ciasto - 161133 przepisów (strona:636/10743)

Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 132

Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii to jesienny must have. Pękata, pomarańczowa piekność o tej porze powinna być wszechobecna w każdej zdrowej, racjonalnej kuchni. Czy wiesz, że dynia nie kumuluje szkodliwych pozostałości sztucznych nawozów i metali ciężkich z powietrza? Nie ma zatem potrzeby poszukiwania bio egzmplarzy, wystarczy dojrzały okaz z najbliższego marketu. Warto mieć w lodówce przygotowane puree(...)dynii, bo jest uniwersalne i bez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów. Dziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego  ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku. 123

ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo pyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Bardzo je polecam do popołudniowej kawki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Dodam, że ciasto można pokroić na około 30 kawałków, więc jest dość podzielne. Polecam przepis. Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy

Izabelawkuchni
Brownie z Buraka z Malinami 211

sumie to wpadłam na profil Paleolife i tam zobaczyłam zdjęcie tego brownie z buraka i zaiskrzyło, wpadłam w tryb "musisz to zrobić". Przepis przemówił do mnie całkowicie, bo ciasto nie zawiera mąki pszennej, masła, ani cukru. Idealnie wpisuje się w moje ostatnie menu. Zgodnie z planem we wrześniu dokręciłam sobie śrubę i postanowiłam porzucić pszenicę i biały cukier. Czy jestem(...)produktów. Młodego oczywiście moje zmiany nie obowiązują, dziecko pochłania wszystko. No prawie wszystko. Tego brownie nawet nie ruszył, bo wiedział, że jest w nim burak. Jeśli chodzi o samo ciasto w smaku przypomina gorzką czekoladę, dorzucenie malin było świetnym pomysłem. Co do konsystencji surowego ciasta zdrowych odpowiedników ciast nie potrafię się przekonać, rzadko wyrastają tak jak klasyczne słodkie wypieki

Blondynka Gotuje
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 113

żalu przywitałam w tym roku jesień, która zawitała według mnie za wcześnie. Aby wynagrodzić sobie brak słońca, postanowiłam upiec ciasto takie, jak najbardziej lubię - proste, wilgotne i z owocami. Śliwkom towarzyszą tu mielone migdały, które chętnie dodaję do wypieków. Dzięki nim ciasta mają przyjemną, grubszą strukturę i dłużej trzymają wilgoć.  Ciasto jest lekko słodkie, z nutą cynamonu, cytryny(...)pomarańczy. Poza mąką migdałową znajdziecie w nim także grecki jogurt i polentę - kolejny składnik nadający mu tekturę przypominającą wręcz gruby piasek. Ciasta jest naprawdę sporo, więc nie próbujcie go piec w mniejszej blasze, bo może Wam wykipieć. Śliwki przed dodaniem do ciasta należy zamarynować w soku pomarańczowym i brązowym cukrze (lub słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 142

Rewelacyjne ciasto ze śliwkami,które zawsze wychodzi.Jest przepyszne w środku mięciutkie i sprężyste.Teraz jest sezon na śliwki więc ciasto jak znalazł :).Przepis jest na dużą blachę o wym.22x35cm SKŁADNIKI ciasto ok.1kg mąki pół kostki świeżych drożdży 4 jajka pół szklanki cukru ok.300ml mleka pół kostki margaryny 1/2 kg śliwek łyżeczka cynamonu kruszonka 1 porcja (np. 100g) masła lub margaryny(...)mogel,margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia,mąkę przesiewamy do dużej miski i do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem mieszamy,potem dodajemy nasz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dodając po trochu wystudzoną płynną margarynę.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące :).Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.40 min. Kiedy

Mała w garnku miesza
Torcik z kremem bez pieczenia 150

Pyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto na zimno bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż nie trzeba piec, a efekt smakowy powinien zadowolić osoby lubiące ciasta z kremem. Torcik jest kremowy, delikatny(...)smaku i o umiarkowanej słodyczy. W znanej sieci można jeszcze dostać w rozsądnej cenie świeże truskawki, nie są one tak aromatyczne, jak w sezonie, ale w tym cieście sprawdzają się doskonale. Mój torcik z kremem jest z dodatkiem borówek i truskawek, ale możecie również użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. Zapewniam, że tym ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie

Kuchcik gotuje
,,Jagodowa chmurka’’ 365

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką jagodową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom jagód i bez!Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki ] Składniki na kruche ciasto: 6 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego łyżeczka proszku(...)powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z jagodami 600 g jagód 3 jagodowe galaretki

Podróż w kulinaria
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #19 Brownie z bitą śmietaną i owocami 424

możemy również coś tam do niego dorzucić. Bita śmietana z owocami sprawdziła się znakomicie. W sumie to krem cytrynowy też pasowałby świetnie ale zajął by nam więcej czasu, a ciasto ma być ekspresowe. Brownie z założenia powinno być jakby lekko niedopieczone i dość maziste w środku. Jak widzicie u mnie na zdjęciach nie ma tego efektu, ponieważ zwyczajnie trzymałam ciasto(...)piekarniku odrobinę za długo. Ale jednocześnie jest to ogromny plus tego ciasta, ponieważ nie można go zepsuć W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe. Brownie z bitą śmietaną i owocami Składniki na blaszkę 28×28 cm: Brownie : – 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao ( 200g ) – 200 g masła – 6 jajek – 200 g cukru – 100 g mąki Czekoladę rozpuszczamy wraz

Relaxtime
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1036

Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej(...)przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia

Opowieści z piekarnika
Ciasto z brzoskwiniowym budyniem i pianką. 187

Dziękuje siostrzyczka, masz smaczne pomysły. Wykonanie ciasta – Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać za pomocą noża. Musi powstać tzw kruszonka. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i w oddzielnych woreczkach włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Wykonanie budyniu brzoskwiniowego – brzoskwinie odcedzić. Brzoskwinie przekroić na pół i odłożyć(...)garnka, dodać skórkę z cytryny, cukier i zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany proszek budyniowy. Cały czas mieszać i gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Wykonanie ciasta – wyjąć ciasto z zamrażalnika. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM 192

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Jeśli są tu wielbiciele mokrych, ciężkich ciast czekoladowych to ten sernik jest dla Was :D. Jeśli są tu wielbiciele puszystych, lekkich serników to te ciasto też jest dla Was :D. Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki. Zaznaczam(...)duża blacha ciasta.   ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto czekoladowe mąka 2 szkl. jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka ) cukier 3/4 szkl. masło 125 g. mleko 1 szkl. cukier wanilinowy 1 op. wódka 1 kieliszek Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukry. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę

Kuchnia Paulettes
Ciasto z rabarbarem i migdałami 141

Ciasto z rabarbarem i migdałami z dodatkiem jogurtu naturalnego należy do ciast, które zawsze znajdą swoich zwolenników. Miękkie, wilgotne i słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest moim faworytem wśród ciast tego typu. Przygotowanie tego ciacha zajmuje kilka minut i nie jest skomplikowane. Pamiętać należy jednak o tym, że takie ciasta podobnie jak babki lubią(...)żeby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową. Bardzo lubię rabarbar w wypiekach i polecam Wam również szybkie ciasto rabarbarowe , przepyszne kruche ciasteczka z rabarbarem i kokosem, albo tradycyjną rabarbarkę z budyniem . Ciasto z rabarbarem i migdałami /tortownica o średnicy 25 cm /wg Floating Kitchen 1,5 szkl mąki 2 jajka 1 szkl cukru 225 g miękkiego masła 1 szkl jogurtu

Pieguskowa Kuchnia
Niebianskie ciasto z brzoskwiniami 168

Składniki na forme 20cm ciasto 350 g mąka pszenna - 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 100 g jogurtu gęstego typu greckiego 1 jajko 100 g masła 100 g cukru szczypta soli nadzienie 500 g brzoskwiń, lub moreli 1/2 cytryny sok 100 g cukru orzechowa warstwa góry ciasta 100 g orzechów,lub migdałów 15 g masła 1 łyżka mąki(...)proszkiem do pieczenia, sodą i solą.Miksować do połączenia składników. Mąki może być mniej lub nieco więcej, wszystko zależy od gęstości jogurtu – mi wystarczyło tyle ile w przepisie. Ciasto powinno być miękkie, delikatne,ale nie klejące. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotować orzechowy wierzch ciasta. Posiekać orzechy,lub migdały w blenderze

w mojej kuchni
Kruche Z Budyniem I Borówkami 328

Czasami mam problem z kruchym ciastem i kombinuje, a to z temperaturą, a to podpiekam je wcześniej i tak nigdy do końca nie jestem zadowolona. Z pomocą przyszły mi Polskie Młyny i ich "Mieszanka do wypieku kruchego ciasta". Wypróbowałam ją w tym przepisie i jestem z niej bardzo zadowolona, zwłaszcza że w składzie ma mąkę krupczatkę którą czasami jest(...)już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm opakowanie gotowego ciasta kruchego od "Polskie Młyny"  lub (400 gr mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 gr masła, 100 gr cukru, 1 żółtko) do gotowego opakowania dodajemy 100 gr masła

Gotowanie...to proste !
Babka z szampanem 151

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie łączymy całość. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. W cieście będą ‘grudki’, ale tak ma być. Ciasto przekładamy do podłużnej formy o wymiarach 23x13cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)minut w 175°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy szampana do nasączenia. Ciepłą babkę nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i przy pomocy pędzelka cukierniczego nasączamy ciasto. Odstawiamy babkę z szampanem do ostygnięcia. Przed podaniem całą babkę

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania