ciasto - 162020 przepisów (strona:622/10802)

Jabłecznik 122

Kilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Widać ją i czuć także w powietrzu. Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie(...)było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego do jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne. Taka szarlotka jest dla mnie idealna. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2,5szkl

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka 90

tradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów “zeszytu słodkosentymentowego” Składniki: 1,2 kg jabłek 500 g mąki 220 g masła 200 ml kwaśnej śmietany 12% 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jabłka są zbyt kwaśne) 1 szklanka cukru(...)pudru Sok z połowy cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Mąkę, posiekane masło, szczyptę soli i śmietanę zagniatam na jednolite ciasto. Tworzę kulkę, którą następnie wkładam do lodówki na 20 minut. W tym czasie myję i obieram jabłka. Następnie trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę

Słodki sentyment
Tarta z pomidorami i serkiem 129

Tarta wegetariańska w wersji fit! Przygotowana na spodzie z ciasta francuskiego, ze świeżymi pomidorami i cebulą czerwoną oraz dodatkiem naturalnego serka Bieluch. Mega prosty i szybki przepis - tylko 4 główne składniki i 30 minut czasu! Używając gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy. Idealna propozycja dla osób zapracowanych lub w sytuacji gdy pojawią się niespodziewani goście. Jestem wielką fanką(...)pomidorów i jak dla mnie ta tarta to strzał w dziesiątkę. Jest lekka, bogato nadziana pomidorami i z chrupiącym ciastem francuskim. Delikatny i kremowy serek świetnie współgra ze smakiem pomidorów. Po prostu pyszna! Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie się sprawdzi na kolację, lunch lub wieczór z przyjaciółmi. Do przygotowania tarty użyłam serka naturalnego Bieluch

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Kinder Country Bez Pieczenia 87

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kinder Country bez pieczenia to bardzo smaczna przekąska, którą pokochają wszyscy miłośnicy tego typu łakoci. Ogromną zaletą tego ciasta jest fakt, że nie dość, że jest proste w przygotowaniu, to na dodatek zajmuje bardzo mało czasu. Jeśli macie niezapowiedzianych gości, lub po prostu nachodzi Was ochota na coś słodkiego, ciasto kinder country będzie idealnym wyborem(...)wpisie znajdziecie przepis na pyszne ciasto kinder country , które możecie przygotować bez użycia piekarnika w bardzo krótkim czasie. Jeśli nie lubicie piec, lub nie macie do tego daru, to ciasto z pewnością Wam wyjdzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem i wypróbowania tego ciasta. PRZEPIS NA CIASTO KINDER COUNTRY Składniki: 350 ml schłodzonej śmietanki

Przepiski.pl
Ciasto na maślance z wiśniami 118

Dzisiaj zapraszamy na przepyszne, miękkie i wilgotne ciasto na maślance z wiśniami . Do tego szybkiego i prostego w zrobieniu ciasta użyliśmy wiśni, które zebrałam ze starych drzew u zaprzyjaźnionej rodziny. U mojego Wujka też są takie drzewa, ale owoce zostały już wcześniej oberwane. Drzewa te, od kiedy tylko pamiętam, rosły wzdłuż ich płotu, myślę, że mogły być zasadzone zaraz(...)też są takie drzewa. Takich owoców wiśni, prawie czarnych w swojej barwie nie można chyba nigdzie kupić. Powstają z nich najlepsze dżemy oraz nalewki, a teraz także to wyborne ciasto z kruszonką, zrobione z wykorzystaniem maślanki. Udostępnij Ciasto na maślance z wiśniami – składniki 500 g wiśni 1 łyżka cukru Ciasto na maślance: 3 szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki

niecodziennikpary
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką 473

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego(...)DODATKOWO: śliwki węgierki       *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu

Blog z Apetytem
Ciasto Tropikana bez pieczenia / No Bake Tropicana Cake 116

Ciasto Tropikana bez pieczenia  Ciasto Tropikana to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką, ananasem z puszki i budyniem na herbatnikach . Ten łatwy przepis to świetny wybór dla początkujących, zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Zobaczcie, jak przygotować pyszne ciasto bez włączania piekarnika na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Tropikana z galaretką(...)herbatnikami może być przygotowane w okrągłej lub kwadratowej tortownicy. Jeśli używacie okrągłej, najlepiej wybrać okrągłe herbatniki. Do ciasta bez pieczenia z ananasem  idealnie pasuje budyniowy krem kokosowy . Podczas jego przygotowania należy pamiętać, by budyń i masło były w tej samej pokojowej temperaturze, a kokosowy budyń dodawać do masła stopniowo. Nasze ciasto na zimno wieńczymy galaretką z ananasem z puszki

Lekcje w kuchni
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki 92

pokona! Nie damy się! Niech na naszych stołach się dzieje, niech pojawią się nasze ulubione potrawy, kwaśne żurki, soczyste pieczenie, kolorowe jajka, sałatki i oczywiście osładzające każdą chwilę słodkie ciasta. A skoro Wielkanoc, to i mazurek musi być.  Moim faworytem zawsze były mazurki kajmakowe, było mi wszystko jedno jakie było ciasto pod spodem, czy było to kruche, półkruche(...)zwykły andrut, najważniejsze, że była tam przesłodka masa kajmakowa...... I ten moment, gdy ciasto skończone, a w puszcze jeszcze kilka łyżek kajmaku do wylizania :D Dziś przedstawiam Wam mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki. Kruche ciasto wypełnione jest kajmakowym nadzieniem, którego słodycz przełamana jest przez dżem z czarnej porzeczki. Całości dopełniają: idealna na wszystko czekolada i chrupiące

Na kulinarnym poligonie
Karpatka z wiśniami 75

Karpatka, czyli ulubione ciasto mojego Smakosza. Kiedyś myślałam, że na takie ciasto trzeba sobie zasłużyć ;) bo jej przygotowanie jest bardzo trudne. Nic bardziej mylnego, najważniejsze, żeby się odważyć i wypróbować, a potem już tylko cieszyć się efektem. Tym razem przygotowałam karpatkę z wiśniami, które wspaniale smakują razem z aksamitnym kremem na bazie masła i budyniu.  Karpatka z wiśniami Składniki(...)Ciasto: 1)       5 jajek 2)       250 ml wody 3)       150 g masła 4)       1 szkl mąki pszennej 5)       pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1)       2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Na kulinarnym poligonie
Ciasto brzoskwiniowe 70

Dziś proponuję przepis na lekkie śmietankowo-brzoskwiniowe ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto brzoskwiniowe Składniki Składniki na ciasto: 200 g mąki 40 g cukru pudru 80 g masła 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego Składniki na masę: 300 ml mleka 50 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy(...)połówek brzoskwiń z puszki Instrukcje Mąkę przesiewamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, posiekane zimne masło i jogurt. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i cukier, w pozostałym mleku mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, przykrywamy folią i odstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Karpatka II 89

Karpatka to ciasto, które z pewnością zna każdy. Mój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony przepis na karpatkę. Karpatka z dużą ilością kremu. Pamiętam kiedy jako dziecko piekliśmy je w domu pierwszy raz i wszyscy z zaciekawieniem patrzyliśmy jak rosną „Karpaty”. To jedno z moich ulubionych ciast, szkoda tylko, że ma tak dużo kalorii ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karpatka(...)Składniki Składniki na ciasto: 5 jajek 130 g mąki pszennej 250 ml wody 130 g masła Składniki na krem: 4 żółtka 300 g miękkiego masła 700 ml mleka 80 g budyniu bez cukru 140 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Instrukcje Ciasto: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i gotujemy chwilę cały czas mieszając

To co lubię - gotuję i polecam
Dwukolorowy sernik – łaciaty. 81

jest po prostu pyszny, tak można go określić jednym zdaniem. Wymaga trochę pracy, ale na specjalne okazje będzie idealny. Najlepiej smakuje 2, 3 dnia więc można go przygotować wcześniej. Ciasto biszkoptowe przełożone gotowanym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek całe 100 g cukru 0,5 szklanki (szklanka 250 ml) 140 g mąki tortowej(...)szkl. 2 łyżki kakao płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na ciasto jasne: 6 białek 3/4 szklanki cukru 140 g 50 g mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki 150 g mąki ziemniaczanej 1 szkl. szczypta soli 1 łyżka octu lub soku z cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę sernikową: 1 kg sera półtłustego zmielonego

To co lubię - gotuję i polecam
Babeczki śmietankowe. 64

pyszne babeczki śmietankowe, który znalazłam w książce kucharskiej z 1989. Robiłam je pierwszy raz, ale już teraz wiem, że od czasu do czasu będą u nas gościły. Delikatne kruche ciasto wypełnione kremowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babeczki śmietankowe. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Porcje 10 Składniki Składniki na babeczki: 200 g mąki pszennej(...)łyżki cukru Składniki na masę. 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 % lub 36 % 250 ml 1 łyżka mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru Instrukcje Kruche ciasto: Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie robot z hakiem składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy

To co lubię - gotuję i polecam
Murzynek z masą jogurtową i malinami 108

Kiedy tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Że muszę upiec to ciasto. Że zachwyci wszystkich domowników. Nie myliłam się! Murzynek z jogurtem i malinami wyszedł prze-pysz-ny. Co prawda warstwa jogurtowa spłynęła mi na dno, a miała zostać na górze ciasta, ale absolutnie nie umniejszyło to smaku ciasta. Ciasto szybko się robi, a co najważniejsze wychodzi(...)wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto: 250 g masła 1 i 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szkl. wody 4 jajka 2 szkl. mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru Dodatkowo

Smaki Na Talerzu
Ciasto Borówkowa góra lodowa 7472

Ciasto Borówkowa góra lodowa różni się trochę od oryginału, ponieważ ja przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ponadto uważam, że ciasta z samym kremem czasami są zbyt słodkie, dlatego urozmaiciłam je dodając borówki zalane owocową galaretką. Dzięki temu Ciasto Borówkowa góra lodowa idealnie sprawdzi się na upalne dni. Jest ono lekko orzeźwiające, a zarazem idealnie słodkie. Borówkowa góra lodowa(...)efektownie wyglądające ciasto, które zachwyciło moich gości podczas ostatniego rodzinnego spotkania! Jestem pewna, że podobnie będzie u was dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Borówkowa góra lodowa. Proponuję przygotować je dzień wcześniej, aby galaretka miała czas stężeć i biszkopty zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm. Składniki na Ciasto Borówkowa góra lodowa

Danka Pichci