200 g czekolady mlecznej 100 g białej polewy w drażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka kakao
Ewa w kuchniJuż trochę lepiej się czuję więc upiekłam dla swoich facetów pyszne ciacho w kształcie serca. Co prawda do Walentynek jest jeszcze trochę czasu ale może ktoś
Ewa w kuchniBÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO Cudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio(...)wonią. Popiół pozostały z palenia miał chronić dom i jego mieszkańców przed piorunami i siłami nieczystymi. Dziś Wy możecie w swoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto (20 szt.): 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Składniki na pianę białkową: 6 białek 40 dag cukru 250 ml wody kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smaku Składniki na bitą śmietanę: 1 l śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 2 opak. Śmietan-Fix-u Dodatkowo: cukier(...)puder do posypania Ostatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc . Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis
Świat CiastaSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób. Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest(...)niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków! SKŁADNIKI : ( forma keksowa ) * jajko – 6 szt * cukier – 200 g * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 150 g * mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * olejek rumowy – 1 łyżeczka * cytryna * sól KREM : * masło – 20 g * cukier – 100 g * budyń śmietankowy
Ostra na Słodkojuż kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny . Zarówno te na zimno , jak i te wymagające pieczenia. Zwykle robi się je błyskawicznie , a w smaku przypominają ulubione sernik. W moim domu goszczą często i zwykle znikają do ostatniego okruszka! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto ze słodkimi winogronami. Kruche ciasto , masa z kaszy manny i owoce tworzą(...)fantastyczną całość, która z całą pewnością zachwyci łasuchów! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń waniliowy – 3 łyżki * mleko – 250 ml * kasza manna – 4 łyżki * cukier – 3 łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * śmietana 18% – 125 ml * jajko l – 1 szt * winogrona – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoWitajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie
Symfonia Smakówwilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników”). Składniki na dwa spore makowce: Ciasto: 75g świeżych drożdży 6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej(...)500g maku 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek) 6 białek 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 większe łyżki miodu 100g masła 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto: 1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia
Mała Cukierenkaotworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste , nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie , bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu. Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto(...)odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrze