ciasto - 161133 przepisów (strona:657/10743)

Budyniowiec z rabarbarem 353

Przepis mam od znajomej.  Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność Budyniowiec z rabarbarem SKŁADNIKI: Ciasto żółtka jaj -5 szt cukier puder -3 łyżki mąka -500 g margaryna -1 kost kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA budynie śmietankowe - 2 opak olej(...)rzepakowy -0,5 szkl białka jaj -5 szt cukier -250 g cukier waniliowy - 1 opak cukier puder do posypania ciasta DODATKOWO rabarbar - 350 g cukier -4 łyżeczki PRZYGOTOWANIE: Ciasto Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru

Kuchnia Danusi
Pleśniak z dżemem porzeczkowym 425

ciasto jest naprawdę pysznym ciastem Pleśniak z dżemem porzeczkowym SKŁADNIKI: CIASTO mąka- 2 szkl cukier - 3 łyżki margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki PRZEŁOŻENIE mleko- 3 szkl budyń waniliowy - 2 torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dżem porzeczkowy - 1 słoik PRZYGOTOWANIE: CIASTO   Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić(...)ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę.   MASA BUDYNIOWA  2 szkl mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotującego się mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy, na dżem wylać

Kuchnia Danusi
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 315

synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru(...)mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę włożyć do woreczka i  włożyć

Ala piecze i gotuje
Rolada kakaowa Kasi 169

ciasto zrobiła Kasia, widać, że się jej udało :) Składniki na ciasto: 6 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 3-5 łyżki stołowe kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 1/3 szkl. oleju mleko - jeśli ciasto byłoby zbyt gęste Składniki na masę: 2 budynie ( śmietankowy, malinowy bądź waniliowy ) mleko(...)Miksować. Na koniec nie używając już robota kuchennego łączymy masę kakaową z pianą z białek. Robimy to delikatnie. Do blaszki 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 35-40 minut. Po upieczeniu, ciasto delikatnie wyjmuję z blachy ( przewracając je "do góry nogami") na ściereczkę, ściągam papier do pieczenia i zawijam

Proste Potrawy
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 188

babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło.  P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju . Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn. Kruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi(...)ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik 356

Składniki: (waga ciasta ok. 2 kg) Ciasto: 250 g (2 szklanki) mąki pszennej 100 g masła 100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru 1/2 łyżki smalcu 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub twaróg z wiaderka) - ja użyłam twarogu sernikowego mielonego, firmy(...)skórki pomarańczowej (lub inne bakalie - według uznania) Przygotowanie: 1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto. 2. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Bakalie zalać wodą, niech się moczą przez czas mrożenia ciasta. 3. Po 2 godzinach zetrzeć ciasto (na dużych oczkach

Malowane smakiem
Tarta z figami i kremem migdałowym 121

nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła(...)mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to w malakserze, ale można też ręcznie. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć w całość można dodać 1-2 łyżki wody. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy

Poezja smaku
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 144

rabarbar , niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości , która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam(...)smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek ,   Gin ,  Justinka ,  Martynosia ,  Mops , Panna Malwinna i   Sianko . Biała czekolada - idealna do deserów

Chilli Czosnek i Oliwa
Styropian 303

ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było pyszne..W internecie jest wiele różnych przepisów na styropian [czyli oszukany sernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany,  z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis(...)niej na ciasto z suszoną śliwką- bez alkoholu - też robiłam na wesele - pyszne było..ale mam tylko jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe

Moje domowe kucharzenie
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 162

upalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe(...)klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin z tego przepisu. Można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik ekspresowy z powidłami 2864

Piernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem(...)przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 141

patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche ( na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła  100 g białego cukru 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około(...)sezonowych owoców np. jagody, borówki, maliny Przygotowanie: C iasto możecie zagnieść ręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami. Uważam że jest to najlepsza metoda na ciasto kruche. Ograniczamy w ten sposób kontakt ciasta

Mania Gotowania
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1289

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo  proste   szybkie  oraz  uniwersalne  ciasto kruche. - Proste  ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. - Szybkie  wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne  ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek(...)orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście  smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Dowolne owoce Budyń: 1 litr mleka 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego

RAROSSA
PANI WALEWSKA 642

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic dziwnego że ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść J Cesarza sama słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru J który kryje się pod pięknymi strojami. Składniki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej(...)łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny

RAROSSA
chlebek bananowy jak ciasto 171

Niesamowicie pyszny, mokrutki, słodziutki - idealny!    Składniki: 2 dojrzałe banany 1 jajko 70g miękkiego masła szklanka mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty sody

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania