żeby tą żywność wyprodukować, postanowiła coś z tym zrobić. Napisać pierwszą książkę z poradami zero waste w polskim kontekście kulturowym. Czego najwięcej marnuje się w Polsce? W czołówce jest chleb i właśnie takich przepisów jest w związku z tym najwięcej w książce. Potem przychodzi kolej na marnowanie mięsa i wędlin oraz warzyw i owoców. Zdaniem autorki typowa 4 osobowa rodzina(...)wiemy co z nim zrobić, to może pora przypomnieć sobie stare babcine przepisy na kiszonki, dania z mrożonek, czy kreatywne wykorzystanie resztek jak np. grzanki z suchego chleba czy wypieki z pulpy pozostałej po wyciskaniu soku. Wystarczy przypomnieć sobie patenty z naszych domów, gdzie w niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się
Ugotowane pozamiataneznaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa z fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała(...)wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio do mojej kuchni wróciło mięso. Po wielomiesięcznym braku mięsnej weny gotuje moim domownikom mięsne smakołyki. Jednym z nich była ta zupa. Pomysł podpatrzyłam w
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam kotlety każdej maści i prawie każdego składu! moja miłość do kotleta zaczęła się od maminych mielonych, w których mama miała mistrzostwo, na wszystkich wyjazdach to
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny, a przed schowaniem pasty do lodówki, wetknąć w nią pestkę z awokado. Rano pozostanie nam już tylko upieczenie tostów i pokrojenie gruszki. Pyszne śniadanie gotowe! Składniki: chleb tostowy 1 dojrzałe awokado 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 gruszka suszone pomidory w oliwie Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli(...)Skropić cytryną i rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Gruszkę przekroić, wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w cienkie plastry. Pomidory odsączyć z oliwy. Chleb tostowy podpiec. Smarować pastą z awokado, a na wierzchu układać kawałki pomidorów i plastry gruszki. Awokado sprawdza się idealnie na kanapkach. Sprawdź także i te przepisy: Dip z awokado
Codzienna kuchnia niecodziennaInspiracją do przygotowania tej sałatki była dla mnie zawartość lodówki oraz gazeta WERANDA COUNTRY NR.3/2017. Okazało się, że niezależnie jakiego strączka użyjemy zalewa pachnąca kuminem wspaniale
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy chlebek wyrósł nagrzewamy piekarnik na 200 st.C ustawienie góra dół. POMADA: Wodę mieszamy z mąką i zagotowujemy, zrobi się gęsta. Chleb nacinamy w kilku miejscach a następnie dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego
Pani na deserszklanki mąki żytniej typ 2000 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe około 1 litra przegotowanej ciepłej wody 4 ziela angielskie 1 sucha kromka chleba żytniego na zakwasie Przygotowanie: Do dużego szklanego słoja wsypujemy mąkę. Wlewamy letnią przegotowaną wodę, wrzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą. Odstawiamy
Słodkie okruszkiresztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Zobacz przepis. 5. Szarlotka z chleba Wygląda i smakuje jak dobre ciastko z cukierni, kto by przypuszczał, że powstała z resztek jedzenia. Ta szarlotka to doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Zakochacie się
Niedzielny kucharzTo mega pyszne ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. Wymaga wiele zachodu, osobno przygotowuje się poszczególne warstwy, ale efekt końcowy jest przepyszny! Pomysł na to ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórywinach, ale nie znalazłam jeszcze odpowiedniej szkoły. Tu mają czteroletni kierunek studiów dotyczący wina... LOL! GELATO !! <3 Pappa al Pomodoro - zupa (tak, wiem... nie wygląda...:D) pomidorowa z chlebem. Absolutne cudo jeśli chodzi o smak i wspaniały pomysł na zużycie starego chleba. Obecnie staram się o przepis na nią i obiecuję się podzielić. :) Na koniec jeszcze kilka zdjęć mojej
DominikaDolciZnam ich zwolenników ale i zagorzałych przeciwników. Te małe rybki mają w sobie tyle smaku, że aż trudno w to uwierzyć. Poniższy przepis znalazłam w książce
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiące grzanki z pikantną musztardą, słodko-słonym serem i soczystymi pieczarkami, podmsmażanymi z sokiem z cytryny. Na śniadanie, kolację lub imprezową przegryzkę :) 4 kromki wiejskiego chleba łyżeczka masła klarowanego 4 łyżeczki musztardy dijon (może być mniej pikantna np. sarepska) 4 plasterki sera mimolette 200 g mini pieczarek łyżka soku z cytryny łyżeczka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu pietruszka karbowana(...)Przekrawamy na pół i zalewamy sokiem z cytryny. Podsmażamy na klarowanym maśle aż zmiękną, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy kromki chleba (z jednej strony). Gdy będą rumiane, na każdej rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy. Układamy na nich po plasterku sera i porcji pieczarek. Posypujemy pietruszką i zielonym pieprzem. Smacznego :) Artykuł Grzanki z cytrynowymi
Mienta blogdanie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól(...)pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę. Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów. Na rozgrzanym oleju podsmażamy
Dominacja smakuTo bardzo pachnąca, gęsta, wprost idealna zupa na mroźne popołudnie. Przepis na nią znalazłam ostatnio siedząc u fryzjerki w Weranda Country nr.3/2017. Zaciekawiło mnie połączenie
Dzieje kuchennej Wiewióry