ciasto - 161133 przepisów (strona:645/10743)

bardzo łatwy mazurek z masą kajmakową 165

składniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g cukru 1 żółtko 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt(...)koła (ok. 24 cm średnicy) a następnie z jednej strony wydłużamy na kształt pisanki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie pieczemy w 200 st. prze ok. 15 min. do zarumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek kokosowy 189

szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około(...)sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około

Smakołyki Bereniki
Maślana szarlotka 202

Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną. Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości(...)dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego

Wanilia i Kardamon
Tort czarno-biały 188

Ciasto jasne, ciasto ciemne i masa maślano-budyniowa – ot, cały tort czarno-biały! Prosty, minimalistyczny w wyglądzie, ale wyjątkowo smaczny i delikatny. Ze składników, które być może macie w szafce. Ostatnio robiłam torty śmietanowe – przyznam, że chciało mi się takiego maślanego jak za dawnych lat. Tort idealnie sprawdzi się na świętowanie ważnych okazji. Ja świętuje nim dzisiejsze(...)czwarte urodziny bloga. To już cztery lata jestem z Wami. Tort czarno-biały – ciasto jasne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – ciasto ciemne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl

Poezja smaku
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 148

zatrzymam. Taki kwiatek, kiedyś często widywałam taki w sklepie. Takie bułeczki do odrywania, idealne do szklanki mleka, idealne by je przeciąć i posmarować masłem, albo dodatkową porcją dżemu. Jak ciasto rosło, na chwilę wpadł do domu mój syn i tylko rzucił przez ramię "Mamo, tylko nie żałuj kruszonki". No starałam się nie żałować :) Jak dokładnie wyrabiam drożdżowe pokazałam kiedyś(...)kilku filmikach, które możecie obejrzeć w poście  Jak zrobić ciasto drożdżowe . wiem, że wielu z Was te filmiki pomogły i od tamtego czasu drożdżowe przestało być straszne, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Poza kwiatkiem zaplotłam sobie taki mały warkocz, taki tylko dla mnie, bo chciałam sprawdzić jak będzie smakować drożdżowe z lawendą i herbatą matcha . Uwielbiam lawendę, więc

Blondynka Gotuje
Ciasto Raffaello bez pieczenia 1252

Pewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia , które w smaku niesamowicie przypomina cukiereczki. Zresztą, ciasto smakuje nawet lepiej niż pralinki :D Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, robi się je naprawdę bardzo sprawnie, a do jego przygotowania potrzebujemy(...)dosłownie kilku składników . W kremie jest dokładnie wyczuwalny smak kokosu , oraz białej czekolady co daje idealne połączenie . Po spróbowaniu takiego ciasto pierwsza myśl, która strzela w głowę, to ,, niebo w gębie ". Gorąco je polecam, jest pyszne ! Przepisy na inne ciasta z kremem TUTAJ . Ciasto Raffaello bez pieczenia - przepis: Składniki na blachę o wymiarach 20x20 cm: Spód: 200 g herbatników

Kuchnia Łukasza
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszką - Najlepsze! 152

BEZGLUTENOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z GRUSZKĄ Aż trudno uwierzyć, że to ciasto bezglutenowe…Poważnie! Jest przepyszne, puszyste, wyraźnie migdałowe no i zdrowsze, od tradycyjnych ciast - bo bez mąki J   Ten przepis zawdzięczam koleżance, która prowadzi świetnego bloga BRUNETKA W KUCHNI . Możecie go znaleźć TUTAJ    Gwarantuję, że znajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich(...)przepis lekko zmodyfikowałam i zwiększyłam proporcje, by cieszyć się tym wspaniałym wypiekiem na dłużej J Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojej starszej siostrze, która od dziecka jest na diecie bezglutenowej, gdyż choruje na celiakię. W swoim życiu wypróbowała już setki tysięcy (albo i więcej) różnych, mniej lub bardziej udanych przepisów nie zawierających glutenu, a ten przepis uznała za jeden

