Dodatki do cilbir to już kwestia upodobań smakowych - ja dodałam usmażone na maśle listki szałwii, można pokusić się również o sporą garść pietruszki, miętę, kolendrę, koperek... I koniecznie świeży chleb, który dodatkowo można podpiec, żeby był chrupiący. I choć szakszuka jest zdecydowanie moim śniadaniowym faworytem, jeśli chodzi o jajka, to cilbir z pewnością jeszcze nie raz pojawi się(...)listki szałwii. Szałwię wyjąc, a do masła dodać tahini i czerwoną paprykę, wymieszać. Roztopionym masłem polać jajka i jogurt, posypać listkami szałwii, posiekanymi ziołami. Podawać ze świeżym chlebem, bagietką. Smacznego
Obiad gotowyJest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom. 700g cebuli 250ml białego, wytrawnego wina 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 100ml słodkiej śmietanki 12% tarta mozzarella chleb do grzanek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle w garnku z grubym dnem. Wlewamy wino(...)Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując. 3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Układamy je na zupie lub podajemy osobno
Szefowa kuchniZbyszek Aftarukowie stworzyli miejsce z rodzinną atmosferą i smaczną regionalną kuchnią. Gospodarze przywiązują szczególną wagę do zdrowej i lokalnej żywności. Większość produktów wyrabiana jest na terenie Dworu. Chleb na zakwasie, wędzone wędliny, pieczone pasztety, nalewki… i wiele, wiele innych pyszności. Na koniec dnia seans w ruskiej bani – relaks dla duszy i ciała. Sobotnie popołudnie spędziliśmy dzięki uprzejmości Wiesi(...)Zupa krem z dyni Serdeczne podziękowania dla Eli i Zbyszka, za gościnę, za atmosferę, za poznanie nas z Wiesią i Markiem, z którymi upiekliśmy sękacza. Dziękujemy za zakwas na chleb Borsuki – Dwór Zaścianek – tutaj się wypoczywa, tutaj się WRACA! Zapisz
Tajemnice SmakuSkładniki Słój o pojemności 5l 2,5 kg buraków 2,5 l wody 2, 5 łyżeczki soli główka czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu kawałek skórki z dobrego chleba żytniego na zakwasie (jeżeli nie tolerujecie glutenu wystarczy sok z ogórków kiszonych) 100ml soku z ogórków kiszonych Wykonanie Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do słoja lub kamionki(...)dodajemy przyprawy, główkę czosnku przekrojoną na pół, chleb i sok z ogórków. Zalewamy przegotowaną i lekko przestudzoną wodą z solą. Naczynie przykrywamy gazą i dostawiamy w ciepłe miejsce i czekamy…. czekamy… Czas książkowy to 3-4 lub 5-6 dni. Jednak należy zaglądać i próbować! Kiedy już stwierdzimy, że jest PYSZNY, przecedzamy i zlewamy zakwas, do słoików
Tajemnice Smakufrancusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa
Tajemnice SmakuChrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią – dla fanów i fanatyków takiego sera – delicje. Przy okazji dodatku sera z niebieską pleśnią, taka(...)ciekawostka. Legenda głosi, że ponad tysiąc lat temu w okolicach Roquefort we Francji pewien pasterz usiadł w jaskini, aby zjeść chleb z owczym serem. Zanim wziął pierwszy kęs owce się czegoś przestraszyły i uciekły. Pasterz pobiegł w poszukiwaniu stada, pozostawiając w jaskini swój posiłek. Kilka miesięcy później wrócił do jaskini i znalazł swój mało atrakcyjny ser, na którym utworzyła się
Tajemnice Smakubiałego wytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz 20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć) 1 ząbek czosnku DODATKI bagietka, ciabatta lub chleb winogrona białe wytrawne wino Wykonanie Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy gałką muszkatołową(...)gorące sery i stawiamy na stół. Jeżeli posiadacie zestaw do fondue z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania
Tajemnice SmakuWłaściwie było jak zawsze. Ania sobie wymyśliła, że by zjadła, a ja zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Chociaż tak naprawdę to oboje robiliśmy. Właściwie to
Marder&Marder Manufacturekuchnia podkarpacka Jeszcze nie tak dawno w wielu podkarpackich domach nie wyobrażano sobie dnia bez białego barszczu. Od niego zaczynano dzień, a bywało że i na nim kończono. Z chlebem albo z ziemniakami, barszcz rozgrzewał i dawał siłę do pracy. Codziennie gotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś(...)powodu zakwasu zabrakło, gospodynie ratowały się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń
Trzeci talerzDzisiaj chcielibyśmy przybliżyć Wam czasy minionego ustroju. Słusznie minionego. Chociaż, jak tam sięgamy pamięcią, przypominamy sobie momenty, które nawet trochę zabawne były. Zabawne teraz, z perspektywy
Marder&Marder Manufactureprzepis na chlebek naan . To wyjątkowo prosty sposób na szybki, domowy chlebek. Możesz go piec w piekarniku lub też uprażyć na patelni. A do tego to tylko kilka składników! - chleb naan na jogurcie i drożdżach - świetny do curry oraz wszelkich past - fantastyczny zamiennik do chleba
AniaGotuje.plSkładniki / na 3 porcje: 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki oliwa z oliwek extra vergine Monini Nettare d'Oliva 3 kromki chleba żytniego 6 czarnych oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 puszka sardynek (120 g) sól, pieprz do smaku Przygotowanie tostów z sardynkami: Czerwoną i żółtą paprykę pokrój w paski, następnie delikatnie podsmaż(...)oliwie, aż zmięknie (ok. 7 minut). Paprykę przełóż do miski i na tej samej patelni opiecz z obu stron chleb żytni, aż stanie się chrupiący. W misce wymieszaj podsmażoną paprykę z pokrojonymi w plastry czarnymi oliwkami i natką pietruszki. Rozłóż warzywa na tostach, na wierzchu ułóż sardynki z puszki. Zielona sałatka z jajkiem i posypką z nasion
Chilli Czosnek i Oliwa