ciasto - 162258 przepisów (strona:657/10818)

Szarlotka tradycyjna 192

Szarlotka to zdecydowanie 'must have' wśród jesiennych wypieków. Rozpływające się w ustach kruche maślane ciasto i dużo przepysznego kwaskowego, jabłkowego nadzienia. Klasyka w najlepszym gatunku. Uwielbiam! Szarlotka to stanowczo moje ukochane ciasto :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii Nadzienie(...)czubata łyżeczka cynamonu cukier do smaku (opcjonalnie wg uznania) oraz: cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać wanilię, pokrojone na małe kawałki zimne masło. Lekko zagnieść ciasto, dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut.  Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem

maniapieczenia
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 138

lubię marnować jedzenia, do poprzedniego ciasta otworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni(...)pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej Można od razu dodać do całości kakao, albo tak jak ja najpierw z 1/3 ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka

greenscarf
Karpatka. 193

Karpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się!!! Jest idealne. Wystarczyło tylko znaleźć idealny przepis. Gdzie taki znalazłam? Na blogu, na którym jest wiele wspaniałych i smacznych przepisów, a mianowicie  Domowe-Wypieki.pl . Okazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :) Składniki(...)Ciasto: 250ml wody ( 1 szklanka), 150g margaryny, 185g mąki pszennej ( 1 szklanka), 5 jaj, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 750ml mleka ( 3 szklanki), 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g cukru (3/4 szklanki), 10g cukru waniliowego (2 łyżeczki), 80g mąki

W kuchni u Moniki
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 262

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)szklanki cukru kryształu Ciasto makowe: 25 dkg maku 1 łyżka dżemu 1 łyżka miodu 1/4 kostki masła 2 całe jajka olejek migdałowy cukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto czekoladowo - kokosowe z jabłkami 189

Kruche kokosowe ciasto z dodatkiem jabłek,bardzo smaczne, proste w wykonaniu i co również ważne może dość długo stać i z każdym kolejnym dniem staje się coraz lepsze. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto kakaowe: 5 szklanek mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśniej śmietany 18 % Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na  wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Arbuzowiec 445

Nigdy nie robiłam ciasta z arbuzem, jak tylko zobaczyłam przepis na stronie I Love Bake , pomyślałam, czemu nie, tak pięknie wygląda, trzeba sprawdzić jak smakuje ;) I się nie zawiodłam, ciasto wyszło pyszne i  orzeźwiające. Zachęcam do wypieków! ;) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe(...)szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru   Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy 2-3 minuty. Kolejno dodajemy żółtka i również miksujemy

Czerwona Porzeczka
Ciasto skubaniec (pleśniak) 123

Ciasto , które piekła moja mama, piekę ja i pewnie dalej będzie przechodziło z pokolenia na pokolenie. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło smacznie. Nie jest zbyt słodkie , kruche i  do herbatki czy kawy idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki  pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru(...)szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta. Do jednej mniejszej części dodać kakao i  zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny

O kuchni z uczuciem
Śliwkowiec z budyniem 136

niedzielnej kawusi jak znalazł, pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem.  Przepis z internetu. Ciasto podane na talerzyku  od  Porcelana Bogucice  z kolekcji Malta Śliwkowiec z budyniem Składniki: ciasto margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń(...)budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.  Kruche ciasto  Mąkę przesiać z proszkiem do miski.  Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.  Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki

Kuchnia Danusi
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 140

prysznicem; taka kapiąca woda ożywia mój, czasem już wieczorem ospały umysł, i przychodzą mi wtedy do głowy ciekawe pomysły, nie tylko z kuchnią czy blogiem związane), myślę sobie o ciastach (jakoś tak przyjemniej się zasypia, gdy ostatnim świadomym obrazem pod powiekami był na przykład sernik). Jak wykorzystać owoce, które tego dnia kupiłam, albo co przygotować na zbliżające się urodziny. Pozwalam(...)finalnego. Czasami w rzeczywistości powstają z takich przemyśleń naprawdę smaczne wypieki. Bywa też, że na wyobrażeniach się kończy - często zacierają się, przechodząc w słodkie sny... Tym razem jednak upiekłam ciasto szybkie i proste, które na blogu pojawiło się już w różnych wersjach. Mowa oczywiście o cieście jogurtowym - jest tak cudownie uniwersalne, a jednocześnie pyszne, że nigdy mi się chyba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3092

Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką Jak już się pokażą śliwki, to na moim stole, obowiązkowo musi zagościć kruche ciasto ze śliwkami w roli głównej. A że śliwki leżały w lodówce już kilka dni i prosiły mnie zrób coś z nas zrób, więc i zrobiłam, pokusiłam się dodatkowo o budyniową piankę i od razu ciasto nabrało takiego świątecznego wyglądu(...)Zakupiłam jakąś dziwną odmianę śliwek, troszkę się bałam, że nie nadają się do wypieków, ale wyszło rewelacyjnie, smacznie i szybko. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny pół łyżki proszku do pieczenia 5 żółtek 4 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru

na moim stole...
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 172

Kiedy tylko upały lekko ustały, od razu stałam w kuchni i przeglądałam szafki w poszukiwaniu składników na jakieś dobre ciasto. Jest resztka drożdży! Hurrrrra! Są jajka, jakaś resztka wiśni z dnia poprzedniego, której dzieci nie zdążyły wmłócić i koszyczek malin, który kupiłam na śniadanie do pracy. Są też płatki migdałów. Aaaaa – idelanie! Wszystko zaczyna się pięknie układać(...)płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże

bistro mama
Kruche ciasto wiśniowe 187

Zapraszam na pyszne kruche ciasto w wersji wiśniowej. Ciasto podobne nieco do pleśniaka . W środku są wisienki i pianka z dodatkiem kiślu. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania(...)kiślu wiśniowego (po 38 g) oraz wiśnie ok 500-600 g Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się

Monia miesza i gotuje
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 666

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl  Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy(...)ułożyć w misce warstwami, jeden na drugim, zachowując odpowiednią kolejność. Potem możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 172

Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto siostry Anastazji. Jest nieco pracochłonne, jednak końcowy efekt jest pyszny. Muszę przyznać, że w trakcie przygotowywania ciasta może wydawać się, że marnujemy sporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę. Składniki :   Biszkopt I 7 jajek(...)ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175 o C. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Biszkopt II: Analogicznie jak biszkopt

psgotujemy
Ciasto morelowe z orzechami nerkowca 110

Ciasto: 400 g mąki, 60 g cukru pudru, 2 szczypty soli, 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki), 40 g kwaśnej śmietany 22%, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, białko do posmarowania brzegów ciasta, cukier trzcinowy do posypania brzegów NADZIENIE: 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół), 250 g cukru żelującego, 150 g orzechów nerkowca (posiekanych), 50 g orzechów(...)nerkowca do posypania (posiekanych), 10 g cynamonu Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania