Czas czytania: 3 min Kotleciki z quinoa i szpinaku Wegetariańska dieta niektórym wydaje się monotonna i niesmaczna, a to nie prawda! Różnego rodzaju kasze i bogaty
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Orzechowe ciasto ucierane z malinami Jeśli macie w domu kilka garści orzechów laskowych, mrożone maliny i brzoskwinie lub nektarynki możecie wyczarować pyszny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Sernik pomarańczowy na spodzie z figami Dawno nie było przepisu na sernik , a przed Wielkanocą warto wypróbować jakąś nowość
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Bajgle domowe to nic innego jak bułka z dziurką w środku, ale zapewniam, że nie jest to zwykła bułka z dziurką w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Syrop z sosny to jeden z najpopularniejszych przepisów, jakie wyszukiwane są w maju. I nic dziwnego, bo maj to jednym moment w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w
SprawdzonaKuchnia.plSobotnim popołudniem udałyśmy się do podkrakowskich Węgrzc, gdzie mieści się La Zagara Specialita Italiane. Jest to genialny włoski sklep oferujący najwyższej jakości włoskie produkty. Mają również pyszny i chrupiący chleb, który jest tak dobry, że naprawdę uzależnia i później inne chleby już nie są takie dobre ;D . Dodatkowo w swojej ofercie proponują kilka włoskich dań z wykorzystaniem swoich produktów, m.in
PatiGotujeJako dziecko nie lubiłem zupy ogórkowej. Ogólnie mało co lubiłem. Ale ogórkową gardziłem wyjątkowo. Sam nie wiem, myślę, że do tej zupy trzeba po prostu dorosnąć
Marder&Marder Manufacturedomu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji. Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym(...)Ostatnie dwie, które nie zmieściły się na blachę i piekłam za drugim razem, lekko przypaliłam. Nie nadawały się do wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł. Pomysł na marynatę do kurczaka znalazłam w książce Jamiego Olivera. Z tą różnicą, że on miał dwa owoce awokado, a ja tylko pół
bistro mamaGrzyby, jako takie, zawdzięczamy Chińczykom. Nie oni oczywiście je wymyślili, ale oni zaczęli je uprawiać. I to już bardzo bardzo dawno temu. Jeśli natomiast chodzi o
Marder&Marder ManufactureZakwas wykorzystuje się głównie do pieczenia chleba. Bułki też wychodzą bardzo dobrze, ale lepiej nie przechowywać ich długo, bo mogą być zbyt zapychające ;) Przepis pochodzi z grupy "Chleb, bułeczki - sami pieczemy" od Macieja Dunin-Borkowskiego. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej "zwykłej" np. typ 500, 550 200 g mąki pszennej "razowej/pełnoziarnistej
W kuchni bez szafekGotowanie, wypieki, pizza, chleby…Patrzymy na socialmedia naszych znajomych i widzimy, że naprawdę świat się zmienił 😉My w sumie też jakoś tak zaczęliśmy piec. Gotowanie to normalna rzecz w naszym domu, ale za dużo ciast, bułek czy chlebów nie było. A … Czytaj dalej
slodkokwasnaploleista. Smak jest bardzo intensywny, dość słony, z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków. To pesto świetnie się nada do kanapek, ciasta francuskiego, jako składnik do dań mięsnych a także do sałatek. Chleb z dodatkiem pesto wyszedł bardzo smaczny, a przepis jest baaardzo prosty. Polecam Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 250ml ciepłego kefiru – 8g drożdży instant
Smaki ArmineZupa. Niby taka oczywistość, że w sumie przepis nie jest potrzebny. Po prostu woda, jakieś mięso, trochę włoszczyzny i jakieś warzywo przewodnie, w tym wypadku kalafior
Marder&Marder Manufacture