chleb - 25827 przepisów (strona:670/1722)

Torta pasqualina 100

Byłem kiedyś z kumplem w Kazimierzu Dolnym. Dawno temu, sam już nawet nie pamiętam jak dawno. Kazimierz to taka urokliwa mieścina nad Wisłą. Parę knajpek, parę

Marder&Marder Manufacture
Shake kawowo-bananowy 157

Kolega rowerzysta przyszedł kiedy do pracy i zaczął opowiadać mi i wspaniałym koktajlu, idealnym na śniadanie, który znalazł w "Bike&Cook". Książkę mam, więc i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 155

Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrzan z warzywami – kuchnia podkarpacka 235

warzywami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku. Chrzan z jajkiem znamy wszyscy. Lubimy go za wyrazisty smak i za to, że dobrze komponuje się z chlebem i wędlinami. Może nas jednak zaskoczyć swoim smakiem, kiedy do znanych składników dodamy gotowaną marchewkę i pietruszkę. Chrzan z warzywami jest delikatniejszy i nieco słodszy,   ale nadal pasuje do jajek(...)wędlin i chleba. Przygotowuje się go szybko i łatwo, więc zachęcam do odkrycia chrzanu w nowej odsłonie :) Przepis pochodzi z publikacji LGD Eurogalicja pt. „Tradycja, smak i wdzięk” Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 słoiczek ostrego chrzanu 2 marchewki 2 pietruszki 4-5 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Marchewkę i pietruszkę gotujemy

Trzeci talerz
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 135

To idealny pomysł na świąteczny obiad! delikatne mięso z pysznymi dodatkami i sosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
WEGAŃSKI HUMUS Z CIECIORKI I RZODKIEWKI 116

dealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie(...)pieprzem kajeńskim i solą. Wstaw na około godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem, umyj i osusz rzodkiewkę, pokrój ją na cienkie plasterki, i wymieszaj z humusem. Podawaj humus z chlebem, bagietką lub chlebkiem pita. *Humus możesz oczywiście przygotować z suchej, ugotowanej cieciorki, podczas gotowania nie zapomnij dodać odrobiny sody oczyszczonej (ok.1/2 łyżeczki), która ułatwi trawienie. Nie dodawaj natomiast soli, która

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta z bialej fasoli, z rodzynkami i chipsami kokosowymi 145

Pisałam Wam ostatnio o moich książkowych nowościach :)  prawie codziennie przygotowuję jakiś nowy przepis z "Retro Kuchni" albo "God food".  Z tej drugiej książki zrobiłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne 121

Najprostsze bułki na świecie. Jeżeli potrzebujecie jakieś smaczne bułki na śniadanie (albo na dowolną okazję) to to jest właśnie przepis, którego szukacie. Pyszny środek i lekko

Marder&Marder Manufacture
Tartinki ze śledziem z pastą awokado i jajkiem przepiórki na chlebie żytnim 176

Chleb żytni wypiekamy od dwóch lat sami. Kochamy ryby. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki. 3 kromki  chleba żytniego  3 filety śledzi matias SEKO 1 szt. awokado sok z cytryny 2 łyżeczki majonez 2 łyzeczki pieprz 5 jajek przepiórki ugotowane

AZgotuj!
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 205

Kto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka pasta z kurczaka 122

Czasami tak jest że zostanie nam kawałek kurczaka z obiadu, no i co tu zrobić jak mamy je dwa lub jeden. Ja w takim przypadku najczęściej robię pastę na chleb. Jest pyszna i mięso nam się nie zmarnuje.Polecam wypróbować :) Składniki : 2 kawałki upieczonego kurczaka np: udka 2 małe korniszoany 1 mała cebulka sól, pieprz czarny do smaku szczypta pieprzu ziołowego(...)zbytnio nie obciążać blendera, dodajemy pieprz czarny, ziołowy szczyptę soli, majonez i miksujemy na krem.Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą jeśli jest taka konieczność. Wyśmienicie smakuje z chlebem, bułką lub grzanką.  Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie 249

Wegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich dań(...)razem z zapiekanką upiekliśmy papryki do kremu, które po zmiksowaniu trafiły do zamrażalnika. Przygotowanie zupy dokończyliśmy w środę wieczorem. Upiekliśmy też pod grillem warzywa do panzanella oraz zgrillowaliśmy włoski chleb do tej sałatki. Pęczotto zrobiliśmy we wtorek wieczorem, a sałatkę na piątek – dzień wcześniej. Polecamy Wam ten zestaw dań. Jesteśmy ciekawi Waszych opinii, czy zrobiliście całe menu, a może

Niedzielny kucharz
Chlebki tostowe maślane 324

Chleb jest bardzo puszysty i mięciutki. Na pewno polubią go dzieci i osoby, które z różnych przyczyn nie przepadają za twardą i chrupiącą skórką. Ma lekko słodkawy smak. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Z podanych proporcji upieczecie 2 chlebki. 2 i 1/4 szkl ciepłej wody 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 1 łyżka soli 2 łyżki(...)mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie za twarde. Mi wystarczyło 5 szklanek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć folią. Pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia

Smakołyki Asi
Krokiety a'la ruskie 158

Do ruskich pierogów przekonywałam się długie lata. No dobra, prawda wyglądała tak, że wszystko co zawierało cebule wydawało mi się obrzydliwe a teraz bez niej nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deser z chleba tostowego 152

zrobić z czerstwym chlebem tostowym? No nie wyrzucać, to rzecz pewna. Możemy go sobie wykorzystać do przygotowania smacznej, słodkiej przekąski. Równie dobrą na gorąco, jak i na zimno. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie

Proponowane wyszukiwania