Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie(...)szklanki rodzynek 2 garstki posiekanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa 2 białka Przygotowanie: drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Stollen, to tradycyjne ciasto pieczone i spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już w okresie adwentu, a zjadano dopiero w okresie świąt. Tradycyjnie do tej strucli drożdżowej dodawano bakalie, orzechy, skórki owoców i posypywano ogromną ilością cukru pudru. Dodatek marcepanu pojawił się w późniejszym czasie, bo dodaje(...)ciastu niezwykłego smaku i aromatu. Polecam poczytanie o całej historii Stollen, bo jest na prawdę ciekawa. W czasie powstania tego wypieku, nie dodawano do niego masła, bo było to zabronione w okresie adwentu, który to był zarazem czasem postu. Bazowymi składnikami była mąka, drożdże, olej i woda. Dopiero z czasem Stollen stawało się ciastem coraz bardziej słodkim i bogatym
Passions hobbies lifesilną konkurencję. Od ubiegłego roku zatem mamy na święta zarówno miodownik, jak i dojrzewający piernik. Kiedy robiłam go po raz pierwszy w ubiegłym roku miałam wiele obaw. Ciasto w lodówce przez 4 tygodnie? Rany! Przecież po takim czasie ono samo z tej lodówki wyjdzie! Nic z tych rzeczy. Ciasto grzecznie dojrzewa w lodówce i nic się(...)dzieje. Gotowy piernik to prawdziwa uczta! Wyraźnie miodowy, korzenny, wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą i udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej) wyjdą 3-4 pierniki z trzech warstw ciasta. Składniki: 1 kg mąki 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka
Kulinarne InspiracjeLekkie i bardzo owocowe w smaku ciasto Shrek bez pieczenia to idealny deser nie tylko na święta. Proste wykonanie bez użycia piekarnika na pewno jest dodatkową jego zaletą. Ciasto bez wyrzutów sumienia można podać dzieciom, gdyż zawiera w sobie mało cukru. Ciasto Shrek bez pieczenia pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich(...)makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto stało się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe gruszki. Ciekawa jestem, jak jest
Kuchcik gotujejadalna choinka może zagościć na świątecznym stole zamiast tradycyjnych pasztecików do barszczu. Może też być po prostu przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi, bo przyjemnie urwać sobie nadziany grzybami kawałek ciasta i zjeść go ze smakiem. Moja rodzina to tradycjonaliści więc kolacja wigilijna co roku składa się właściwie z tych samych potraw. Karp, barszcz z uszkami , pierogi z grzybami, grzybowe(...)jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek 100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
Smaczna PyzaCiasto francuskie to taki "magic ingredient", który pozwala na bardzo szybkie wyjście z opresji, kiedy natychmiast potrzebujemy przekąsek. Oponki z piekarnika jak dla mnie wyglądają bombowo. Ciasto francuskie po upieczeniu ma w sobie tak niesamowity urok, te rozdzielające się cienkie płatki ciasta są jak najpiękniejszy obraz. Szybkie oponki z ciasta francuskiego wykonacie w kilka chwil. Jedynie pieczenie wymaga solidnych(...)minut w wysokiej temperaturze. Przekąski na ciepło są moimi ulubionymi przekąskami, z resztą chyba wszyscy w domu preferujemy takie właśnie na ciepło. Przepis na oponki z ciasta francuskiego jest niezwykle łatwy, chyba że pokusilibyście się o samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego. Ja w takie coś nie wchodzę, nie mam tyle czasu :) Kupuję gotowe ciasto francuskie, z którego wychodzą świetne przekąski
MamaOskarkaWłaściwie to nie wiem dlaczego nie wpadłam na ten przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra jak nie masz miksera planetarnego to trzeba dołożyć z 5 minut). Generalnie biszkopt można robić ze wszystkimi owocami, ale teraz jak mamy dostęp do dość tanich jabłek to, aż żal ich nie wykorzystywać. Zazwyczaj(...)dlatego korzystam z przepisu na biszkopt genueński, czyli całe jajka i cukier do miksera i z głowy. Oryginalnie do biszkoptu genueńskiego dodaje się rozpuszczone masło, ja w przypadku tego ciasta (czyli idąc na łatwiznę) dolewam oleju, a ciasto dzięki temu nie wysusza się zbyt szybko. W ogóle ciacho pozostaje długo świeże, jeżeli będziecie je zawijać w folię spożywczą. Składniki
RelaxtimeŚwięta już tuż tuż! Bigos już ugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie. Ciasto(...)szafranowe jest puszyste i pięknie pachnie szafranem i pomarańczą. Moja rodzina uwielbia to ciasto! Jest to proste ucierane ciasto, a dodatek szafranu sprawia, że jest nietypowe i bardzo świąteczne! Bardzo lubię świąteczne wypieki. Ciasto szafranowe należy do jednych z nich. Lubicie wypieki z szafranem? Znacie szafran i wiecie jak go się uprawia? Szafran to pręciki krokusa. Możecie sobie wyobrazić
codojedzeniaPizza na cieście francuskim to ekspresowy obiad dla każdego. Warto zrobić ją szczególnie wtedy, kiedy w lodówce zostało wiele okrawków wędlin, czy kawałków różnych rodzajów sera. Im bardziej zróżnicowane dodatki, tym smaczniejsza pizza. Polecam do jej przygotowania użyć minimum dwóch rodzajów sera lub żółtego sera o ostrzejszym smaku. Przed rozłożeniem składników na ciasto, musimy posmarować je ketchupem. Ja użyłam domowego(...)ketchupu z dyni i papryki – szczególnie polecam Do przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych Smacznego! Zobacz też: Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na pizzę na cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego ketchup
Kuchnia BazyliiLubię zjeść coś słodkiego – mniej lubię sam proces robienia ciast, dlatego w większości korzystam z prostych przepisów które zawsze wychodzą i nie wymagają dwugodzinnego szykowania blatów, nugatów, kolejnych dwóch godzin na zrobienie kremów, żelek i innych widowiskowych pierdół. Nie inaczej jest z tym ciastem – mocno maślanym, lekkim i bardzo wilgotnym – jest prościutkie, szybkie i przepyszne, a w dzisiejszym wydaniu – bardzo(...)sezonowe. UWAGA! Wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki na 2-3 godziny wcześniej przed robieniem ciasta i mieć taką samą temperaturę – w innym wypadku ciasto podczas miksowania się zwarzy, a po przekrojeniu zobaczycie malowniczy zakalec. Ciasto można upiec w kilku wielkościach okrągłej formy – albo w małej, wysokiej formie tortowej o średnicy 18cm – wtedy otrzymamy wysokie ciasto do podzielenia
Karo in the KitchenŚwięta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej 20 g świeżych(...)masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko
Kuchnia w oparachplecionki drożdżowe Odkąd pierwszy raz je przygotowałam nie wyobrażam sobie bez nich świąt i popołudniowych spotkań z przyjaciółmi. Pyszne piernikowe plecionki cieszą zarówno smakiem, jak i wyglądem. Pyszne drożdżowe ciasto i nadzienie… takim plecionką nie sposób odmówić. Rada: Przygotowując je na świąteczny stół możecie dodatkowo ozdobić je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Będą jeszcze ładniej wyglądać. Spróbujcie, polecam. Podczas(...)przygotowań piernikowych plecionek drożdżowych i później używam noży Ambiton. http://ambition.pl Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + do podsypania* 25 g świeżych drożdży 25 g cukru pół szklanki mleka 30 g masła 1 małe jajko mała szczypta soli duża szczypta cynamonu Na nadzienie: 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 czuba łyżeczka nutelli 40 g masła 50 g cukru Dodatkowo
Słodkie okruszkiCiasto marchewkowe to moje ulubione jesienne ciasto. Zawsze kojarzy mi się z piękną, polską złotą jesienią kiedy iście na drzewach mienią się całą paletą barw. Do tego oczywiście orzechy. Ja przeważnie wykorzystuję do tego ciasta orzechy włoskie ale w tym roku z powodu ich deficytu wykorzystałam orzechy laskowe. Przepisów na ciasto marchewkowe jest chyba tyle co na sałatkę jarzynową(...)waniliowy, przyprawy, posiekane orzechy, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy marchewkę oraz wcześniej połączone masło wraz z mlekiem i jajkami. Całość powoli ale dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste i klejące, więc nie martwcie się jego konsystencją – jest ona jak najbardziej pożądana. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm . Wstawiamy
Życie ze smakiemSzarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto ! Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki
Marcepanowa kuchnia