polecam do nadziewania używać dżemu, bo jest za rzadki, chyba, że nadziewacie pączki po smażeniu. I jak dla mnie plusem jest możliwość nadziania pączków przed smażeniem. Wycinamy krążek ciasta, na który nakładamy marmoladę i sklejamy go, a następnie formujemy kulę. Podczas smażenia tradycyjnych pączków, złożonych z dwóch okręgów jest szansa rozlepienia, wypłynięcia nadzienia i zabrudzenia tłuszczu. Tutaj tego(...)Pączki wychodzą idealne. Możemy nadziewać je również za pomocą szprycy cukierniczej po usmażeniu w zasadzie dowolnym nadzieniem. To co dla mnie było nowością przy cieście na pączki, to ubicie jajek i cukru na puszystą masę. I to ubijanie dobrych kilka minut. Tak mi się wydaje, że ta masa powoduje taką puchatość pączków i to, że ciasto jest bardzo leciutkie
Mieszam w GarnkuCiasto 3 bit na herbatnikach – super słodkie, super pyszne ciasto bez pieczenia. Choć jest to ciasto dość czasochłonne, to jednak efekt wart jest włożonej pracy i czasu – jest przepyszne! To chyba najsłodsze ciasto jakie znam, warte grzechu! Herbatniki, masa krówkowa, bita śmietana, masa budyniowa – same super pyszne składniki – dla prawdziwych łasuchów. Sprawdzi się na święta, imprezy(...)rodzinne, uroczystości. PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT NA HERBATNIKACH Składniki na ciasto 3 bit na herbatnikach: ok 600g herbatników 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) – zobacz jak zrobić kajmak 2 budynie waniliowe + cukier 600ml mleka 200g miękkiego masła 500ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 5g żelatyny czekolada starta na wiórki do dekoracji Jak zrobić ciasto 3 bit: Zaczynamy od przygotowania
Dorota SmakujeŚwietne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy(...)misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Składniki na nadzienie: 500 g czerwonych porzeczek 1 szklanka cukru 5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka ) 250 g mielonych migdałów Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku
Słodki sentymentCiasto jogurtowe (albo maślankowe) to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Świetne, puszyste, miękkie, można serwować z różnymi owocami. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Do tego chrupiąca kruszonka, a dla podrasowania smaku dodałam czekoladę. To musi smakować Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Składniki na kruszonkę: 100 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 łyżek mąki Dodatkowo: 400 g jagód 50 g (1/2 tabliczki) czekolady Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta (jak na muffinki ). Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam
Słodki sentymentGruszkowe górki to pyszne, kruche ciasto z dodatkiem dużej ilości kakao, dzięki czemu ciasto jest intensywnie czekoladowe, smakowite gruszki i doskonały kleks z bitej śmietany Kompozycja idealna, moim skromnym zdaniem Składniki na ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szczypta soli 3 łyżki czubate kakao 2 łyżki czubate cukru pudru (lub 3, jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą ) 2 żółtka (z białek(...)możecie zrobić kokosanki ) 250 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentCiasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie(...)średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko
Słodki sentymentZawijane ciasto francuskie Z ciasta robimy różne zawijane potrawy, ślimaczki, różyczki, słoneczka moja propozycja to kwiatki. Składniki: · 2 opakowania ciasta francuskiego · Sól · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa Kebab Gyros · Olej(...)papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Ciasto rozkładamy, kroimy na połowę, na jednej połowie w odstępach układamy kawałki kurczaka i zawijamy je ciastem. 4. Ciasto z kurczakiem zwijamy w koło. 5. Pozostałą połowę ciasta kroimy ponownie na połową i cienko smarujemy
Kulinarna ChwilaCiasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie(...)średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko
Słodki sentymentRolada żyrafa z bananami i czekoladą Delikatna rolada biszkoptowa z pięknym wzorkiem, wypełniona pysznym kremem śmietankowym z bananami i czekoladą. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 200ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru 80g czekolady mlecznej(...)masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę
