chleb - 26084 przepisów (strona:661/1739)

Musakhan 121

Przepis na to danie pochodzi z książki "Nasz rok w Oriencie" Victorii Twead. Według autorki jest to: "Smażony kurczak na magicznym dywanie z chleba, cebuli i sumaku". Najlepsze danie jest z chlebem arabskim shrak ale idealne będzie też użycie tortilli lub pity. Jest pysznie, jest aromatycznie, jest znakomicie. Orientalny kurczak na cebuli - Musakhan. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem 155

głównej. Chodziło mi bardziej o przemycenie tych wartościowych ziarenek w potrawie. Poznałam jednak ich smak posypując ciasto chlebowe przed pieczeniem. Przypieczone ziarenka smakowały rewelacyjnie. Polecam, jako posypkę do pieczenia chleba jak i do wewnątrz ciasta.                Można je pić dodając do wody, albo dosypywać do potraw. Między innymi(...)białych serów, jogurtów, kanapek, panierek, farszów, sałatek, sosów, chleba i wielu innych dań. Są nasionami żelującymi, podobnie jak siemię lniane, które ma zbliżone właściwości do chia. Robiąc oddzielnie dwa farsze, odkryłam ich właściwości żelujące nawet w serze. Ser po dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej zwarty i gęsty. Farsz zrobiłam wcześniej przed zagniataniem ciasta. Nasionka miały czas

Leśny Zakątek
Kotleciki cielęce z kością 123

Chłopaki, panowie… Mężczyźni. Dżentelmeni… To musiało w końcu nadejść, jak co roku. Nie uciekniemy od tego. Nadszedł marzec, a wraz z nim niebawem Dzień Kobiet. Ja

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym 143

Chrupiąca skórka, mięciutki środek i ten zapach przy pieczeniu! Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i wkładamy do lodówki. Ważnym elementem jest dobrze rozgrzany piekarnik oraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb. Składniki: szklanka mąki pszennej typ 480 + do podsypania, 3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000, łyżeczka soli, łyżka siemienia lnianego + łyżeczka do posypania, łyżka ziaren lnu złocistego + łyżeczka do posypania(...)ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut

Lena Gotuje
Sos meksykański 129

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-gryczany na wodzie kokosowej 115

Zapraszam na pyszny domowy chlebek zrobiony z wodą kokosową. Chleb orkiszowo-gryczany syci na dłużej niż pszenny i jest zdrowszy. Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Polecam  Składniki: 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suchych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 szkl wody kokosowej oraz(...)drożdże, mieszamy. Następnie dolewamy olej i wodę z kokosa. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami 99

Niebawem Walentynki. Dzień zakochanych. 14 lutego. Czy istnieje drugie tak bardzo skomercjalizowane święto? Na myśl przychodzi nam tylko Boże Narodzenie, które już dawno zatraciło swój religijny

Marder&Marder Manufacture
Konserwa turystyczna 139

Konserwa. Dzięki Andy’emu Warhalowi i jego serii obrazów 32 zup Campbell stała się ikoną popkultury konsumpcyjnej i z koszarów wojskowych szturmem wdarła się na salony

Marder&Marder Manufacture
TOP 10 najpopularniejszych wpisów z 2018 roku oraz blogowa ANKIETA - daj mi znać, jak mogę zmienić bloga dla Ciebie! 116

klimacie jesieni <3 Znajdziecie tu przepisy na pyszne i proste do zrobienia zupy krem, do których wykorzystałam pyszne oliwy aromatyzowane. 8. 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) Moje ulubione, sprawdzone pasty do chleba. Tyle pysznych przepisów zebranych w jednym wpisie - lubimy to, prawda? :) Wpis ten robi furorę ilekroć opublikuję go na Facebooku, zyskując niebotyczną ilość udostępnień

Chilli Czosnek i Oliwa
PROJEKT ŚNIADANIE: Çilbir, czyli jajka po turecku 143

jogurtu naturalnego (greckiego) w temperaturze pokojowej 1/2 ząbka czosnku sól do smaku 1/2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka płatków chili 2 jajka 1/2 łyżki świeżego koperku świeży chleb/ grzanki do podania Sposób przyrządzenia: 1. W miseczce umieść jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku (całość można delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej(...)koszulkach. 6. Do miski wyłóż czosnkowy jogurt, ułóż na nim jajka w koszulce i polej gorącym masłem chili. 7. Posyp całość siekanym koperkiem i podawaj z grzankami lub świeżym chlebem. Smacznego! Cilbir - Turkish eggs for 1 serving Ingredients: 150g of natural (Greek) yogurt at room temperature 1/2 clove of garlic salt to taste 1/2 tablespoon of butter 1 tablespoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą 86

Pewnie się powtarzam, ale to najlepsze, najszybsze ciasto na każdą okazję. Chleb bananowy, bo o nim mowa to nie tylko utylizacja przejrzałych bananów, a także innych produktów, które mi zalegają. Tym razem postanowiłam pozbyć się mrożonych malin. Kolejny chleb był strzałem w dziesiątkę, pyszny, orzeźwiający dzięki kwasowości malin i polewie cytrynowej. Polecam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Awaryjna sałatka z selerem marynowanym i Smaczne Poniedziałki 152

Są takie dni a nawet tygodnie gdy weny brak, albo gdy dzieje się tyle, że nie wiadomo w co włożyć ręce a organizm odmawia posłuszeństwa racząc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale wytrawne z farszem tuńczykowo-pomidorowym 97

Całkiem proste rogale wytrawne. Fajny pomysł na imprezę. Idealne i jako zagryzka pod wódkę i jako po prostu przekąska. »»» CZYTAJ DALEJ »»»

Marder&Marder Manufacture
Flammkuchen (tarte flambee) 135

pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je. Flammekueche to typowo wiejskie danie. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb. Tarta ta spełniała dość specyficzną funkcję – przygotowując ją jednocześnie sprawdzano temperaturę pieca, który po rozpaleniu ognia był zbyt gorący, by przystąpić do delikatnej czynności, jaką było pieczenie chleba. Danie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka czekoladowo-kawowe z wiśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.187 149

Zapomniałam. Zapomniałam na śmierć o tych ciastkach, które robiłam jeszcze przed Świętami a tu już luty zapukał do drzwi. Są to wyjątkowo smaczne ciasteczka, które tak

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania