chleb - 26576 przepisów (strona:673/1772)

Krem z pieczonej dyni z curry 121

dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika  3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku(...)kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry

Kardamonovy
Żytnie grzanki z serem pleśniowym, rukolą i figami 228

jestem pewna, że tą kolacją zdobędziesz serce i podniebienie swojego partnera. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z czasem pieczenia.  Składniki na 1 porcję: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 1 figa 30g sera z niebieską pleśnią Mała garść rukoli Przygotowanie: Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.   Na chleb ułóż cienko pokrojone plasterki sera pleśniowego. Zapiecz

Fabryka pomysłów
Kladdaka czyli szwedzkie ciasto czekoladowe, Słodki Czwartek odc.157 182

To ciasto powinien zrobić każdy miłośnik kakao i czekolady. Bardzo słodkie lae pełne smaku i wilgoci. Przepis znalazłam na blogu  Pistachio . Jest naprawdę świetny. Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 179

papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb około 50 minut ma być ładnie wypieczony. Upieczony chleb wyciągamy z blaszki, smarujemy delikatnie masłem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przyznam się Wam szczerze że ja kroję jeszcze ciepły

Sama słodycz i szczypta chili
Grillowana figa z fetą 142

Zamarzyło mi się upiec chleb i nie spodziewałam się, że nosząc okulary i jednocześnie otwierając piekarnik może zdarzyć się taka sytuacja, że przez 30 sekund jesteś za mgłą. To całkiem długie 30 sekund jak na czas oczekiwania by dowiedzieć się czy Twój chleb się upiekł czy nie.  Dzieją się różne rzeczy ostatnio i aż trudno mi w to uwierzyć

Mango Papaja
Gołąbki wegetariańskie w sosie grzybowym 152

Gołąbki. Wydawać by się mogło, że to nasze danie narodowe. Nasze, polskie. Ale to tylko takie gadanie. Tak samo mogliby powiedzieć mieszkańcy pewnie z 10 innych

Marder&Marder Manufacture
Migdałowo-owsiane ciacha w sam raz na powrót... 224

Powroty nie są łatwe. Za mną intensywne dwa miesiące, pełne emocji, zdenerwowania, dylematów. Ufff, są już za mną. W piątek zakończył się 10ty Międzynarodowy Kongres Edukacyjny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chroń jedzenie i oszczędzaj 165

produktów spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy      2   lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy

Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 184

znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa z fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała(...)wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna

Cztery Fajery
KANAPKA Z MASŁEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I JAJKIEM 147

przyjemne w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczne. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 14 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka miękkiego masła lub majonezu 1 łyżka kaparów 2 jajka 4 kromki chleba sól morska  WYKONANIE Jajka wkładamy do rondelka z ciepłą wodą i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy 4 i 1/2 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Natychmiast zdejmujemy(...)ognia, zalewamy zimną wodą, rozbijamy skorupki i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy, kroimy na plasterki. Kromki chleba opiekamy z obu stron na suchej patelni (zwykłej lub grillowej). Pomidory odsączamy z oleju i układamy na desce. Kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy miękkie masło lub majonez i siekając, łączymy z pomidorami. Można całość zblendować. Na koniec dodajemy

cool and minty
Pasty do chleba 209

Kolejny tydzień obowiązków nadchodzi wielkimi krokami. Przygotowałam dla Was zestawienie - najlepsze pasty do chleba . Korzystajcie, a później napiszcie, która smakowała Wam najbardziej! Wśród nich sałatka jajeczna babci Małgosi, którą zawsze nazywałam pastą i tak już zostało, bo właśnie nakładałam ją na świeże pieczywo.  Ze świeża bułką czy z chlebem smakują wyśmienicie! Podzielcie się przepisami z najbliższymi, przyjaciółmi

Moja smaczna kuchnia
Szybkie śniadanie po grzybobraniu 204

się z łóżka skoro świt (bo potem po całym tygodniu w pracy trzeba zająć się tym, na co nie było czasu wcześniej), więc przed wyjściem w pośpiechu zjadam kromkę chleba i wypijam kawę, do kieszeni wrzucam jabłko i w drogę. Już w trakcie grzybobrania żołądek domaga się posiłku, bo przyzwyczajony jest, że w odpowiednich godzinach zjadam porządne śniadanie. Po powrocie(...)patelnię z grzybami wbić jajko i od razu zdjąć patelnię z palnika. Wymieszać i przełożyć na talerz. Całość oprószyć gruboziarnistą solą. Podawać jako samodzielne danie lub z pajdą chleba z masłem. Na razie żadnej nowej recenzji książki nie będzie, bo wzięłam się za "Złodziejkę książek", a ta ma prawie 500 stron, na które nie za bardzo mam czas

Weekendy w domu i ogrodzie
Jogurtowy deser z granolą i owocami 120

Kanapka często jest u mnie na śniadanie. Jednak chleb angielski średnio mi pasuje. Zbyt puchaty i jakiś taki przyklejający się do zębów. Zdarzy się upolować jakiś bochenek z polskiego sklepu, jednak nie zawsze jest mi do niego po drodze. Marzy mi się w końcu wzięcie się za własny wypiek świeżego chleba, jednak i to muszę […] Artykuł Jogurtowy deser

Pink Envelope
Krem z cebuli z grzankami 235

ziemniaki 2-3 ząbki czosnku 1,5 L bulionu (ugotowałam jedną pałkę z kurczaka i jedną kość dodając warzywa i przyprawy) 100 g żółtego sera 4-5 kromek czerstwego chleba masło sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek Wykonanie:  Mając już gotowy wywar obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.  Cebulę wraz(...)smakować najbardziej. Podajemy z tartym serem i grzankami, które wystarczy pokroić w kostkę i opiekać na patelni z niewielką ilością masła. Można również podkręcić smak smarując wcześniej chleb lekko czosnkiem przed smażeniem

W Moim Magicznym Domu
Tosty na śniadanie z figą, serem pleśniowym i prosciutto di Parma! 201

dobry! Ach kto by nie chciał zjeść takiego śniadania! Obłędnie dobre chrupiące tosty z wszystkim tym co u schyłku lata smakuje najlepiej. Figi, które uwielbiam, chrupiące ciepłe grzanki z chleba zrobione z dużą ilością oliwy z oliwek, orzechowa rukola, ser pleśniowy, jedyna w swoim rodzaju szynka prosciutto i pistacje! To nie mogło się nie udać! Obłęd! przepis: - 2 kromki pieczywa(...)kromki ukośne z bagietki - oliwa z oliwek i masło Na patelni rozpuść masło i oliwię, zrumień grzanki z chleba, powinny być złote. na wierzch: - serek pleśniowy,  - figa - prosciutto di Parma (ewentualnie inna szynka) - garść rukoli - pistacje wedle uznania Na suchej patelni po zrobieniu grzanek, pokrojone na plastry figi podsmaż chwilę, lekko się skarmelizują dzięki czemu będą jeszcze bardziej smaczne

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania