Dzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder Manufacturelistopadowj piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami wybrała bułki z biboszem. Zainspirowana przepisem Agnieszki z bloga Bochen chleba zachęciła do upieczenia wspaniałych bułek wielu domowych piekarczyków, mnie również. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Lutza Plötzblog , a bułki tam zaprezentowane wyglądają tak zjawiskowo, że od razu wiedziałam - piekę. I choć moim daleko do oryginału, bułki bardzo(...)mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, przepis podaję jednak w oryginalnej wersji. Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, polecam! Składniki : Bibosz 12 g mąki żytniej pełnoziarnistej 12 g czerstwego chleba (podprażony, zmielony) 8,5 g soli 80 g wody (100' C) Ciasto właściwe: bibosz (65' C) 32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 350 g pszennej 550 20 g pszennego zakwasu (gęsty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukałam słodkich inspiracji. Po dłuższej przerwie zajrzałam na bloga Kasi Marciniewicz i zobaczyłam TO brownie! nie mogłam go nie upiec swoim bliskim w ten chłodny tak
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnek i przyprawy łączymy/mieszamy na sos. Poszatkowaną kapustę mieszamy z odciśniętą (pozbawioną soku) kapustą kiszoną. Polewamy sosem, posypujemy sezamem i ponownie mieszamy. Zjadamy solo lub z kromką domowego chleba (możemy dodać do sałatki pokrojony w kostkę chleb). Pycha
Jeść, by żyć w zdrowiuChciałam je upiec już od dawna. W książce czaiła się zakładka aż przyszła odpowiednia pora. "Kulinarne wyprawy Jamiego" inspirowały mnie już nie raz ale to ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryParę wpisów temu mówiliśmy, że zaczynamy już cykl wpisów na Boże Narodzenie. Tłumaczyliśmy też dlaczego robimy to tak wcześnie. Ogólnie parę wpisów chcemy Wam pokazać, a
Marder&Marder ManufactureCzy dla Was jesień to też czas rozgrzewających zup i dań jednogarnkowych? Wiecie, że już środa? środek tygodnia nas przywitał deszczowo a ja byłam przekonana, że
Dzieje kuchennej WiewióryTaki ten dzień dziwny, niby wolny ale poniedziałek, nie czuję klimatu jakiegokolwiek święta więc po prostu leniuchujemy na całego. No dobra co po niektórzy siedzą z
Dzieje kuchennej Wiewiórypadano i delikatny serek capri. To było naprawdę udane śniadanie! Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami / 2 kanapki Składniki: 1 bardzo dojrzałe awokado 2 kromki chleba 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego 1/4 limonki 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżeczki startego grana padano 1 grubszy plaster sera capri 1 łyżeczka czarnuszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)miąższ. Dodajemy do blendera. Do awokado dodajemy sok wyciśnięty z 1/4 limonki. dodajemy olej rzepakowy. Miksujemy na pastę. Na koniec doprawiamy do smaku. Miksujemy raz jeszcze. Każdą kromkę chleba smarujemy sporą warstwą pasty. Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupek. Kroimy na plasterki. Jajka układamy na kanapkach. Kanapki posypujemy czarnuszką, grana padano oraz serkiem capri
Moja smaczna kuchniapotraw... Hmmm, bo ja wiem... czy warto? Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | recenzja Sałatka grenadierska świeca wołowa / ziemniak / kiszony pomidor / jajko / majonez jabłkowy / cebula / chleb | 26,90 Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności świeca wołowa - usmażona w punkt. Dla mnie to był stopień wysmażenia blue. Cieplutkie mięsko, które rozpływało się w ustach. Dodatkowo lekkości tej sałatki dodały(...)ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna. Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb / boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90 To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli z cebuli . I zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim
Right Behind The KitchenWiem doskonale, że ledwo się listopad zaczął, ledwo Wszystkich Świętych minęło, ale musimy już lecieć ze świątecznymi przepisami żeby wyrobić się ze wszystkim, co dla Was
Marder&Marder ManufactureNiedziela to zazwyczaj dzień gdy nie muszę się spieszyć. Mogę pozwolić sobie na poranne działania w kuchni, leniwe gotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły
Dzieje kuchennej Wiewiórystarając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą najpyszniejsze, prawda? Ta sałatka to fajny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Na grzanki możecie zużyć zarówno biały chleb, bułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki! Składniki / na 2 porcje: różyczki(...)czwartek) 100 g jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony) 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 opakowanie serka wiejskiego 4-5 kromek czerstwego chleba (może być białe lub z mąki żytniej) 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Zagotuj średni garnek wody. Najpierw wrzuć do niego różyczki brokuła i gotuj na półtwardo, ok. 6 minut. Wyjmij
Chilli Czosnek i OliwaPolecę Wam małą przekąskę/ przystawkę z bakłażanów, która robi się błyskawicznie, smakuje fantastycznie i nadaję się na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy Składniki: – 2 bakłażany – 5 kromek chleba – 400g jogurtu naturalnego tupu greckiego – 5 ząbków czosnku – pęczek koperku – sól i pieprz wg smaku – 2 łyżki oliwy Bakłażany obrać, pokroić na okrągłe plastry(...)oliwą i usmażyć z obu stron, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Czosnek przepuścić przez praskę, koperek drobno posiekać, dodać czosnek, koperek i przyprawy do jogurtu i dobrze wymieszać. Z chleba wykroić krążki ( ja używam szklanki, z jednej kromki wychodzą dwa krążki), posmarować sosem plastry chlebowe, na sos położyć plasterek bakłażanu, posmarować sosem, ułożyć kolejny plasterek bakłażanu, udekorować kleksem sosu
Smaki ArminePisałam Wam kiedyś o tym jak lubię robić zakupy przez internet? Właściwie weszło mi to w krew i prawie wcale nie odwiedzam sklepów stacjonarnych (czasem tylko
Dzieje kuchennej Wiewióry