ciasto - 162020 przepisów (strona:605/10802)

Sernik z makiem 34

świąteczny klimat. Jest pyszny i jestem pewna, że mało kto będzie potrafił się mu oprzeć. Jeżeli lubisz serniki, koniecznie wypróbuj sernik z makiem na Święta lub inne okazje. Kruche ciasto warto najpierw podpiec przez kilka minut, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie otrzymamy niedopieczonego gniotka. Składniki na sernik koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem i żółtkami(...)miksujemy dosyć długo, natomiast po dodaniu twarogu i proszku budyniowego miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto: 3 szkl. mąki 200 g masła 3 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 5 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% Masa serowa: 200 g miękkiego masła 6 jajek 1 kg twarogu sernikowego (w temp. pokojowej

Smaki Na Talerzu
Ciasto z wafelkową warstwą 58

Ciasto z wafelkową warstwą to przepyszny wypiek , który doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą czekoladową i chrupiącą wkładą wafelkową. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa. Całość prezentuje się niezwykle efektownie i z pewnością oczaruje swoim smakiem każde podniebienie. CIASTO Z WAFELKOWĄ WARSTWĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt(...)szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Alle Dobre!
tort makowy z kremem śmietankowo kawowym 40

składniki na ciasto makowe: 850 g masy makowej z puszki 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 40 g mąki ziemniaczanej 55 g kaszy manny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do masy makowej dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy(...)ubite białka i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez ok. 10-15 min. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone przecinamy na trzy blaty. składniki na krem śmietankowy z kawą: 500 g serka typu mascarpone

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec bez spodu 45

Seromakowiec bez spodu Najlepsze połączenie dwóch przepysznych ciast, sernika i makowca. Klasyczny seromak bez spodu, oblany polewą czekoladową. Niebo w ustach! Nie można powiedzieć, że jest to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale z dokładną instrukcją krok po kroku na pewno każdy spokojnie sobie poradzi. Efekt wow murowany. Polecam!     Składniki: Masa serowa 1kg sera twarogowego (można(...)układamy makową, a na makowej serową *** *** Masy układamy do końca blaszki i delikatnie wyrównujemy *** *** Jeśli tak jak mi zostało Wam trochę masy serowej, możecie rozsmarować ją delikatnie na wierzchu *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Sernik po upieczeniu

Blog z Apetytem
Piernikowy sernik 36

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem wyjątkowych potraw. Szukasz pomysłu na deser, który zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na sernik na piernikowo czekoladowym cieście. To połączenie dwóch smaków, które idealnie komponują się ze sobą, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Składniki: Ciasto czekoladowe 200 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)kostka wtedy należy go zmielić 200 g cukru 50 g masła cukier waniliowy budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 4 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika, opcjonalnie Ciasto czekoladowe Suche składniki wsypujemy do misy miksera, dodajemy masło i mieszamy. Wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Jeżeli nie mamy miksera z hakiem do ciast cięższych, to wyrabiamy w misce

gotuj ze mną
Szarlotka wykwintna 37

Przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłkowego nadzienia, bardzo aromatyczną i kruchą. Słodki smak ciasta łączy się tu idealnie z lekko kwaśnymi jabłkami. Przepis doskonale sprawdzi się na wyjątkową okazję, szczególnie podany z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Czas przygotowania: 40 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 40-45 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto(...)jabłek, 1-3 łyżki 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce, w razie potrzeby przesiej przez sito Dodaj zimne masło i posiekaj do uzyskania kruszonki Następnie dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto Podziel

Słodki Blog
Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem 59

gotowaną masą serową z dodatkiem soku jabłkowego. Pod masą serową znajdziemy kawałki jabłek smażonych na maśle, a na masie serowej - kremowy mus jabłkowy przygotowany na bitej śmietanie. Wierzch ciasta to polewa ze słodkiego kajmaku oraz posiekane orzechy włoskie. Całość  smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kremowe, delikatne, o mocno jabłkowym akcencie. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak(...)który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku! Składniki: Biszkopt:  3 jajka  3 łyżki mąki pszennej  2 łyżki cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Mus jabłkowy:  ok. 600-700 g jabłek  1/2 cytryny  150 ml śmietanki 30%  1 łyżka cukru

Kuchnia MagdaLeny
Imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego 35

Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania wielu smacznych przekąsek, zarówno w wersji na słodko i na słono. Można z niego przygotować ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą , rożki z ciasta francuskiego , łódeczki imprezowe i wiele innych pyszności. Tym razem przygotowałam imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego, które na domowej imprezie rozeszły się w mgnieniu oka. Wyszły naprawdę przepyszne, a połączenie(...)strzał w dziesiątkę! Koszyczki robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo a są przepyszne! Z pewnością zrobią furorę na Waszej imprezie, zapraszam na przepis! PRZEPIS NA IMPREZOWE KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1/2 słoiczka dżemu żurawinowego 100 g serka z niebieską pleśnią 60 g orzechów włoskich rukola do dekoracji Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie

Alle Dobre!
Ciasto Śpiąca Królewna – bajeczny deser dla dużych i małych 46

Ciasto Śpiąca Królewna to wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie. Kusi swoim wyglądem, a kiedy się je spróbuje, zachwyca smakiem. Składa się z trzech kremów: czekoladowego, malinowego i białego budyniowego oraz słodkiej bezy na wierzchu. Spód ciasta stanowią herbatniki, ale również możecie upiec cienki biszkopt. Taki deser zrobi furorę na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy kinderbalach, ale sprawdzi się również(...)kawy w leniwe niedzielne popołudnie z książką w ręku. Składniki na ciasto Śpiąca Królewna Krem czekoladowy: 500 ml mleka 2 żółtka 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 200 g dowolnych czekoladek (czekolada, cukierki czekoladowe, praliny itp.) 100 g masła   Krem biały: 500 ml mleka 2 żółtka 50 g mąki

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z jabłkami i orzechami 40

Ostatnio zrobiłam kolejne pyszne ciasto z przepisu siostry Anastazji. Oj, dawno już nie korzystałam z tych książek i całkiem zapomniałam jakie te przepisy są dobre. To ciasto z jabłkami i orzechami w smaku i wyglądzie przypomina znane ciasto Wiewiórka, różni się jedynie sposobem wykonania. Moim zdaniem jest ono dużo lepsze. Z dużą ilością jabłek i jeszcze większą ilością orzechów(...)dobra, wagowo to jabłek jest więcej, ale w samym cieście orzechy są dość mocno wyczuwalne I to jest świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy lubią sobie takimi orzechowymi ciastami dogodzić Tutaj jest dużo gryzienia Ciasto z jabłkami i orzechami to doskonałe ciasto na jesień. Będzie w sam raz do ciepłej herbatki, ale podane jako poczęstunek dla gości również powinno wywołać

Smaki Na Talerzu
Pizza z beszamelem i figami 38

Jeżeli nie lubisz nudy i szukasz urozmaicenia w kuchni to koniecznie spróbuj pizzy białej z beszamelem i figami. Skorzystaj z przepisu póki dostępne są w sklepach świeże figi. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki(...)szynki parmeńskiej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 i 1/2 łyżki mąki 25 g masła sól, pieprz gałka muszkatołowa Już w sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Ciasto:  W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kurkami, oscypkiem i ziemniakami 40

oscypka 1 cebula 200 g kurek 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) sól, pieprz konfitura z żurawiny do podania   Składniki na ciasto na pierogi: 300 g mąki (użyłam 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej) 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C) 1 łyżka oliwy przygotowanie Jak zrobić farsz(...)ziemniaków dodaj kurki z cebulą oraz starty na dużych oczkach tarki oscypek. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być dość słony i ostry, aby tworzył z ciastem spójną całość.   Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się

Via Gusto
Sernik bez sera ze śliwkami 261

Dziś mam dla Was przepis na ciasto a’la sernik zrobione przez mamę, ( zapraszam do obserwowania mojego Instagrama – tam pojawiają się wcześniej przepisy ): https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )! Połączenie kruchego spodu z pyszną masą śmietanową a’la sernik oraz soczystymi śliwkami i dodatkiem borówek tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich! Gwarantuję! Każdy sięgnie po dokładkę! Przepis dostała już jakiś(...)pracy – zagościł na stałe! Ps. Taki sernik bez sera można zrobić ze wszystkimi owocami, jakie chcecie – każde sezonowe wspaniale będą się komponować. Polecam! SKŁADNIKI: ( 25×20 ) CIASTO: * mąka – 3 szkl * masło – 250 g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * żółtka – 5 szt cukier – 5 szt MASA: * białka – 5 szt * sól

Ostra na Słodko
Ciasto kruche ze śliwkami 49

Przepis na przepyszne jesienne ciasto z dużą ilością śliwek. U mnie w wersji bezglutenowej i smakowało nieziemsko. Ciasto jest bardzo kruche, wręcz rozpływa się w ustach! Najlepsze jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów.. Czas przygotowania: 35 min Czas chłodzenia: 60 min Czas pieczenia: 40 + 20 min   Składniki: (na foremkę 24×24 cm) 100 g mąki migdałowej(...)bezglutenowej (użyłam kukurydzianej) 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g zimnego masła 1 jajko M 1 żółtko M 1 kg śliwek Składniki na ciasto w wersji tradycyjnej z glutenem: Zamiast mieszanki mąk bezglutenowych dodaj 300 g mąki pszennej tortowej Polecam część mąki pszennej zastąpić skrobią ziemniaczaną (max. 100 g) Jeśli ciasto będzie się lepić

Słodki Blog
Brzdąc ciasto bez pieczenia 156

Ciasto brzdąc na śmietanie i biszkoptach Dziś prawdziwa perełka, szybkie ciasto brzdąc bez pieczenia, delikatne z puszystą śmietanową masą. Najpopularniejszy jest poznański brzdąc ciasto na jasnym biszkopcie z ciemnym kremem kakaowym. Wszystkie przepisy na brzdąca to ciasta pieczone, postanowiłam zrobić ukłon w stronę osób zapracowanych i stworzyć brzdąca bez pieczenia. Ciasto szybkie i łatwe. Dokładnie tak samo jak ciasto dakłas(...)będę pionierem. 😉 Przepis na ciasto brzdąc Ciasto brzdąc na śmietanie kremówce z biszkoptami, bez zbędnej dekoracji. Czy jest to brzdąc na ciepło ( pieczony) czy na zimno wykończenie zawsze takie samo. Robisz krem do brzdąca, przekładasz nim biszkopty i to cała filozofia w montażu tego pysznego deseru. Jeszcze tylko mały wzorek widelcem na wierzchu i gotowe. Na stronie Dieta Moja Pasja

Dieta moja pasja