Blog z ApetytemGruszkowe górki to pyszne, kruche ciasto z dodatkiem dużej ilości kakao, dzięki czemu ciasto jest intensywnie czekoladowe, smakowite gruszki i doskonały kleks z bitej śmietany Kompozycja idealna, moim skromnym zdaniem Składniki na ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szczypta soli 3 łyżki czubate kakao 2 łyżki czubate cukru pudru (lub 3, jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą ) 2 żółtka (z białek(...)możecie zrobić kokosanki ) 250 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentkilku ciastach z cukinii z rzędu, trochę zmieniłam kierunek wypieków i skorzystałam z innych owoców sezonowych, a mianowicie ze śliwek. robiłam bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami. Ale żeby nie było tak zwyczajnie, to ciasto zrobiłam na mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Jest to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż pszenna, więc to był trochę eksperyment(...)zaliczam go do udanych. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury,bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki kukurydzianej 0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła roślinnego 1 jajko kilkanaście śliwek węgierek
Waniliowe ImprowizacjeOstatnio często sięgam po klasyczne przepisy na ciasta, ale trochę je modyfikuję lub dodaję coś od siebie. Na przykład zmieniam rodzaj mąki, smak kremu, czy dodaję jakiś dodatkowy składnik.Tym razem też poniekąd tak zrobiłam, bo przygotowałam klasyczną napoleonkę na cieście francuskim z kremem budyniowym, ale o smaku pomarańczowym, z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy. Ciasto zrobiłam w mniejszych rozmiarach(...)tylko z części ciasta francuskiego, więc żeby wyszło w normalnych rozmiarach należy podwoić składniki. Ja następnym razem też na pewno to zrobię, bo ciasto jest naprawdę pyszne i znika błyskawicznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 łyżka mąki pszennej
Waniliowe Improwizacjeposmakowały mi nawet bardziej niż te z makiem, bo są delikatniejsze i bardziej wilgotne. Bułeczki też ładnie wyglądają i szybko się pieką. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 80g cukru 250ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 25g świeżych drożdży 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek 80g masła 2-3 krople zapachu(...)cytrynowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 500g białego sera w kostce 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia
Waniliowe ImprowizacjeChrusty czy faworki – jak wy nazywacie ten charakterystyczny dla karnawału wypiek? U mnie w domu rodzinnym mówiło się faworki. Chrusty to popularny w karnawale deser z ciasta smażonego w głębokim oleju, podawane oprószone cukrem pudrem. Dzisiaj mam dla was przepis na najlepsze, tradycyjne faworki, delikatne, kruche, pyszne a cały sekret tkwi w cieście, które poprzez bicie wałkiem napowietrzamy(...)potem przy smażeniu powstają w faworkach poduszeczki (pęcherzyki), dzięki którym ciasto jest super kruche. Zobacz też Jak przechowywać faworki. PRZEPIS CHRUSTY CZY FAWORKI Składniki chrusty czy faworki: 500g mąki szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl kwaśnej śmietany ok 1 kg smalcu do smażenia Jak zrobić chrusty: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę
Dorota SmakujeCiasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą dodaję do niego dużą szczyptę goździków, a czasami likier pomarańczowy. Także smażona skórka pomarańczowa świetnie podkreśla jego smak. Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis Cztery Fajery Ciasto z pulpy pomarańczowej z wyciskarki to nasz sposób(...)uniknąć marnowania żywności. Pijemy bardzo dużo soków, wyciskamy je prawie codziennie, ale po przygotowaniu soków pozostaje nam pulpa, którą można wykorzystać na tysiące sposób - przepis na ciasto pomarańczowe jest jednym z nich. W przypadku wytłoczyn z mojej wyciskarki - Ronic Zyle WSJ Semi professional pulpa jest bardzo dobrze odciśnięta, dlatego aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy pomarańczowej dodaję do niej niewielką ilość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata