chleb - 25827 przepisów (strona:656/1722)

Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 138

otoczeniu przyrody we wsi Potoczek w Sudetach. Miejscowe atrakcje to natura, kozy, konie, koty, pies i przepyszna kuchnia wegetariańska. Posiłki oparte są na autorskich przepisach, warzywach z przydomowego ogródka, chlebie na zakwasie, serach od szczęśliwych kóz i ekologicznych produktach od lokalnych dostawców miodu, jajek i kaszy gryczanej. Katarzyna Kędzior uważa, że w gotowaniu liczy się serce i ilość soli(...)które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone

Ugotowane pozamiatane
Sandacz w papilotach 105

Dość dawno temu zamieszczaliśmy przepis na łososia na sianie . Wtedy, razem z tym łososiem robiliśmy także tytułowe sandacze w papilotach. Które właśnie, po paru miesiącach doczekała

Marder&Marder Manufacture
Korzenny placek z jablkami poWeekendowe Lakocie odc.184 159

Jesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB NA OWSIANCE 123

22/11 cm smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na pół, przekładamy do blach, gładzimy zmoczoną ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy prawie zrówna się z blachą chleby smarujemy wodą, obsypujemy dowolnymi ziarenkami. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy 200 st. C. Jeśli chlebek szybko się przypieka możemy skręcić temp. na 180 st.C.  Pieczemy ok. 1 godziny, 20 minut(...)przed końcem pieczenia chleby wyciągam z blach i dopiekam na ruszcie. Smacznego

Pani na deser
Zakwas na barszcz czerwony idealny na wigilie 962

ziaren liść laurowy  –  8 listków pieprz ziarnisty czarny  –  około 30 ziarenek sól  –  4 łyżeczki wrząca lub ciepła woda  –  2 litry opcjonalnie chleb razowy (do przyśpieszenia procesu fermentacji) - piętka Sposób przygotowania: Bierzemy miskę, garnek lub duży słoik. Dokładnie szorujemy buraki, najlepiej druciakiem, potem szatkujemy mandoliną na cienkie kawałki (chyba, że nie posiadamy(...)smak. Gotowy zakwas najlepiej przechowywać w zimnym pomieszczeniu, w moim przypadku najbardziej zaciemnionym w domu miejscem jest kuchnia. Po 4-5 dniach zmieniamy nasze garnki/miski na duży słoik, dodajemy chleb (opcjonalnie, ja tego nie robię, ponieważ spokojnie dojdzie do siebie do świąt). Po 14 dniach jest już super.  Na dzień przed Wigilią przecedzamy go i wlewamy już czysty

pichciszto
Z głodu powstają fajne przepisy 122

się taka głodna…Z przyjemnością zjadłam wypasiona kanapkę. Kanapka ze schabowym i pesto chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Miałam jeszcze trochę groszkowego pesto, usmażyłam schabowe, upiekłam chleb…he, he mnóstwo zachodu dla jednej kanapki. Warto było, bo kanapka ze schabowym jest przepyszna. Porcja smacznego mięsiwa, zielone pesto i rzymska sałata…Naprawdę niewiele składników, a smaczek(...)kotlety, smażone 150 ml groszkowego pesto, tutaj przepis mała główka rzymskiej sałatki Przekrój ciabatę wzdłuż na pół. Na dolną połówkę połóż liście sałaty. Na wierzchu ułóż kotlety. Drugą połówkę chleba posmaruj pesto i przykryj nią kotlety. Dociśnij kanapkę i pokrój na cztery równe kanapki. Smacznego.         The post Z głodu powstają fajne przepisy appeared first on Blog

codojedzenia
Tarta maslana, czekoladowo-karmelowa czyli Slodki Czwartek odc. 164 113

Za oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z tuńczykiem 115

Święta za 3 tygodnie, a my już ponad połowę przepisów z cyklu Boże Narodzenie 2018 Wam pokazaliśmy. Przed nami jeszcze tylko sandacz w papilotach i pieczone

Marder&Marder Manufacture
Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym 125

Są takie dni gdy ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę są włóczęgi po wielkim mieście. Marzę wówczas o zakopaniu się pod ciepłą kołderką, o kubku gorącej

Dzieje kuchennej Wiewióry
KARITHOPITA CZYLI GRECKIE CIASTO ORZECHOWE 116

syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego chleba lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek skórka(...)żółtku cały czas miksując. Jak masa będzie dobrze wymieszana dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać. Orzechy i pestki dyni posiekać na grubszy piasek. Dodać do nich bułkę tartą lub pokruszony czerstwy chleb, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki do masy maślano-jajecznej. Wymieszać Białka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy

Kuchnia w oparach
Gofry na śmietanie czyli Słodki Czwartek odc.163 125

Coś nie bardzo mi ostatnio po drodze z przepisami pani Dominiki Wójciak...  Gofry uwielbiamy i mimo wypróbowania wielu przepisów, określenia, które były najbardziej trafione, nadal

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb w włoskim stylu 143

Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy jeszcze ciepły:) Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis bardzo prosty. Składniki 5 dkg drożdży 2 szklanki ciepłego mleka lub wody 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu 1 łyżka cukru 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ( … Czytaj dalej Chleb w włoskim

gotuj ze mną
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 154

Czas leci jak szalony. Zaraz przyjdzie grudzień a niedawno był przecież wrzesień... ehhh... Jak już nie raz pisałam bardzo lubię ten okres, niestety ten rok

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka pieczona 140

W ostatnim wpisie poruszyliśmy nieco historię kuchni polskiej (skąd się w ogóle wzięła). Teraz chcielibyśmy nieco pozostać w temacie. Czyli wspomnieć chcieliśmy o dawnych sposobach przechowywania

Marder&Marder Manufacture
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 153

krokiem jest dodanie chrzanu i naszego twarożku. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli chrzan nie jest za mocny, wtedy możemy dołożyć jeszcze jedną łyżeczkę tego dodatku. Gotowe! Pastę możemy podawać na chlebie, bądź też do krakersów. W restauracjach może być podane jako czekadełko. Koszt: 13 zł Przygotowanie: w mniej niż 30 minut Pasta zamknięta w słoiku powinna wytrzymać 4-5 dni Przepis(...)przygotujecie ze składników dostępnych w lokalnym sklepie Ja osobiście pastę lubię smarować na chleb To pyszny przepis, który przygotujesz w mniej niż 30 minut Artykuł Chrzanowa pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl

Proponowane wyszukiwania