chleb - 26084 przepisów (strona:642/1739)

Zakwas na chleb 121

Domowy zakwas na chleb jest bardzo prosty tylko wymaga systematycznego "dokarmiania" i pilnowania i czekania na wyrośnięcie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zakwas na chleb 121

Domowy zakwas na chleb jest bardzo prosty tylko wymaga systematycznego "dokarmiania" i pilnowania i czekania na wyrośnięcie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Chleb pszenny 163

akurat mam: mąkę żytnią, razową, płatki owsiane, ziarna czy ciecierzycę często ze sobą mieszam. Czasem składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję.  Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny

Moniki Smakołyki
Zupa porowa z grzankami 83

łyżki masła 1,5 - 2 l wody  gałka muszkatołowa  sól, pieprz ew. 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% oraz posiekana nać pietruszki  grzanki z czerstwego chleba Przygotowanie: Pory myjemy, ucinamy sztywne zewnętrzne liście. Białą i jasnozieloną część kroimy w plastry. W garnku topimy masło i dusimy pory przez kilka minut, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez(...)Miksujemy (możemy na tym etapie dodać śmietanę) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Zupę krem podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki i z grzankami z czerstwego chleba. Grzanki smakują lepiej, gdy zostaną posolone.  Smacznego

bistro mama
Grzybowa ciabatta z tymiankiem 108

Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku. Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam  do środka chleba  kilka smacznych dodatków.  Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem  ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję

Tajemnice Smaku
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 117

krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków chleba i około 1200 gatunków bułek niesłodkich i słodkich. A jak jest z kuchnią w Austrii? Kuchnia w Austrii jest także niejednolita, gdyż łączy w sobie

ProstePesto.pl
Bruschette 63

Uwielbiam grzanki, szczególnie kiedy robię je z resztek, które smętnie zalegają w lodówce i z czerstwego chleba. Spróbuj wysprzątać lodówkę i przygotuj pyszne grzanki. Dzieciaki będą zadowolone. Składniki - czerstwy chleb pokrojony w kromki - masło - ogórek kiszony ,plasterki -pomidory ,plasterki - cukinia ,plasterki -sól ,pieprz, oliwa z oliwek, ketchup -plasterki żółtego sera -cebula pokrojona w cieniutkie piórka Posmaruj kromki masłem i ketchupem

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 129

ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej

Moniki Smakołyki
Sałatka z falafelem i granatem 116

orzechów włoskich. A z czym podawać sałątkę? Może być to oczywiscie zwykłe pieczywo, ale… możesz również zrobić podpłomyki z patelni lub chlebki naan . Fajny też smakuje bezglutenowy chleb z mąki gryczanej i chleb z kaszy gryczanej ! Myślę, że wśród tych przepisów, bez problemu znajdziesz cos dla siebie. Chcesz zobaczyć więcej sałątek w moim wykonaniu? Wejdź na podstronę PRZEPISY

Blendman
Daktyle... 118

Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Ich  właściwości odżywcze  doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", a rodzącą je palmę ( Phoenix dactylifera ) "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te  suszone , jak i  świeże , są bogate w  błonnik , liczne witaminy (zwłaszcza(...)półtwardych (pośrednich miedzy daktylami miękkimi i twardymi) i miękkich (po wyciśnięciu których uzyskuje się sok zwany "miodem daktylowym"). Przedstawicielem tej pierwszej grupy są daktyle o odmianie Thoory, nazywane "daktylowym chlebem" (gdyż są podstawą wyżywienia koczowniczych plemion). Są one mocno wysuszone i mają twardą skórkę. Z kolei do daktyli półtwardych należą m.in. odmiany Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsza i jedna z najlepszych

Lejdi of the house
Tradycyjny zakwas z buraków 83

słoja. Podczas fermentacji na powierzchni może pojawić się piana. Nie jest to nic złego. Natomiast jeśli na zakwasie będzie pleśń, trzeba go wylać. Niektórzy dodają do zakwasu kromkę razowego chleba. Jednak trudno o prawdziwy żytni chleb na zakwasie, a w przypadku użycia innego – zakwas może łatwo zapleśnieć. Ja używam wody z ogórków – dzięki temu zakwas jest wegański. smakowitehistorie.com Artykuł Tradycyjny

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 89

słoja. Podczas fermentacji na powierzchni może pojawić się piana. Nie jest to nic złego. Natomiast jeśli na zakwasie będzie pleśń, trzeba go wylać. Niektórzy dodają do zakwasu kromkę razowego chleba. Jednak trudno o prawdziwy żytni chleb na zakwasie, a w przypadku użycia innego – zakwas może łatwo zapleśnieć. Ja używam wody z ogórków – dzięki temu zakwas jest wegański. smakowitehistorie.com Artykuł Tradycyjny

smakowitehistorie.com
Mąka jęczmienna 67

powstaje z przemiału ziarna jęczmienia. Na terenach Szkocji i północnej Anglii była podstawą wyżywienia na długo przed tym, jak zaczęto tam uprawiać pszenicę. Przed laty z mąki jęczmiennej wypiekano chleb, jednak z uwagi na małą zawartość glutenu pieczywo takie jest ciężkie i zbite. Obecnie najczęściej dodawana jest do wypieku chleba pszennego lub żytniego na zakwasie. Wzbogaca to jego smak

SmartBake.pl
Zakalec 121

zamiast tego będzie gumiaste i ciężkie. Niewłaściwa mąka. Ogromne znaczenie ma mąka jaką wybieramy do wyrobu ciasta. Inną mąkę używamy do wypieku biszkoptów (Typ 450) inną do wyrobu chleba (mąki chlebowe). Mąki różnią się między sobą zawartością glutenu oraz ilością związków mineralnych. Im wyższy typ mąki tym ciasto będzie bardziej zbite i ciemniejsze w kolorze. Z mąk niższego typu wyrabia(...)się biszkopty i inne lekkie ciasta. Do ciast drożdżowych najlepiej użyć Typ 50o lub Typ 550. Chleby powstają z mąk o Typie 650 i wyższym. Dodatkowych informacji na temat mąk proszę poszukać tutaj . Artykuł Zakalec pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl