pączków. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 ¼ szklanki mąki 4 żółtka 1 jajko 6 dag drożdży 80 g masła 1 szklanka piwa ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki mleka 2 łyżki wódki 1 szczypta soli Dodatkowo(...)białe. Masło rozpuszczamy. Mleko delikatnie podgrzewamy. Piwo musi mieć temperaturę pokojową. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, letnie mleko, piwo i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy, a kiedy składniki się połączą dodajemy wódkę i dalej wyrabiamy – zajęło mi to około 15-20 minut. Ciasto zrobiło się aksamitne i mięciutkie. Ciasto na pączki odstawiamy do wyrośnięcia
Słodki sentymenttartę wyciągniętą z pieca. Coś pysznego Przepis pochodzi z Francji (Tarte aux quetsches) i jest kolejną propozycją z serii „ podróże z wypiekami ” Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 ½ szklanki mąki migdałowej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 szczypta soli Skórka otarta z cytryny 150 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam(...)czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli śliwki są kwaśne) 150 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie bez cukru) Przygotowanie: Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół
Słodki sentymentKiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne ? Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Z podanej porcji mąki ujmuję(...)łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam
Słodki sentyment