Mrowisko to takie regionalne ciasto, które jest typowe dla kuchni litewskiej i charakterystyczne dla Podlasia. Po prostu przypomina faworki oblane miodem, posypane makiem i rodzynkami. W Białymstoku mieszkam od urodzenia i przysmak ten znałam odkąd pamiętam, ale całkiem niedawno postanowiłam sama go przygotować, bo ciasto do najtańszych nie należy, a jest tak pyszne, że każda jego ilość znika bardzo(...)odnaleźć oryginalnej receptury i przyznam, że nawet każde kupowane mrowisko smakuje inaczej. Postanowiłam przygotować własną wersję, która jak dla mnie i mojej rodziny - jest najlepsza! Koniecznie sami spróbujcie! Ciasto: ok 300-350g mąki pszennej (tyle ile wchłoną jajka; polecam mąkę Basia ) 4 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki rumu lub innego alkoholu Syrop miodowy: 50 ml wody
Di gotujeCiasto powszechnie znane jako malinowa chmurka, u mnie jednak wyszła truskawkowa chmurka, ponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe 900 ml wrzącej wody Wymiary blaszki to 20 x 35 cm. Jak przygotować ciasto truskawkowa chmurka? Do miski przesiewamy mąką oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz resztę składników. Energicznie zagniatamy ciasto (ja do tego celu używam robota kuchennego), formułujemy
Pani domowakrajowych owoców niewiele nam zostało. Długie i ciemne wieczory zachęcają do odpoczynku na kanapie z dobrą książką, gorącą herbatą i czymś słodkim, na przeczekanie – byle do wiosny. Dzisiejsze ciasto jest mocno owocowe – ma w sobie plastry pomarańczy, sok pomarańczowy i tartą pomarańczową skórkę. Perfekcyjny deser do herbaty Earl Grey! Tortownicę o średnicy 21-24cm wykładamy grubym papierem do pieczenia(...)odcinamy skórkę. Pomarańcze ciasno i dokładnie rozkładamy na dnie tortownicy, we wlanym wcześniej syropie. Zalewamy poukładane pomarańcze pozostałym cukrowym syropem i odkładamy tortownicę na bok. Wszystkie składniki do ciasta wymagają jednakowej temperatury – inaczej skończycie z zakalcem. Wyjmujemy wszystko na blat, odmierzamy i odważamy składniki około 2 godzin wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu
Karo in the Kitchennami aktywna sobota, pełna odkryć i dobrych emocji. Sobota z ciastem i kubkiem gorącej herbaty. To ciasto też było pewnym odkryciem, bowiem upiekłam go z dodatkiem mąki żytniej. Dorota , gdy zobaczyła moje ciasto jogurtowe z pomarańczami , poleciła wypróbować jej przepis na podobne ciasto w wersji fit. Nie odkładając kulinarnych eksperymentów na później upiekłam jogurtowo-żytnie ciasto. Dla przełamania smaku dodałam(...)kopiasta łyżeczka proszku 1 płaska łyżeczka sody skórka otarta z cytryny lub pomarańczy sok z połowy cytryny 1 duże jabłko garść porzeczek (dałam mrożone) cukier puder do oprószenia ciasta Jajka roztrzepać z cukrem i skórką cytrynową (lub pomarańczową), dodać jogurt i olej, wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudki mogą
Obiad gotowyciasto z fasoli brzmi ekstremalnie ? Z pewnością nie bardziej niż ciasto z kiszoną kapustą...bo i o takowym słyszały moje uszy, a i język smakował... Jeśli nie straszne Wam kulinarne eksperymenty, zapraszam zatem po przepis na czekoladowe ciasto z fasoli. Ciasto wygląda niemalże identycznie jak klasyczne brownie, ale czy smakuje jak brownie ? No nie zupełnie, bo czekolada jest czekoladą(...)zastąpi. Porcja prawdziwego czekoladowego brownie to inny poziom smaku aniżeli brownie z fasoli. Ale, ale...ja wcale nie powiedziałam, że to ciasto jest be i fuj. Absolutnie, co to, to nie. Ciasto fasolowe zaskoczyło mnie, niemalże tak samo jak zima drogowców. Miałam obawy, miałam wątpliwości, a moje łapki nieśmiało zmierzały z kawałkiem ciasta w kierunku ust. Wszystko zniknęło, gdy pierwszy
kolorowotorcikowopączki jakie jadłam i w których przygotowaniu czynnie brałam udział. Przepis należy do mamy mojego najfajniejszego mężczyzny, z którą to w ostatni weekend wyciskałam resztki sił, by ugnieść odpowiednie ciasto pod jej czujnym okiem. Tylu rad odnośnie pieczenia pysznych pączków nie dostałam jeszcze nigdy i serdecznie za tą lekcję jej dziękuję. Dla mnie to była sama przyjemność! Po pierwsze(...)przy robieniu pączków nie ma się co nadmiernie spinać czy stresować, wówczas nasze ciasto pozbawione dodatkowych, negatywnych emocjo pięknie wyrośnie, równie pięknie się wyrobi i najpiękniej się usmaży. Czy stosowaliście kiedyś technikę wrzucania na gorący olej, pomiędzy smażeniem kolejnych partii pączków, surowych plastrów ziemniaka? Obniża to temperaturę rozgrzanego tłuszczu przez co pączki się nie palą. Ja nie stosowałam
