Pyszne ciasto, do którego zrobienia nie potrzeba piekarnika. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Idealne do kawy. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 ml oleju 120 ml mleka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki Nutelli masło do wysmarowania filiżanki lyzka cukru Zapraszam również(...)utartych jajek, kolejno dodać olej i mleko cały czas miksując. Następnie do miski przesiać make z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do filiżanek. Ilość porcji zależeć będzie od ich wielkości. Moje filiżanki maja pojemność 200 ml i wyszło mi 4 porcje ciasta. Filiżanki wypełniamy do 3/4 ich wysokości. Następnie do każdej
Pani M - kuchnia smakowitapączki serowe z dziurką to słodki deser, który tradycyjnie jest związany z tłustym czwartkiem i nie tylko. Jak zrobić puszyste oponki? Sekret puszystych oponek tkwi w krótkim wyrabianiu ciasta. Nie pozwoli to pobudzić glutenu. Dłuższy proces wyrabiania powoduje, że ciasto robi się coraz rzadsze. Potrzebujemy więc do posypywania coraz więcej mąki i popadamy w błędne koło. Ciasto będzie więc gorzej(...)wyrastać i oponki na pewno nie będą puszyste i miękkie. Poza tym składniki na ciasto na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto, które przygotujemy z zimnych składników będzie również wolniej wyrastać. Oponki serowe z takiego ciasta będą też o wiele mocniej chłonąć podczas smażenia tłuszcz. Oponki z serem mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi pączkami, mimo, że nie zawierają drożdży. Poza
Kuchnia Na Wypasieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to świetny wynalazek, który zawsze znajduje się w mojej lodówce. Z jego dodatkiem można wyczarować wiele ciekawych dań i przekąsek. Możemy je wykorzystać zarówno do przepisów w wersji na słodko i przygotować pyszne rogaliki z nutellą a także na słono tworzą na przykład pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego . Oczywiście przygotowanie domowego ciasta francuskiego jest dosyć(...)pracochłonne. Na szczęście w marketach możemy kupić gotowe ciasto, które jest bardzo smaczne. Przyznam szczerze, bardzo często z niego korzystam, ze względu na wygodę. W tym wpisie zaprezentuję Wam super przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego, których przygotowanie zajmie Wam zaledwie 5 minut. Wystarczy pokroić gotowe ciasto francuskie na dowolnej wielkości kwadraciki i wstawić do piekarnika! Pyszne i kruche ciasteczka
Przepiski.plStrucla drożdżowa z jabłkami, którą można zrobić na deser o każdej porze rok. Pyszne ciasto z dużą ilością jabłek sprawdzi się na co dzień i od święta. Aromatyczne i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z jabłkami. Przepis na struclę drożdżową z jabłkami jest dość łatwy do wykonania, ale potrzebna jest cierpliwość w czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Proces wyrastania ciasta drożdżowego(...)wyłączyć i pozostawić w nim tylko światełko. Jeśli macie bardzo twarde jabłka, to przed włożeniem ich do strucli, należy je przesmażyć i wystudzić. Przesmażone jabłka bardziej przykleją się do ciasta i będzie mniej pustej przestrzeni w strucli po upieczeniu. U mnie były jabłka odmiany jester, które są dość miękkie i słodkie, dlatego ich nie przesmażałam. Ilość porcji: 2 strucle
Kuchcik gotujelubicie orzeźwiające, mniej słodkie ciasta? Jeśli tak, to poniższe ciasto cytrynowe z makiem będzie dla Was idealne! Nie jest dosładzane żadnym słodzikiem, jedynie dodałam do niego dojrzałego banana. Wyszło naprawdę bardzo smaczne. Polecam wypróbować, szczególnie, jeśli zalega Wam mak w kuchennej szafce. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem Zapraszam do prostego przepisu i zachęcam do pieczenia Na końcu dodałam wartości odżywcze(...)pyszności, abyście wiedzieli, ile kalorii kryje się w jednym kawałku Ciasto cytrynowe z makiem – składniki (tortownica o srednicy 22cm; 10 porcji ciasta): 1 duży dojrzały banan, 1 mała cytryna, 4 łyżki maku niebieskiego, 180g mąki orkiszowej jasnej, 3/4 szklanki mleka 2%, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania Najpierw należy sparzyć cytrynę, zetrzeć
Natka PietruszkiKremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim kremu, a ciasto piecze się w całości, a nie przekłada. W kremówce orzechowej z Mirocina urzekło mnie szczególnie ciasto krucho-drożdżowe, które jest delikatne, kruche, ale też niezwykle smaczne. Warstwa orzechowa jest(...)lekka i puszysta. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest wart zachodu. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirocina można znaleźć w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto 20 x 30 cm: 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 250 g margaryny lub masła 20 g drożdży
