ciasto - 161133 przepisów (strona:622/10743)

Jabłkowa pokusa 111

Czas na jabłka . A to ciasto jest tak pyszne, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie zjedzenia jeszcze jednej porcji, stąd ta nazwa. Oczywiście sprawdziliśmy w Internecie, czy nie ma takiego ciasta i okazało się, że propozycji jest kilka, ale każda z nich to inne wykonanie. Nasza “ jabłkowa pokusa ” jest orzechowa z nutką cynamonu, mocno jabłkowa, a do tego(...)przykryta kołderką masy śmietankowej. Wprost idealna, aby kogoś skusić. Składniki na jabłkową pokusę Ciasto: 150 g masła 125 g cukru 3 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 80 g orzechów laskowych lub włoskich 1 szczypta soli masło lub margaryna do natłuszczenia tortownicy Warstwa jabłek: 900 g jabłek sok z jednej cytryny

niecodziennikpary
Ciasto jogurtowe z jagodami 90

pory nie zamieściliśmy żadnego przepisu na ciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością(...)niejeden raz skorzystają z tego przepisu. Składniki na ciasto jogurtowe z jagodami 250 g jogurtu naturalnego 4 jajka 250 cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 / 2 szklanki oleju 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g jagód 2 łyżki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować

niecodziennikpary
Ciasto półkruche z renklodami 80

dobrym pomysłem także z nich powstają smakowite wypieki. Zabierając się za dzisiejsze przygotowanie czegoś słodkiego dla Rodziny, od razu wiedzieliśmy, że z owoców powstanie marmolada, więc wymyśliliśmy ciasto półkruche z renklodami . Składniki na ciasto półkruche z renklodami Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 200 g cukru 1 jajko 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)Nadzienie: 1 kg renklod 2-3 łyżki cukru cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, jajko i kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na pół – jedną połowę włożyć do lodówki na 15 minut, drugą do zamrażarki także na 15 minut. Nadzienie: Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki

niecodziennikpary
Placek z porzeczkami 89

domu i trzeba przyznać, że było to bardzo dobry pomysł. Zrobiliśmy z nich lekki i prosty placek z porzeczkami , który wykończyliśmy kremem z białego sera i bitej śmietany. Ubijanie ciasta oraz kremu bardzo spodobało się małemu Alankowi, który u nas gości – co chwilę przychodził do kuchni zwabiony odgłosami miksera i uważnie obserwował proces powstania ciasta z porzeczkami , co jakiś(...)czas kręcił głową lub śmiesznie przytupywał na znak zadowolenia. Gotowego ciasta nie chciał jednak spróbować, szkoda, bo nam bardzo smakowało. Składniki na placek z porzeczkami Ciasto: 4 jajka wielkości L 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 ml oleju 100 g czerwonych porzeczek Krem: 300 g białego sera (z wiaderka

niecodziennikpary
Sernik krakowski 90

Sernik krakowski to chyba jeden z najbardziej znanych i lubianych polskich serników. Wydaje się nam, że każdy kojarzy go wizualnie – puszysty sernik na kruchym cieście, z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczy, ozdobiony kratką z pasków ciasta i polany lukrem. Dość długo przymierzaliśmy się do jego upieczenia, ale w końcu nadszedł ten czas i zajęliśmy się tym tematem. Bardzo(...)doskonały efekt – sernik krakowski dobrze urósł, był lekki, wilgotny i puszysty. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki wzbogacił sernik, nadając mu owocowy, słodki smak. Składniki na sernik krakowski Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 4 żółtka 180 g zimnego masła 1 / 2 szklanki cukru Masa serowa: 1 kg sera twarogowego lub 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 5 jajek

niecodziennikpary
Szarlotka z bezą i kruszonką 75

szarlotki . Mając sporo wolnego czasu w poprzedni weekend, zdecydowaliśmy się na wersję szarlotki z bezą i kruszonką . Spędzając miło niedzielne popołudnie w kuchni, przygotowaliśmy poszczególne warstwy jabłecznika, czyli kruche ciasto, prażone jabłka oraz puszystą i lśniącą bezę. To ciasto na kruchym spodzie łączy w sobie winność jabłek oraz słodkość piany z białek, i jest wprost idealne na niedzielny dodatek(...)kawy. Składniki na szarlotkę z bezą i kruszonką Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 150 g cukru 4 żółtka 7 łyżek zimnej wody 1 szczypta soli Jabłka prażone: 2 kg jabłek 50 ml wody 4 łyżki cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 rozgnieciony goździk 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka

niecodziennikpary
Kanapka kokosowa 87

Kanapka kokosowa to ciasto czekoladowe z kokosem i galaretką , u mnie w domu pieczone bardzo często i przez wszystkich bardzo lubiane. Można powiedzieć, że jest naszym tradycyjnym ciastem i nawet kolor galaretki jest tak ważny, że gdy Siostra Ania zobaczyła żółtą galaretkę, zapytała zdziwiona, czy czerwonej w sklepie nie było. Przygotowanie kokosowej kanapki jest nieco pracochłonne, ale efekt końcowy będzie(...)smakował każdemu i z pewnością stanie się rodzinnym ciastem jeszcze w niejednym domu. Składniki na kanapkę kokosową Ciasto czekoladowe: 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 130 g mąki 1 1 / 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g wiórek kokosowych (grubszych) 1 / 2 l mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 białka Polewa

