ciasto - 160568 przepisów (strona:633/10705)

Babka z szampanem 143

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie łączymy całość. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. W cieście będą ‘grudki’, ale tak ma być. Ciasto przekładamy do podłużnej formy o wymiarach 23x13cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)minut w 175°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy szampana do nasączenia. Ciepłą babkę nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i przy pomocy pędzelka cukierniczego nasączamy ciasto. Odstawiamy babkę z szampanem do ostygnięcia. Przed podaniem całą babkę

Słodki Pomysł
Ciasto z brzoskwiniami 185

Ciasto z brzoskwiniami to pyszne ciasto ucierane z dodatkiem świeżych brzoskwiń. Ich smak jest zdecydowanie bardziej pełny i aromatyczny niż tych z zalewy (z puszki). Konsystencja ciasta jest nieco inna niż w tradycyjnych ciastach ucieranych za sprawą dodatku mąki krupczatki. Duże kawałki owoców zanurzone w cieście sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Przygotujecie je w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto(...)150g cukru pudru 4 jajka 60ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500-600g brzoskwiń (5-6 sztuk) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - brzoskwinie umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki - białka oddzielić od żółtek - masło utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe – przepis na dużą blachę 215

Duża blacha ciasta jogurtowego z owocami to pewniak na każde rodzinne popołudnie. W zimie dodaję do niego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które(...)potrzebne składniki przeważnie mam w domu. Idealnie nadaje się również do pieczenia z dziećmi, gdyż jego wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga nawet użycia miksera. Ciasto jogurtowe przepis na dużą blachę Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła (200g) 2 jajka (polecam te z oznaczeniami 0PL lub 1PL) 500 g jogurtu greckiego szklanka cukru

Patchwork
Ciasto z białą czekoladą i truskawkami 608

Ciasto z poniższego przepisu wygląda niepozornie, jak zwyczajne ciasto ucierane, ale zapewniam Was, że takie nie jest. To jeden z pyszniejszych wypieków, jakie ostatnio wykonałam, o czym może świadczyć fakt, że jedna doba wystarczyła na jego zniknięcie. Sekretem smaku tego ciasta jest biała czekolada. Nadaje ona nie tylko ciekawą, wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób(...)przełamuje słodycz ciasta, a także wzbogaca jego "zwyczajny" wygląd. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 100g białej czekolady 100g mleka 75 domowego cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Smakołyki Bereniki
Sernik z musem truskawkowym i bezami 129

Ponieważ sezon truskawkowy trwa właśnie w najlepsze, postanowiłam zrobić jakieś pyszne ciasto z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Przeglądając różne przepisy natrafiłam na blog panitereska.pl , a w nim na wyśmienity przepis na sernik z musem truskawkowym i bezami. Ale oczywiście musiałam nanieść kilka swoich poprawek :) Przede wszystkim zmieniłam ciasto na spód, ponieważ próbując wykonać je na podstawie oryginału, kruche(...)ciasto z tak dużą ilością masła zaczęło mi spływać ze ścianek formy. Postanowiłam więc wykorzystać do tego celu niezawodną bazę ciasteczkową. Dodatkowo podwoiłam ilość białek do wykonania bezików na wierzchu. Resztę pozostawiłam bez zmian. Sernik jest przepyszny, delikatny, niezbyt słodki i wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki na spód: 170 g ciastek Petit Beurre 85 g rozpuszczonego masła

Świat Ciasta
Ciasto jogurtowe – przepis na dużą blachę 168

Duża blacha ciasta jogurtowego z owocami to pewniak na każde rodzinne popołudnie. W zimie dodaję do niego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które(...)potrzebne składniki przeważnie mam w domu. Idealnie nadaje się również do pieczenia z dziećmi, gdyż jego wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga nawet użycia miksera. Ciasto jogurtowe przepis na dużą blachę Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła (200g) 2 jajka (polecam te z oznaczeniami 0PL lub 1PL) 500 g jogurtu greckiego szklanka cukru

Patchwork
Ciasto na pierogi nietypowe 154

Ciasto na pierogi według mnie nietypowe…Właściwie szukałam inspiracji na szpinak. Trafiłam na ten przepis całkiem niedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis(...)ciasto na pierogi . Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe nadzienie. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią. Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić…są takie pracochłonne. Ale kilka razy do roku przezwyciężam moją niechęć i produkuję kilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą

codojedzenia
Ciasto z twarogiem i nadzieniem czereśniowym 144

Czekoladowe ciasto ucierane z dwoma nadzieniami: serowym oraz czereśniowym. U mnie na targu cena czereśni jest coraz bardziej atrakcyjna, więc i pyszne ciacha będą ;). Takie wypieki w okresie prawie już wakacyjnym smakują najlepiej! Smak sezonowych owoców, na które z upragnieniem czekamy przez całą zimę, jest niepowtarzalny! Nie powiem, po zjedzeniu pierwszej w tym roku truskawkami i borówki buzia mi się(...)kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g czereśni z kompotu Masa serowa: 400 g zmielonego twarogu sernikowego 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20 g) Ciasto kakaowe: 125 g miękkiego masła 90 g cukru pudru 2 duże jajka kilka kropel aromatu śmietankowego 150 g mąki pszennej tortowej, przesianej 1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z rabarbarem i kardamonem 132

Pora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto , pierwsze w tym roku…Faktycznie, nie! Piekłam już kruche z rabarbarem . Byliśmy tak stęsknięni za smakiem rabarbaru, że to ciasto zostało zjedzone w rekordowym tempie. Lubicie kardamon? Przepadam za kardamonem! Jest to świetna przyprawa do ciasta z owocami(...)Dlatego nie omieszkałam wypróbować jej z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem to proste ucierane ciasto do popołudniowej kawy, takie na na jeden dzień…No cóż u nas ciasta nie mają długiej żywotności…he, he… Ciasto z rabarbarem Składniki: na formę o średnicy 23 cm 3 jajka 200 g cukru 75 g masła 150 ml mleka 250 g mąki

codojedzenia
Kruche ciasto z pianką i truskawkami 300

Kruche ciasto z pianką z białek i budyniem, a do tego ulubione truskawki. Wykonanie ciasta – Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać razem. Do mąki wrzucić zimne masło, żółtka i siekać nożem. Siekać tak długo aż masło wymiesza się z mąką. Wtedy można szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Nie robić tego długo, tylko do połączenia się składników(...)Ciasto podzielić na dwie części, ale jedna z nich musi być większa. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Większe ciasto pokruszyć na spód i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 10 minut. W tym czasie przygotować piankę – białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek podczas ubijania wsypywać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto ucierane z mascarpone 157

Wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (18 maja), więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można(...)zrobić w każdej chwili. Samo w sobie jest dość słodkie (przynajmniej jak dla mnie) więc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru. Ciasto ucierane z mascarpone Składniki: Ciasto: 1 kostka margaryny (250 g) 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody (125 ml) 7 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki (około

PatiGotuje
Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy 120

wiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee… Nie pasuje U mnie na blogu zatem przepis będzie pod nazwą ciasto. Pamiętacie zeszłoroczny hit, czyli ciasteczka z cukinią ? Ciastka do tej pory wspominają w pracy mojego męża. To ciasto też będzie hitem Jest ciężkie(...)aromatem korzennym. W smaku nieco piernikowe. Cukinia jest niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta. Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo

Mieszam w Garnku
Rustykalna tarta z rabarbarem 100

Cześć! Dawno na moim blogu nie było ciasta. W związku z tym, że pojawił się rabarbar – padło na rustykalną tartę. Ciasto robi się dosłownie chwilę! Tarta jest tak brzydka, że aż piękna! I uwaga – znika w kilka chwil po upieczeniu!   Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli(...)morskiej 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody 1 żółtko Nadzienie: 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego blendera. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę

Moja pasja smaku