Trzeci talerzsię, że sernik wiedeński przyjechał do Polski razem z królem Janem II Sobieskim, który to przywiózł go spod Wiednia. Stąd nazwa „wiedeński”. Podobno w Krakowie udekorowano go kratką z ciasta kruchego na wierzchu i tak powstał sernik krakowski. Odkąd pamiętam sernik wiedeński był na kruchym spodzie, a ostatnio usłyszałam, że wiedeński jest bez spodu i bardzo się zdziwiłam. Postanowiłam poszukać(...)sernik wiedeński. I bardzo się zdziwiłam, gdyż okazało się że można znaleźć przepisy na placki serowe, lecz przepisów zatytułowanych sernik wiedeński jest bardzo mało. Przeważnie są placki na cieście kruchym lub drożdżowym. W książce z 1902 roku, Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej Marty Norkowskiej jest przepis na placek wiedeński z sera, który jest pieczony na kruchym spodzie. Przepis na „sernik
królestwo garówadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kinder bueno bez pieczenia to idealna opcja na małe co nieco, kiedy nachodzi nas ochota na słodkości. Swoim smakiem przypomina tradycyjnego batonika kinder bueno, którego smak chyba każdy z nas ubóstwia. Herbatniki przekładane mlecznym kremem smakują obłędnie! Ogromną zaletą tego smakołyku jest to, że jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto kinder bueno każdy(...)pokocha od pierwszego kęsa. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto kinder bueno bez pieczenia , które z pewnością zachęci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO KINDER BUENO Składniki: 250 g serka mascarpone 2 szklanki mleka w proszku 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 200 g masy krówkowej o orzechowym smaku 350 g herbatników
Przepiski.plSernik z makiem. Seromakowiec. To mój szybki i prosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu , ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku(...)jest taki sam! Jeśli szukacie innych przepisów na święta to zapraszam : – pyszne ciasta na Święta – ciasta z makiem Święta – serniki Sernik z makiem. Seromakowiec jest pyszny i prosty do zrobienia, wilgotny i miękki po kilku dniach, nawet po 3 dniach smakuje jak świeżo upieczony, Można go zrobić bez spodu tylko masa serowa i masa makowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto Makowa Fantazja czyli aksamitny sernik gotowany na puszystym biszkopcie z dodatkiem maku to pyszny przepis na fantastyczne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może zasmakować nawet osobom, które nie przepadają za makiem, gdyż nie dominuje od smaku ciasta, na pierwszym miejscu jest ser. Składniki na ciasto Makowa Fantazja: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M szklanka cukru(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz powoli wsypujemy mąkę z makiem. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym: 28×23 cm. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około
e-PrzepisyKulinarneDawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)jabłkowy wymieszany z galaretką oraz krem budyniowy. Całość wieńczy polewa z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego
Waniliowe Improwizacjezobaczyłam to ciasto na blogu "Zjem to" od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo nie czekałam, gdyż zbliżały się imieniny mojego Mężczyzny i to dla niego upiekłam to fantastyczne ciacho. Pozmieniałam w nim trochę proporcje. Santoska zachwyca smakiem. Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem, orzechami i masą kawową to istna petarda dla podniebienia. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru(...)Ciasto idealne na wyjątkowe okazje jak imieniny, urodziny czy święta. Polecam każdemu :) Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g cukru pudru jajko łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 4 białka 70 g cukru 50 g orzechów włoskich siekanych 50 g orzechów włoskich zmielonych 50 g wiórków kokosowych 50 g wafelków Princessa orzechowa Krem
Smakołyki AsiKopiec Kreta to ciasto dość popularne. Podejrzewam, że wiele z was już je kiedyś robiło. Jeżeli nie do końca samodzielnie to przy użyciu pół produktów dostępnych w marketach. Ostatni raz robiłam to ciasto dokładnie 7 lat temu. Strasznie dawno. Aż dziwne, że nikt się o nie szybciej nie upominał Kopiec Kreta wyszedł przepyszny, chociaż zapomniałam o jednej istotnej rzeczy(...)nasączyłam biszkopta. Oczywiście i bez tego ciasto było super. Ale jednak gdy jest nasączone ma o wiele lepszą konsystencję. Zostawiłam też banany w całości i tu z kolei były sprzeczne opinie. Mi to nie przeszkadzało. Natomiast mąż mówił, że przy mniejszych kawałkach ciasto łatwiej by się kroiło Wybór należy do was Kopiec Kreta przepis na tortownicę o średnicy
RelaxtimeDużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jedno z przysłów mówi, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast czy też potraw z makiem, bo mak to tak ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób(...)Wlałam resztę ciepłego mleka oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu wlałam wyrośnięty zaczyn. Wszystko zaczęłam wyrabiać. Można to robić rękami lub mikserem z hakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ja ciasto wyrabiałam ręcznie, podsypując je w razie potrzeby odrobiną mąki. Gdy zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski zakończyłam wyrabianie. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam na około
Waniliowe Improwizacje