ziół przesmażone na oliwie jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności od sezonowości warzyw wybierajcie te świeże(...)kilka minut. Następnie dodaję do warzyw te z patelni (cebulę + paprykę). Gdy leczo jest gotowe wyławiam liście laurowe. Leczo podaję z natką i serem. Do kopytek, placków, do pajdy chleba. Smacznego
Zasmakuj Kuchnioraz przechodzi wszystkimi aromatami. Trzymana w lodówce jest niesmaczna i mniej aromatyczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczywo – mąka zawarta w pieczywie ma bardzo dużą ilość skrobi, co powoduje, że chleb czy bułki wchłaniają wilgoć i aromaty z lodówki przez co szybciej traci świeżość. Chleb z powodzeniem można mrozić. Banany – banany pozostawione w lodówce szybciej się starzeją, robią się czarne
To Musisz WiedziećNajprostsze i najlepsze śniadanie! Tradycyjne tosty francuskie polecają się dla każdego! Składniki: 1 jajo 100ml mleka lub napoju roślinnego 2 kromki chleba tostowego np. pełnoziarnistego cynamon olej do smażenia Sposób przygotowania: Jaja roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cynamon. Maczamy kromki chleba z obu stron. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaKrem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z “Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Czytaj dalej RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM Ribollita jest prosta jak zupa z gwoździa. Zrobisz ją z kilku składników, które na pewno masz w kuchni. Niepozorna, a smakuje przepysznie. Szczególnie drugiego dnia. Czytaj dalej MASOOR DAL – ZUPA
Niedzielny kucharzJakoś tak przypadkiem weszliśmy w posiadanie ziaren amarantusa. W tym momencie wypadałoby zacytować fragment piosenki Kazika „Tata dilera”: ”Ja z narkotykami miałem tyle wspólnego, co z
Marder&Marder ManufactureParę miesięcy temu zamieszczaliśmy przepis na inny sos meksykański ( TUTAJ ). Ten sos, tak samo jak tamten, naturalnie nic z Meksykiem wspólnego nie ma. Po prostu musieliśmy
Marder&Marder Manufacturefasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie prawdziwego chleba z kiszonym ogórkiem jak ten prawdziwy. W dodatku ta wersja jest pełna białka i witamin, przy dużo mniejszej ilości tłuszczu. Warto więc na niego zwrócić uwagę i od czasu(...)była zbyt gęsta to dodajemy kilka łyżek wody z fasoli (z puszki lub z gotowania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby urozmaicić pastę polecam przygotować grzanki z razowego chleba lub pumpernikla lub dodać prażone orzechy lub nasiona, które będą przyjemnie chrupały. Gotowe! Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 27 Białko: 1 g Tłuszcz: 1,1 g Węglowodany
Analiza SmakuZupa. Temat, o którym mógłbym dyskutować bez końca. Wiele razy tutaj na naszym blogu pisałem, że mógłbym właściwie samymi zupami się żywić. I jeszcze wiele razy
Marder&Marder ManufactureByć może wiele osób zadawało sobie pytanie: czym się różnią pulpety od klopsików. Szukając odpowiedzi na to pytanie dotarłem do najciemniejszych zakątków internetu. Przeczytałem wiele kłótni
Marder&Marder ManufacturePyszne. 4 pomidory różnej wielkości 1/4 kostki sera bałkańskiego np. owczego oliwa 2- 3 łyżki ząbek czosnku sól i pieprz liście bazylii- kilka ocet balsamiczny 2 łyżeczki 2 kromki chleba żytniego na zakwasie Umyte pomidory pokroić na plastry i rozłożyć na talerzu. Polać oliwą z octem wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Z chleba zrobić grzanki i uprażyć na patelni. Do sałatki
AZgotuj!Pierwszy dzień szkoły to zawsze emocje! dzisiaj Córcia rozpoczęła szóstą klasę a Syncio drugą. Jedno dziecko ma super plan lekcji, drugie będzie trzy dni w tygodniu
Dzieje kuchennej Wiewióryminut. W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu
Kulinarne przygodySuper proste danie z papryk, delikatne, słodkie i zdrowe. Peperonata nieco przypomina leczo w wegetariańskiej wersji. Świetnie smakuje z dobrym chlebem. Czas : Godzina Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Gdyby zrobić listę najprostszych przepisów świata, peperonata na pewno znalazłaby się na niej bardzo wysoko. W zasadzie jest to niemal wyłącznie danie z papryk, długo duszonych, mięciutkich i delikatnych. Peperonata(...)Gotowe. To proste danie z papryk pochodzi z południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić do niej dobrego, ciemnego chleba, np. takiej pysznej focacci zrobionej z ciasta bez zagniatania . Przepis na peperonatę pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 3 ząbki czosnku 1 żółta cebula
Niedzielny kucharzTOPIŁO Na stacji jest bar Ostatni Grosz, gdzie można zaopatrzyć się jedzenie i coś do picia. My akurat zamówiliśmy pierwszą tego dnia kawę oraz herbatę dla Mai, a także chleb ze smalcem, smażony chleb litewski i ciasto marcinkowe (to nie tradycyjny podlaski Marcinek!). Bez problemu kupicie tu piwo, kwas chlebowy, a nawet coś mocniejszego. W sklepiku są też litewskie produkty
Pasja SmakuPrzede wszystkim przepraszam Was za takie marne zdjęcie tytułowe. Ale te andruty okazały się tak pyszne, że zdenerwowany ojciec zjadł wszystkie (niemal wszystkie) zanim zdążyłem zrobić
Marder&Marder Manufacture