Ciasto Śpiąca Królewna to wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie. Kusi swoim wyglądem, a kiedy się je spróbuje, zachwyca smakiem. Składa się z trzech kremów: czekoladowego, malinowego i białego budyniowego oraz słodkiej bezy na wierzchu. Spód ciasta stanowią herbatniki, ale również możecie upiec cienki biszkopt. Taki deser zrobi furorę na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy kinderbalach, ale sprawdzi się również(...)kawy w leniwe niedzielne popołudnie z książką w ręku. Składniki na ciasto Śpiąca Królewna Krem czekoladowy: 500 ml mleka 2 żółtka 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 200 g dowolnych czekoladek (czekolada, cukierki czekoladowe, praliny itp.) 100 g masła Krem biały: 500 ml mleka 2 żółtka 50 g mąki
e-PrzepisyKulinarneOstatnio zrobiłam kolejne pyszne ciasto z przepisu siostry Anastazji. Oj, dawno już nie korzystałam z tych książek i całkiem zapomniałam jakie te przepisy są dobre. To ciasto z jabłkami i orzechami w smaku i wyglądzie przypomina znane ciasto Wiewiórka, różni się jedynie sposobem wykonania. Moim zdaniem jest ono dużo lepsze. Z dużą ilością jabłek i jeszcze większą ilością orzechów(...)dobra, wagowo to jabłek jest więcej, ale w samym cieście orzechy są dość mocno wyczuwalne I to jest świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy lubią sobie takimi orzechowymi ciastami dogodzić Tutaj jest dużo gryzienia Ciasto z jabłkami i orzechami to doskonałe ciasto na jesień. Będzie w sam raz do ciepłej herbatki, ale podane jako poczęstunek dla gości również powinno wywołać
Smaki Na TalerzuJeżeli nie lubisz nudy i szukasz urozmaicenia w kuchni to koniecznie spróbuj pizzy białej z beszamelem i figami. Skorzystaj z przepisu póki dostępne są w sklepach świeże figi. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki(...)szynki parmeńskiej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 i 1/2 łyżki mąki 25 g masła sól, pieprz gałka muszkatołowa Już w sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę
Kuchnia MagdaLenyoscypka 1 cebula 200 g kurek 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) sól, pieprz konfitura z żurawiny do podania Składniki na ciasto na pierogi: 300 g mąki (użyłam 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej) 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C) 1 łyżka oliwy przygotowanie Jak zrobić farsz(...)ziemniaków dodaj kurki z cebulą oraz starty na dużych oczkach tarki oscypek. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być dość słony i ostry, aby tworzył z ciastem spójną całość. Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się
Via GustoDziś mam dla Was przepis na ciasto a’la sernik zrobione przez mamę, ( zapraszam do obserwowania mojego Instagrama – tam pojawiają się wcześniej przepisy ): https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )! Połączenie kruchego spodu z pyszną masą śmietanową a’la sernik oraz soczystymi śliwkami i dodatkiem borówek tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich! Gwarantuję! Każdy sięgnie po dokładkę! Przepis dostała już jakiś(...)pracy – zagościł na stałe! Ps. Taki sernik bez sera można zrobić ze wszystkimi owocami, jakie chcecie – każde sezonowe wspaniale będą się komponować. Polecam! SKŁADNIKI: ( 25×20 ) CIASTO: * mąka – 3 szkl * masło – 250 g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * żółtka – 5 szt cukier – 5 szt MASA: * białka – 5 szt * sól
Ostra na SłodkoPrzepis na przepyszne jesienne ciasto z dużą ilością śliwek. U mnie w wersji bezglutenowej i smakowało nieziemsko. Ciasto jest bardzo kruche, wręcz rozpływa się w ustach! Najlepsze jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów.. Czas przygotowania: 35 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 40 + 20 min Składniki: (na foremkę 24×24 cm) 100 g mąki migdałowej(...)bezglutenowej (użyłam kukurydzianej) 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g zimnego masła 1 jajko M 1 żółtko M 1 kg śliwek Składniki na ciasto w wersji tradycyjnej z glutenem: Zamiast mieszanki mąk bezglutenowych dodaj 300 g mąki pszennej tortowej Polecam część mąki pszennej zastąpić skrobią ziemniaczaną (max. 100 g) Jeśli ciasto będzie się lepić
Słodki BlogCiasto brzdąc na śmietanie i biszkoptach Dziś prawdziwa perełka, szybkie ciasto brzdąc bez pieczenia, delikatne z puszystą śmietanową masą. Najpopularniejszy jest poznański brzdąc ciasto na jasnym biszkopcie z ciemnym kremem kakaowym. Wszystkie przepisy na brzdąca to ciasta pieczone, postanowiłam zrobić ukłon w stronę osób zapracowanych i stworzyć brzdąca bez pieczenia. Ciasto szybkie i łatwe. Dokładnie tak samo jak ciasto dakłas(...)będę pionierem. 😉 Przepis na ciasto brzdąc Ciasto brzdąc na śmietanie kremówce z biszkoptami, bez zbędnej dekoracji. Czy jest to brzdąc na ciepło ( pieczony) czy na zimno wykończenie zawsze takie samo. Robisz krem do brzdąca, przekładasz nim biszkopty i to cała filozofia w montażu tego pysznego deseru. Jeszcze tylko mały wzorek widelcem na wierzchu i gotowe. Na stronie Dieta Moja Pasja
Dieta moja pasjaKruche ciasto z budyniową pianką to jedno z moich ulubionych ciast! Nie ważne, czy jest ono w wersji jasnej, czy kakaowej. Nie ważne z jakimi owocami. To ciasto smakuje zawsze i każdemu z moich bliskich. Wszyscy je uwielbiamy. Tym razem zdecydowałam się na kakaowy spód i śliwki. Ciasto w tej wersji jest po prostu przepyszne. Zdecydowanie warto je zrobić. Polecam(...)mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy. Następnie dodajemy kakao, mieszamy. Ze składników formujemy kopczyk, w którego wgłębienie dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było suche i nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Owijamy je folią
Smaki Na TalerzuSprawdzony przepis na wytrawną tartę! To tarta z gorgonzolą, z dodatkiem pomidorów i szpinaku. Ciasto na tartę zrobiłam z dodatkiem kwaśnej śmietany, więc ma idealną konsystencję – ciasto jest kruche, ale jednocześnie miękkie. Tartę możesz zjeść na ciepło lub na zimno – po wystudzeniu nadal jest miękka i pyszna. Przepis polecam zrobić na obiad, kolację lub wytrawne danie na imprezę(...)rodzinne spotkanie. Jak zrobić wytrawną tartę z gorgonzolą? Tę wytrawną tartę zrobisz w kilku prostych krokach, czyli: przygotuj ciasto – zarób wszystkie składniki, gotowym ciastem wylep formę do pieczenia, podpiecz spód, a w tym czasie przygotuj nadzienie z gorgonzolą, na podpieczony spód wyłóż krem z gorgonzolą, dodaj pomidorki i całość zapiecz. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Szklana zastawa stołowa La Rochere
Via Gustokolejce, aby ich skosztować. Muffiny dyniowe są bardzo łatwe do przygotowania , jak również ich smak sprawiają, że jest to przekąska bardzo popularna . Przygotowanie muffinek przypomina sposób, w który wykonujemy ciasto ucierane . Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, a następnie mieszamy, ale nie za długo – tylko do połączenia składników. Podczas przygotowywania ciasta ucieranego czas jest bardzo istotny. Zbyt długie(...)mieszanie składników spowoduje, że ciasto będzie twarde i nie wyrośnie . Dzieje się tak, ponieważ soda i proszek do pieczenia (który dodajemy do ciasta) w wilgotnym środowisku bardzo szybko aktywuje się . Oznacza to, że nasz środek spulchniający reaguje z innymi składnikami ciasta produkując gazy . Gazy te ulatniają się przez ciągle płynne powłoki naszego ciasteczka. Z tego samego powodu ciasto ucierane /muffinkowe
SmartBake.plSernik królewski z owocami Pyszny, kremowy sernik na kruchym cieście kakaowym z owocami lata. Ciasto palce lizać! Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zimnego masła 1 jajko 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Masa serowa: 1kg mielonego twarogu – może być z wiaderka(...)mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę i wbijamy jajko *** *** Całość siekamy nożem, aż powstanie kruszonka, a następnie zagniatamy wszystko na jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i umieszczamy na około 1 godzinę w zamrażarce *** *** Masa serowa. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Jajka wbijamy do miski miksera, dodajemy
Blog z ApetytemSernik, a właściwie nie sernik, nie ma w nim bowiem ani grama sera :) Jego podstawowym składnikiem jest jogurt grecki, dzięki któremu po upieczeniu otrzymujemy ciasto do złudzenia przypominające w smaku i konsystencji najdelikatniejszy sernik. A dodatek owoców lata, to moim zdaniem w tym wypadku krok obowiązkowy - bez nich ten sernik nie byłby tak pyszny. A jest obłędny! Od razu uprzedzam(...)ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Najlepiej podawać go na drugi dzień po upieczeniu, dopiero wtedy nabiera właściwej konsystencji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! :D Kruche ciasto : 310 g mąki pszennej 170 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa jogurtowa : 800 g jogurtu greckiego 5 jajek
Opowieści z piekarnikaLekkie i delikatne, malinowe ciasto z kruszonką, które wręcz rozpływa się w ustach! Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. To idealny deser na lato z dodatkiem sezonowych owoców! Idealny do filiżanki ulubionej kawy! Poniżej znajdziecie listę składników oraz instrukcję przygotowania tego ciasta. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostą wykonania. Zapraszam na przepis! Polecam Wam również(...)przepis na szybkie ciasto czekoladowe z malinami . MALINOWE CIASTO Z KRUSZONĄ – PRZEPIS Składniki 300 g mąki pszennej 200 g malin 3 jajka 120 g cukru 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka 75 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Wykonanie Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość razem miksujemy na puszystą
Alle Dobre!Mamy dziś dla was prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe z malinami, które przygotujecie w mgnieniu oka! Ciasto czekoladowe z malinami to bardzo smaczny i prosty wypiek. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i świetnie się kroi. Do tego soczyste maliny, które dodają całości wyrazisty, owocowy akcent. Jeśli lubisz ciasta z malinami to koniecznie musisz wypróbować tej wersji. CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI(...)wlewamy masę czekoladową. Całość mieszamy do połączenia składników za pomocą miksera. 3. Keksówkę o wymiarach 30×10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę. Na wierzch wykładamy maliny. 4. Ciasto wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół. 5. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Artykuł Szybkie ciasto czekoladowe
Alle Dobre!Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski Kiedy jadłam to ciasto pierwszy raz, nie mogłam odgadnąć z czego jest ta pianka. Nie tak gęsta, jak sernik, ale nie tak puszysta, jak piana z białek. Byłam zaskoczona, że to ubite białka z budyniem w proszku i olejem. Konsystencja pianki jest idealna(...)tego świetne kruche ciasto. Z pewnością wykorzystam ten przepis do upieczenia ciast z innymi drobnymi owocami, na przykład czarną lub czerwoną porzeczką albo z wiśniami. Jeśli lubicie kruche ciasto, to na pewno będzie w Waszym guście :) Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła
Trzeci talerz