Calzonella.com
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5038

Witajcie :) Ostatnio kupiłam sobie Wielką księgę ciast Siostry Anastazji.Powiem Wam że przepisy są wspaniałe i godne polecenia. Znalazłam w niej przepis na fajne ciasto o nazwie Pawi ogon. Ja oczywiście dodałam swoje trzy grosze  w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :)  Do ciasta użyłam  konfitury pomarańczowej(...)wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 169

elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje(...)SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 80 g czekolady, min. 70% kakao 100 g kremowego serka typu  Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka

Food Square
kajmakowa szarlotka 160

kajmakowa szarlotka Kruche, delikatne ciasto wypełnione nadzieniem z soczystych jabłek i kajmaku. Czy jest ktoś, kto oparłby się pokusie skosztowana takiego smakołyku. składniki 200 g miękkiego masła 3 szklanki mąki 1 jajko 1/4  szklanki cukru  6 jabłek 350 g kajmaku sok z  pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu sposób przygotowania  Masło(...)temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier wsypujemy do miski, lub  na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.  Formujemy z ciasta dwie kule i wstawiamy je do lodówki na 30-40 minut.  Następnie wyjmujemy jedną cześć ciasta i cienko wałkujemy na stolnicy ( wyłożonej pergaminem), starając się uzyskać prostokątny kształt wielkości

Miód i pieprz
Przepyszne ciasto 159

Przepyszne ciasto z orzechami włoskimi i dżemem morelowym. Rodzina i goście uwielbiają moje ciasto, jedzą je z apatytem oraz bardzo je chwalą. Te o to ciasto stało się hitem w mojej kuchni i dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjny deser. Składniki: Ciasto: 250 g. margaryny 3 żółtka 150 g. cukru pudru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia(...)pieczenia Masa: 3 białka z jaj 1 szczypta soli 250 g. orzechów włoskich 120 g. orzechów włoskich 150 g. cukru pudru dżemu morelowego Przygotowanie : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy żółtka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę

Smaczne Potrawy
Ciasto pomarańczowe. 162

Kiedy o tej porze są najlepsze cytrusy staram się je często jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec(...)drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów. Kiedyś kupiłam ją w jakimś markecie. Oryginalny przepis był na ciasto cytrynowe. Zamieniłam cytrynę na pomarańczę i zmodyfikowałam składniki. Spróbujcie i Wy upichcić takie pyszne ciasto. Polecam Wam gorąco!   CIASTO POMARAŃCZOWE.           Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Proste ciasto marchewkowe bez glutenu 309

Zapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać(...)cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu: Ciasto: 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g) 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin) 3 jajka – osobno żółtka i białka 1/4 szklanki

Mała Cukierenka
cygańska droga 203

Zdaje się, że bardzo lubię wypieki ze słowem "cygańska" w nazwie;) Na moim blogu jest ich już kilka. Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, ona od swojej koleżanki, dalej nie dotarłam... Ciasto gościło u nas na stole w minione święta, bardzo dekoracyjne, bardzo smaczne. Podobne nieco do mazurka cygańskiego i do cyganki , za to raczej niepodobne (chyba, że weźmiemy(...)uwagę nazwę) do cygańskich ścieżek . Dla porządku wymienię tu jeszcze cygańską babkę , choć ta z prezentowanym ciastem ma już naprawdę niewiele wspólnego. Tak więc kolejny, cygański wypiek na moim blogu, zapraszam:) składniki: ciasto: 300 g maku zmielonego dwukrotnie (użyłam gotowej masy makowej) 1 szkl cukru 3/4 kotki margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki

6niebo
„Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries) 192

Miś” reż. Stanisław Bareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tego ciasta, tego nie wiadomo. Według jednej z „legend” nazwa wzięła(...)dessert. Another theory says that this is an abbreviation from „WZC” that is: made from chocolade. Nie ważne jednak skąd pochodzi ta nazwa. Ważne, że jest to wyjątkowo smaczne ciasto i zawsze wzbudza zainteresowanie gości. To także doskonały deser, na bazie którego można stworzyć coś zupełnie nowego. Tak jak moja wariacja na temat wuzetki z kremem jogurtowym i wiśniami

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania