Kruche ciasto ze słodkim kokosem i kwaśną czerwoną porzeczką. Smaczne, ciasto z owocami, którego nie może zabraknąć letnią porą. CIASTO KRUCHE: 250 g masła 5 żółtek 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza KOKOSOWA: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej PORZECZKI: 700 g porzeczek czerwonych 1 budyń waniliowy Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Formę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Schłodzić
https:KKuchniaMniamLeśny mech po raz kolejny.Robiłam to ciasto parę dni temu.Tym razem były dwie inne masy a to tak przez przypadek, Miałam za mało jogurtu i śmietany , więc jedna masa była jogurtowa z galaretką i malinami [miałam trochę w domu] a druga śmietanowa ze śmietanfixem.Dekoracja ciasta uboga tym razem, nie miałam ani borówek,ani granatu a po więcej malin(...)działkę nie chciało mi się iść. Ciasto 250 g cukru 200 g oleju 3 jajka 200 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g szpinaku świeżego Masa jogurtowa 4 00 g jogurtu greckiego 1 galaretka malinowa- ⅓ szkl. gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny maliny Masa śmietanowa 500 ml śmietany 2 śmietanfixy 2-3 łyżki cukru
Moje domowe kucharzenieCzekoladowe ciasto z cukinii W smaku przypomina brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Łatwe i przepyszne ciasto w którym naprawdę można się zakochać! Składniki: **WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 350g cukinii 300g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżką – tylko do momentu połączeia się składników *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 25×25 cm ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Blog z Apetytemkreta, który wspaniale smakuje. Przekonajcie się o tym sami. Odkrywając wciąż na nowo ten subtelny smak połączenia kakao, bananów i śmietanki. Odnajdując przyjemność w niespiesznym byciu w letnim stylu. Ciasto na wakacje i wszelkie letnie akcje W naszym wakacyjnym menu odkryjecie wiele inspiracji kulinarnych. Dołączamy do nich kopiec kreta. Ten przysmak pasuje do codziennej kawy i na wakacyjne wyprawy piknikowe(...)roku zachwyca bardziej niż kiedykolwiek. Pamiętając, że kuchnia i kulinarne impresje to bardzo często najlepsze inspiracje, od których może zacząć się coś bardzo wyjątkowego. Letni kopiec kreta Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru (220 g) 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (7 g) ½ łyżeczki sody (5 g) 4 łyżki kakao 4/5 szklanki oleju
KulinarneImpresje.plLubię piec różne ciasta, lubię eksperymentować a tym samym poszukiwać nowych smaków. Dla mnie najważniejszy jest ten pierwszy kęs. Tak było i w tym przypadku. Robiłam, mieszałam, czekałami.... i się doczekałam. Wyszło wspaniałe, delikatne a zarazem wilgotne ciasto. Niebiańskie w smaku. Słodycz masy kremowej i kwaśny smak wiśni równoważą się i wyszło prostu pysznie. Polecam każdemu, kto chce(...)ochotę na taki pyszny deser (Foremka 25x36 cm) Składniki na ciasto kruche: 180 g mąki pszennej (krupczatka typ 500) 5 jajek (zimne) do ciasta tylko żółtka 40 g cukru 120 g masła (zimne) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na bezowo-kokosową chmurkę: 5 białek 200 g cukru 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g wiórków kokosowych
Kuchnia u KrysiCiasto biedronka Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietankowo-owocowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół(...)Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji 1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo
Blog z ApetytemDziś zaproponuję idealne ciasto na lato. Smaczny i efektowny, czarno-biały sernik na zimno, na chrupiącym spodzie, z dodatkiem kawałków ciasteczek Oreo, zatopionych w masie serowej - wykończony delikatną warstwą bitej śmietany. Składniki na chrupiący spód: 80 g sucharów 140 g kremu czekoladowego Nutella Masa serowa: 1 kg serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru(...)kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru Kruszonka na boki: 20 ciastek Oreo 50 g masła Do dekoracji: 12 szt. mini-ciasteczek Oreo. Zaczynamy od przygotowania chrupiącego spodu ciasta. Suchary zmielić w blenderze na "piasek". Przesypać do miski i odstawić. Nutellę podgrzać na parze, do momentu aż stanie się płynna. Przelać do zmielonych sucharów. Dokładnie wymieszać do połączenia się
Świat Ciastaszklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną palmę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki. Do mąki wbić żółtka, wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę i wyrobić szybko dłońmi ciasto. Ciasto podzielić na dwie nie równe części, większą rozwałkować do wymiaru formy(...)moja silikonowa 25x25 cm), ciasto włożyć do formy i na bokach też formować, posypać wierzch ciasta tartą bułką. Na ciasto wyłożyć prażone jabłka, mniejszą część rozwałkować i położyć na jabłkach, odciąć nożyczkami wystające ciasto, ścinki ciasta zrolować i dać na wierzch ciasta, ostrym czubkiem noża ponacinać gęsto wierzch ciasta, zimna woda posmarować po wierzchu. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam wypieki z dodatkiem ricotty, to właśnie dzięki niej ciasto jest mega wilgotne, puszyste i lekkie. Ricotta, to nic innego jak miękki, długo gotowany, przypominający twaróg, niesolony ser Włoski. To świetna baza do deserów. Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami , to świetne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu. Wilgotne, mocno cytrynowe ciasto na bazie serka ricotta(...)zanurzone w nie połówki kwaskowatej, i słodkiej moreli . Robi się naprawdę banalnie prosto. Przepis warty do wyprobowania nie tylko miłośnikom moreli, to istne niebo w gębie! Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami - przepis: 250 g sera ricotta 4 jajka rozdzielone na białka i żółtka Szklanka cukru + 2 łyżki do posypania ciasta
Kuchnia Łukaszaowocami z dodatkiem kajmaku oraz masy z mascarpone i śmietanki. Połączenie wszystkich składników czyni ten wypiek wyjątkowym, dlatego nie może zabraknąć go na waszym stole . Tarta z owocami ciasto kruche 200 g mąki pszennej ((1 1/4 szklanki)) 120 g masła 1 jajko 40 g cukru pudru ((1/4 szklanki)) nadzienie 1/2 puszki kajmaku 200 g mascarpone 200 g śmietanki(...)cukru pudru ((1/2 szklanki)) 200 g malin 200 g borówek Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż
Przepisy na widelcuOpis Ciasto z dyni: Ciasto z dyni to idealne ciasto na jesienne dni. Już niedługo, po wakacjach i ciepłym lecie zacznie się sezon na dynię. Wtedy koniecznie musicie przygotować ciasto z dyni. Placek dyniowy jest delikatny i puszysty. Sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku i nie będzie już taka straszna. Przepis ten jest bardzo(...)łatwy i prosty do przygotowania. Pokochacie to ciasto za jego szybkość przygotowania, delikatność, soczystość i pyszny smak. Istnieje wiele różnorakich przepisów na ciasto dyniowe. Ja jednak zapraszam na podstawowy przepis, który dowolnie możecie zmieniać. Można je przygotować z jajkami lub bez jajek, z nabiałem lub bez, jak również w wersji pszennej i bezglutenowej. Polecamy Wam również nasze inne przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezjedz mniej Przede wszystkim warto piec i robić lody samemu w domu. Dzięki temu, nawet jeśli użyjemy najzwyklejszej mąki czy cukru, widzimy, ile ich jest. Kiedy sypiemy do ciasta szklankę cukru jest nam łatwiej poprzestać na 1 kawałku ciasta. Wiemy też na pewno co jest w środku i możemy zrezygnować ze składników, które nam szkodzą czy uczulają. Warzywa i owoce(...)czereśnie z masłem czy lody truskawkowe. Albo żeby był to główny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana. Jeśli już koniecznie mamy ochotę na tradycyjne ciasto, to część cukru czy mąki możemy zastąpić warzywami czy owocami. W cieście daktylowym suszone owoce są tak słodkie, że możemy dodać mniej cukru. W cieście czekoladowym z pomidorami część mąki zastąpiona
Ugotowane pozamiataneczas na rabarbar! Jakoś ostatnimi czasy stał się dla mnie bardziej popularny w kuchni, lata temu gdy obrastał rodzinny dom prawie wcale go nie dostrzegałam. Dziś nie tylko ciasta z rabarbarem smakują i pachną latem, to także kompoty, przetwory, desery wszelakie, sałatki czy zupy. Proste, ekspresowe ciasto z rabarbarem, bez miksera, na maślance, w kilka chwil. Czyli jakby to powiedzieć(...)kolejne ciasto kiedy za ścianą dziecko śpi Polecam, po upieczeniu posypać je cukrem pudrem lub kruszonką (przed pieczeniem), będzie pysznie! Zapraszam na sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, które nigdy się nie nudzi:) – możecie wrzucić do niego innym razem dowolne owoce, najlepiej sezonowe lub te mrożone, bakalie czy kakao, smacznego! Ciasto z rabarbarem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej
Zasmakuj KuchniCzekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Witajcie. Dziś mam dla Was przygotowany super przepis na super ciasto. Wykonane w dużej formie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na większe imprezy. Z reguły takie ciasta zapewne robicie z budyniem śmietankowym, lecz ja oczywiście przełamałam stereotypy i dałam czekoladowy (bez dodatku(...)cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej. Nie wielkie zmiany potrafią wnieść nieco więcej wartości odżywczych nawet w ciasto i zniwelować trochę zawartość cukru. Nawet cukier puder to zmielony słodzik. :) Forma w jakiej wykonałam ciasto 35x25 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuWyśmienita i aromatyczna szarlotka z jabłkami i budyniem, to jedno z najpopularniejszych i lubianych wypieków. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym i odrobiną cynamonu pozwoliło uzyskać efekt wyjątkowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, z porcją lodów waniliowych, jak i na zimno . Szarlotka z budyniem Ciasto kruche 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 150 g mąki owsianej ((1 szklanka(...)szklanki)) Masa budyniowa 900 ml mleka 1,5 % ((3,5 szklanki) ) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka cynamonu Jabłka prażone – 1 słoik (810 g) Ciasto kruche Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie składniki ugniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto podziel
Przepisy na widelcu