Mango PapajaKruche ciasto z masą z białego ryżu i galaretką z brzoskwiniami. Doskonałe ciacho na weekend do kawy. Nikt przecież nie powiedział, że jak ryż to musi być risotto i koniecznie na obiad ;). W deserach też się sprawdza! Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto kruche: 110 g mąki pszennej 60 g zimnego masła(...)serka mascarpone 50 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 duża brzoskwinia 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wody Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Zbyt długie zagniatanie skutkuje twardym ciastem po upieczeniu! Ciasto wykleić do tortownicy o średnicy
Nastoletnie Wypiekanietaka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w łatwy sposób zaskakiwały gości 😊 Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe) i w dwóch formach podania, aby urozmaicić wieloletnią tradycję(...)proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy, aby uzyskać ciasto gładkie, elastyczne, ale lekko klejące
Kolorowy PrzepisownikStary przepis na snikersa postanowiłam nieco zmodyfikować, tzn. do masy budyniowej dodałam ajerkoniak. Ciasto zyskało nowy smak. Czy lepszy? Dla mnie tak! Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 200g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu Składniki na masę orzechową: 125g margaryny(...)łyżki cukru 2 łyżki miodu 200g posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy, gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Dodatkowo: 1 ½ opakowania budyniu waniliowego przygotowanego zgodnie z opisem + kila łyżek ajerkoniaku 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: z wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego, sody, jajek, żółtek, margaryny, mleka oraz miodu zagniatamy ciasto, które dzielimy
Jadło i czytadłoPysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku. Ciasto jest dość słodkie, ale w tym połączeniu ta Pysznotka to prawdziwa pychotka :) CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru białego(...)dżemu z czarnej porzeczki KREM KAJMAKOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 puszka masy kajmakowej 200 g masła Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno blaszki 23 x 33 z wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić
https:KKuchniaMniamskładnik Rogali Marcińskich. Jest taki delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem. A jeśli jesteście ciekawi legendy o rogalach kliknijcie tu ;) Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła(...)masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody
Życie zaczyna się w kuchniKruche orkiszowe ciasto, z dodatkiem bezy z orzechami, wszystko to przełamane dżemem z czarnej porzeczki, ot po prostu pychotka... Ciasto idealne na wystawne uroczystości, ale nie tylko. Wbrew pozorom nie jest czasochłonne i trudne w wykonaniu. Warto spróbować, efekt końcowy zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. U nas to ciacho smakowało dosłownie wszystkim, nawet tym, którzy deklarowali iż nie lubią ciast(...)czarną porzeczką... :-) Ja przygotowywałam swoją Walewską w ciemnej, dużej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm Możecie użyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru (dałam mielony ksylitol
Smaczne Zdroweskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy(...)następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pięć równych części. Z dwóch pieczemy blaty a z pozostałych trzech roladki makowe. Blaty piekłam w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia w 170 st. C, do zrumienienia. składniki na masę makową: 350 g suchego maku 210 g cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła
Domowy Smak Jedzeniateraz powiem Ameryki nie odkryję ale…gotowanie uzależnia. Jeszcze niedawno potrafiłam przygotować tylko kilka potraw w tym głównie sałatek i pieczonych mięs. Pieczenie ciast to były tylko marzenia o pięknym zapachu w niedzielne popołudnie ale… nie byłabym spełnioną mamą gdybym nie potrafiła dziecku zrobić czegoś słodkiego. Dlatego spróbowałam i mnie wciągnęło. Dziś podniosłam poprzeczkę do wysokości ciasta kruchego(...)śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy
Mama z miastaTarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta pomarańczowa z orzechami Składniki: CIASTO 140g mąki pszennej 60g orzechów włoskich 80g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g mascarpone 2 jajka 2 pomarańcze 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej POLEWA 1 łyżka (20g) masła 1 łyżka cukru 80ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki żelatyny orzechy włoskie do posypania tarty Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki (mogą być też orzechy mielone), dodać do mąki - dodać kawałki zimnego masła
Smakołyki Bereniki