chleb - 26576 przepisów (strona:686/1772)

Grzane piwo - jak zrobić? 158

Nie ma tego jednego jedynego właściwego przepisu na grzane piwo. Każdy robi je inaczej. A ja chciałbym Wam pokazać mój sposób. Mój grzaniec ma idealnie dobraną

Marder&Marder Manufacture
Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę 177

papryki. W zależności od regionu ma ona różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wegabów czy dowolnego nibymięsa. Polecam Dzieci też mogą jak najbardziej korzystać z pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli Składniki: 1/2 małej cebuli 1 szklanka orzechów(...)podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wegabów albo dodatek do nibymięsa roślinnego np. seitana . Smacznego! Artykuł Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Grzanki z cytrynowymi pieczarkami i mimolette 203

Chrupiące grzanki z pikantną musztardą, słodko-słonym serem i soczystymi pieczarkami, podmsmażanymi z sokiem z cytryny. Na śniadanie, kolację lub imprezową przegryzkę :) 4 kromki wiejskiego chleba łyżeczka masła klarowanego 4 łyżeczki musztardy dijon (może być mniej pikantna np. sarepska) 4 plasterki sera mimolette 200 g mini pieczarek łyżka soku z cytryny łyżeczka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu pietruszka karbowana(...)Przekrawamy na pół i zalewamy sokiem z cytryny. Podsmażamy na klarowanym maśle aż zmiękną, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy kromki chleba (z jednej strony). Gdy będą rumiane, na każdej rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy. Układamy na nich po plasterku sera i porcji pieczarek. Posypujemy pietruszką i zielonym pieprzem. Smacznego :) Artykuł Grzanki z cytrynowymi

Mienta blog
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 186

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Bruschetta z pieczarkami i grana padano 175

grzanki nazywają się crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości.  Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby. Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty Składniki: 4 średniej wielkości pieczarki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki startego grana padano, parmezanu 2 łyżki(...)posiekanej natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie kromki pieczywa (u mnie chleb) grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej. Można także grzanki przygotować w piekarniku. Mają być złotobrązowe, z obu stron. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na półplasterki, nóżki na plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę

Moja smaczna kuchnia
Ciasto czekoladowe z tahini czyli Weekendowe Lakocie odc.173 226

Czekoladowe mam sny, czekoladowe myśli, czekoladowy czas, czekoladowe ciasto na stole... bo jedynym moim nałogiem jest CZEKOLADA! Jeśli czujecie podobnie zróbcie to ciasto koniecznie. Czekoladę podkręca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrunch Petera czyli Słodki Czwartek odc.146 236

Wszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola.  Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :) Recepturę 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Włoska zupa cebulowa 516

proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka pietruszki do przybrania. Wykonanie:  Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cieniutkie paseczki.  Na patelnię włożyć(...)sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól.  Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na patelni po podsmażaniu cebuli.  Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.  Zupę podajemy gorącą z grzankami, oraz oprószoną serem a także przybraną

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 5 przepisów na zdrowe śniadania 233

Podajemy gorące.   PS.: Jabłka możecie bez problemu upiec wieczór wcześniej, a rano tylko je odgrzać, np. biorąc prysznic Kanapka z pastą z sardynek i jajkiem 4 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego 90g sardynek z puszki 1 pełna łyżka twarogowego serka jogurtowego 1 pełna łyżka posiekanego szczypioru 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz do podania: 2 jajka na twardo, Sriracha Mayo(...)skóry i bez ości) rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy do nich serek twarogowy, musztardę i posiekany szczypior. Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy na ciemnym chlebie, obłożoną plasterkami ugotowanego na twardo jajka skropionego ostrym majonezem chili i posypujemy pociętą cieniutko sałatą rzymską

Karo in the Kitchen
Rogale drożdżowe na maślance… 303

Uwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe

brunetkawkuchni
#4 Krem z grochu i selera naciowego z ziołowymi grzankami 177

opakowanie mrożonego groszku 3 marchewki 2 pietruszki 5 dużych ziemniaków mała cebula kilka listków mięty biały pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie Składniki na grzanki:  5 kromek chleba oliwa z oliwek majeranek, sól Zupa:  Groch rozmrażamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Następnie dodajemy(...)wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Jeżeli jest potrzeba to rozrzedzamy dodając przegotowaną wodę.  Grzanki:  Chleb kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz dużą ilością majeranku. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.  Podręcznikowo porcja zupy krem wynosi 200cm3, więc

Taste of imagination
Jak zrobić masło (miodowe)? 149

Często serwuję Wam tutaj różne bardziej lub mniej zabawne historyjki, tak na rozruszanie. Ta będzie akurat, jak na mój gust i moje poczucie humoru, wyjątkowo zabawna

Marder&Marder Manufacture
Marchewkowe ciasto z pekanami i czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.172 214

Jesień i zima to czas ciepłych ciast pachnących korzennymi przyprawami.  Sztandarowymi wypiekami tego okresu są marchewkowce, chlebki dyniowe i bananowe. Ta wersja ciasta 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owsianka z twarogiem i owocami 260

Są takie śniadania, które można jeść bez przerwy. Nie mogą się znudzić i co i rusz się do nich wraca. W moim przypadku było tak z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka po benedyktyńsku 214

sumie…. dlaczego nie? To przecież nic trudnego:) Polecam na leniwe weekendowe śniadanie:) Z pewnością dzień zaczęty w ten sposób będzie miły i przyjemny:);) 4 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki szynki dojrzewającej lub boczku garść rukoli 1 łyżeczka octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła ok. 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Masło przekładamy(...)mieszamy łyżką, tworząc wir. W jego środek wbijamy jajko, a temperaturę palnika nieco zmniejszamy. Po około 3 minutach wyjmujemy jajko za pomocą cedzakowej łyżki. Podobnie przygotowujemy resztę jajek. Kromki chleba tostowego podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej. Układamy na nich rukolę oraz plasterek szynki lub wypieczonego bekonu. Na wierzchu kładziemy jajko, całość polewamy sosem. Uwagi: Ja do pierwszego tosta

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania