ciasto - 163312 przepisów (strona:645/10888)

Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 229

Jogurtowe ciasto z owocami stanie się chyba moim nowym faworytem niezawodności. Uwielbiam ciasta do których nie trzeba uruchamiać miksera i wystarczy jedna miska i wszystko gotowe. Do tego składniki które każdy ma w lodówce i mamy genialne ciasto. Idealne dla gości czy do zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu(...)teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego

sierotka maRysia w kuchni
Jaglane ciasto ze śliwkami 188

Przeglądając różne książki z przepisami na ciasta,   czasami mam ochotę upiec niektóre z nich.   Opatrzone pięknymi zdjęciami zachęcają do tego, żeby takie ciasto znalazło się na moim stole. Ale okazuje się, że nie wszystkie przepisy sprawdzają się w rzeczywistości. Kilka razy się rozczarowałam. Dlatego teraz ostrożnie podchodzę do niektórych przepisów z książek. Dzisiejszy przepis, który(...)znalazłam w książce „Ciasta owocowe na lato”.   Był inspiracją do upieczenia ciasta na jesień. Nie zawiera mąki pszennej, masła ani margaryny. Nie dodałam ani jednego jajka, cukru.... Czego jeszcze nie dodałam?   Wielu składników, które zazwyczaj dodaje się do upieczenia ciasta, ale są inne wartościowe, które wpływają na jego niepowtarzany smak, a zwłaszcza śliwki...       (tortownica

Kuchnia u Krysi
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 205

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)rozpuścił, można sprawdzić między palcami. Cały czas miksując dodać po jednym jajku, następnie w 4 turach dodawać mąkę na zmianę z mlekiem cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Ciasto wylać na formę, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem, piec 40 minut w 175 st. do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem

moj przepis na
tarta z masą budyniową i jagodami 145

składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 40 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz jajko. Składniki mieszamy. Dodajemy masło i przy pomocy noża siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie(...)ciasto rozwałkowujemy wkładamy do foremki, wykładami nim również brzeg na ok. 3 cm wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C, aż się zrumieni. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 40 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli 40 g masła dodatkowo: maliny, borówki na wierzch ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Chałka z Nadzieniem Daktylowym, bez cukru - Smaki Izraela 239

słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na ciepło zjedliśmy połowę prawie 50 cm chałki. Przepis na tą chałkę też pochodzi z książki "Smaki Izraela". Podobnie jak poprzednią ciasto zagniata się wieczorem i wstawia na noc do lodówki. Nie ma co się zrażać długim czasem wyrastania, bo naprawdę warto. Tym bardziej taki leń patentowany jak ja co wieczór wstawiam(...)ciasto do lodówki, bo chałki tak szybko się kończą, a są tak smaczne, że wciąż chcemy jeszcze. Ta dzisiejsza jeszcze fajnie wygląda, każda kromka ma inny wzorek, który tworzy zawinięty w środek krem daktylowy. Do chałki w ogóle nie dodaje się cukru, tylko do ciasta miód, a krem daktylowy sam w sobie jest słodki. Zróbcie próbę i upieczcie chałkę pierwszy

Blondynka Gotuje
tarta z czereśniami 197

składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 40 g cukru pudru 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz jajko. Składniki mieszamy. Dodajemy masło i przy pomocy noża siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez(...)czasie wyjmujemy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26cm średnica), razem ze ściankami. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. Z pozostałej części ciasta wykrawamy np. radełkiem paseczki. składniki na nadzienie: 400-500 g czereśni 75 g cukru kryształu 30 g mąki ziemniaczanej 30 g masła wykonanie: Czereśnie myjemy i wypestkujemy. Dodajemy do nich

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciasto z wiśniami 155

lato to intensywne przygotowywanie się do zimy ;-), czas pracy w ogrodzie, walka z chwastami no i zbiory, mnóstwo tego. Zabrałam się za masowe przetwarzanie ale rodzina upominała się o ciasto, no bi ileż można jeść samych owoców. W między czasie mieszania jednego i kolejnego dżemu zrobiłam dla nich naprawdę szybkie ciasto (uwiniecie się w 30 minut), ale mimo nikłego nakładu(...)pracy efekt powala, no i rodzinka się odczepiła, a ja mogę nadal mieszać w garach. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (to z Biedronki jest wegańskie) 400 ml mleka sojowego 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 60 g cukru 20 g cukru lawendowego opcjonalnie 100 g (3 czubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki

greenscarf
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 534

Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe. Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie. Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi  i dotarłam do przepisu(...)simple kitchen , gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie. Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie. Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara  Symbio 4 żółtka 2 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 178

Kruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na pyszny obiad lub kolację! :) Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche(...)ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko 150 g zimnego masła

Cooking Monster
Ciasto cukiniowo-bananowe 178

Ciasto bananowe piekłam, jednak zupełnie nie wiedziałam, czego mogę spodziewać się po cieście bananowo-cukiniowym. Zdecydowanie warto je wykonać, szczególnie teraz, kiedy cukinia zalewa nas z każdej strony. Ciasto w smaku baaardzo zaskakuje. Dzięki połączeniu bananów z orzechami włoskimi, ma niepowtarzalny smak. Warto do ciasta wybierać naprawdę dojrzałe banany, wręcz już brązowiejące. Jak widać na zbliżeniu, ja cukinii nie obierałam(...)Unikam jak tylko mogę obierania warzyw, bo skórka przecież też ma sporo witamin. Jeśli jednak zdecydujecie się obrać cukinię, Wasze ciasto będzie miało jednolity kolor, a cukinia nie będzie w nim w ogóle widoczna. Świetne w smaku, słodkie dzięki bananom, mimo dość małej ilości cukru. Mało dodajemy tu również tłuszczu. Myślę, że nawet będąc na diecie, czasami możemy pozwolić sobie

Mieszam w Garnku
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 206

Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)SKŁADNIKI na ciasto :  250 g masła / margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść ) Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy mąkę z proszkiem i ewentualnie śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
czekoladowe ciasto z owocami lata i galaretką 237

czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 35 – 40 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu Odstawiamy(...)ciasto do całkowitego wystudzenia. Gdyby ciasto wyrosło z górką to ścinamy ją delikatnie nożem lub odwracamy jeszcze ciepłe „do góry nogami” i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto ponownie umieszczamy w tortownicy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, dodajemy owoce, mieszamy i wykładamy na ciasto. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 273

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto

moj przepis na
Makowiec 165

mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej(...)laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do większej miski, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie świetnie sprawdza się parapet w kuchni

Cooking Monster
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 215

trwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne(...)owoce - brzoskwinie, borówki czy jagody. :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka - najlepiej w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego szczypta soli 250 g rabarbaru 450 g truskawek W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Do garnuszka wlewamy mleko

Cooking Monster