Baklava z orzechami włoskimi

Baklava z orzechami włoskimi

Baklava z orzechami włoskimi

Baklava (czy też bakława) to deser niczym z baśni 1001 nocy. Cieniutkie jak bibuła płaty ciasta przełożone masą orzechową i skąpane w słodkim miodowym syropie. W zależności od rodzaju orzechów smakuje inaczej, rożne mogą być też sposoby jej formowania - od pokrojonej w kostkę lub na kształt rombów po rurki i zawijane ślimaki. Baklawa to deser obowiązkowy do spróbowania podczas wycieczki do krajów bałkańskich, Bliskiego Wschodu czy Grecji. Moja baklava ma wyrazisty orzechowy smak za sprawą orzechów włoskich, ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dieta na pamięć i koncentrację

Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.