niecodziennikpary
Torcik mleczna kanapka 94

Inspiracją do zrobienia torciku “mleczna kanapka” był przygotowany przez Bartka tort na moje urodziny. Połączenie czekoladowego ciasta z masą z mleka w proszku bardzo przypadło nam do gustu, więc postanowiliśmy pomysł nieco udoskonalić. W naszej nowej wersji kremu jest więcej, a do tego jest on lżejszy i bardziej puszysty. W ten sposób uzyskaliśmy pyszne ciasto, które dla niektórych(...)było powrotem w smaki znane z dzieciństwa. Składniki na torcik mleczna kanapka Czekoladowe ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 125 g cukru 125 ml mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 30 g kakao 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem z mleka w proszku: 2 szklanki mleka w proszku

niecodziennikpary
Rustykalna tarta z rabarbarem 90

rabarbarem na naszych talerzach, na stoliku kieliszek pinot noir, a za oknem skrzeczące jaskółki, to nasz niedzielny wieczór. W ten weekend nie mieliśmy czasu na robienie przekładanych kremem ciast, więc najprostsza tarta z sezonowym rabarbarem była optymalnym pomysłem na popołudniowy deser. Urok rustykalnej tarty z rabarbarem tkwi w wywinięciu ciasta na wierzch nadzienia, przy czym nie trzeba zwracać uwagi(...)brzegi były równe. Prawie tak szybko jak zrobiliśmy to ciasto, wrzucamy przepis na bloga i powracamy do kontynuowania uroczego majowego wieczoru. Udostępnij Rustykalna tarta z rabarbarem – składniki Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli Rabarbarowe nadzienie: 600 g rabarbaru 4 łyżki cukru

niecodziennikpary
Piernik staropolski z marcepanem 104

umieszczenie wraz z przepisem na blogu. Wpisało się ono pięknie w najlepszy bożonarodzeniowy wypiek, czyli długo dojrzewający piernik staropolski przekładany marcepanem i powidłami śliwkowymi . Po raz pierwszy do zrobienia ciasta użyliśmy mąki pszennej pełnoziarnistej, a to za sprawą warsztatów w Żywym Muzeum Piernika, gdzie również tę mąkę wmieszano do ciasta. Piernik uzyskuje dzięki niej zupełnie inny smak i zapach, wyczuwa(...)drobno posiekane orzechy włoskie, kakao oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać sypkie składniki. Sodę rozpuścić w mleku, wlać do przestudzonej masy, dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki oraz jajka. Wyrobić ciasto ręką, łyżką lub w robocie kuchennym. Będzie ono lepkie i ciężkie. Ciasto przełożyć do dużego, najlepiej glinianego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w zimne miejsce (lodówka lub balkon

niecodziennikpary
Ciasto Bajka bez pieczenia 516

Ciasto Bajka bez pieczenia to pyszne połączenie masy budyniowej, dżemu, bitej śmietany i biszkoptów. Jest niezmiernie smaczne i efektownie wygląda. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i z pewnością zachwyci waszych gości. https://youtu.be/Lm8NoNaj4Gs Składniki na ciasto Bajka bez pieczenia (blaszka o wym. 24x24 cm): 250 g okrągłych biszkoptów 380 g dżemu lub konfitury (dałam dżem wiśniowy) galaretka(...)biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. [caption id="attachment_8844" align="aligncenter" width="1024"] Ciasto Bajka bez pieczenia[/caption] Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 110

Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni... Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy(...)został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego

Kuchnia MagdaLeny
Cebularze w trochę innym wydaniu! 131

pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)świetny pomysł kiedy mamy ochotę na jakiś wypiek w domu.  Cebularze zrobiłam dość nietypowe bo z mozzarellą, dużą ilością tymianku ( to moje ulubione zioło), oliwkami i cebulą oczywiście. Ciasto zrobiłam mocno maślane i aromatyczne. Całość wyszła pysznie! Polecam bo są bardzo proste! Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych

SMYKWKUCHNI
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa – kuchnia podkarpacka 133

Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku(...)Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika. Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto ciemne:   150 g mąki pszennej   150 g cukru

Trzeci talerz
Keto French Silk Pie (Paleo, LowCarb, Vegan) 109

silk pie Powrót na słodkie tory No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora , to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów … A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej mi się(...)wydawało… Prawda okazuje się jednak nieco odmienna, a nazwa dość myląca… Okazuje się, że ciasto zostało wynalezione w połowie XX wieku w USA przez niejaką Betty Cooper z okazji konkursu znanego jako Pillsbury Bake Off. A nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie temu, że wypełnia je czekoladowy mus, co najwidoczniej rodzi skojarzenia z jedwabiem i Francją… Ale krem ma w istocie

Modern Cave Girl

Proponowane wyszukiwania