chleb - 26084 przepisów (strona:688/1739)

Zupa krem z pieczonej papryki 122

Zwykle spełniam zachcianki innych, ale tym razem to ja miałem smaka na coś konkretnego. Uwidziała mi się w głowie zupa-krem z pieczonej papryki. W ciągu

Marder&Marder Manufacture
Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata (poWeekendowe Łakocie odc.167 155

Zbierałam się i zbierałam do napisania o tych ciastkach. Jeśli jest z czymś dużo pracy to i sporo pisania niestety... ALE te ciastka są tego warte

Dzieje kuchennej Wiewióry
MAK 120

ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw(...)wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich

Ciastka - domowe słodkości
Omlet szpinakowy z wędzonym pstrągiem i fetą 127

wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g ) 1 kawałek papryki konserwowej ( 1 łyżka posiekanej ) Sól Pieprz Vegeta Dodatkowo: ½ bułki wieloziarnistej 1 kromka chleba chrupkiego Serek almette Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( ja wkładam do kubka i na kilka minut do mikrofali ). Wykładamy aby przestygł. Przyprawiamy vegetą. Do jajka i białek wlewamy mleko, drobno pokrojony kawałek papryki(...)stron ( nie używam tłuszczu, możecie spryskać niewielką ilością oliwy lecz zmienia to kaloryczność dania ). Na usmażonego omleta wykładamy kawałki pstrąga oraz pokruszoną fetę. Składamy. Bułkę wieloziarnistą ( 1/2 ) i chleb chrupki smarujemy serkiem alemtte. Na pieczywo opcjonalnie możemy położyć kawałki rzodkiewki. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Jak sprawdzić czy oliwa jest dobrej jakości? - Relacja z kursu degustacji oliwy 153

smakowania oliwy dobrze wymieszajcie ją ze śliną, pomlaskajcie i rozprowadźcie językiem po całej jamie ustnej - jeżeli obawiacie się picia samej oliwy, to możecie smakować ją maczając w niej kawałki chleba (najlepiej bez soli). Czy kolor oliwy ma znaczenie? Spotkałam się z opiniami, że dobra oliwa z oliwek nie może być żółta. To nieprawda. Oliwa może przybierać odcienie od zielonego(...)Negatywne aromaty i smaki oliwy: winny, octowy - zapach oznaczający oliwę z oliwek źle przechowywanych, w których doszło do fermentacji cukrów i powstania alkoholu lub octu pleśń - zapach przypominający spleśniały chleb, oliwa została wytłoczona z oliwek przechowywanych w wilgoci spalony - zapach typowy dla oliw pozyskanych ze sfermentowanych oliwek, lekko przypominający ser zjełczały - zapach przypominający zjełczały tłuszcz fenol, nazywany "kocim moczem" - typowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki figowe 174

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. To dla nas czas rodzinny, z pysznym jedzeniem i prezentami. Co roku nie mogę się go doczekać. Remont dobiega końca i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe 144

Ania co jakiś czas, zupełnie znienacka, wyskakuje z pytaniami w stylu "A umiesz zrobić to? A tamto?" Zasadniczo odpowiedź zawsze jest ta sama. Właściwie

Marder&Marder Manufacture
Barszcz czerwony na zakwasie 260

udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i smacznych Świąt! Składniki: ZAKWAS: 1 kg buraków 2 l przegotowanej wody kawałek skórki z chleba żytniego lub pszenno-żytniego WYWAR WARZYWNY 2 kg buraków 1 seler 1 por 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 duże ząbki(...)cukru i majeranek do smaku Przygotowanie: Zakwas: Buraki obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż w kamionce lub słoju. Zalej je 2 l ciepłej i przegotowanej wody. Dodaj skórkę z chleba, przykryj naczynie papierem, odstaw na 3-4 dni. Kiedy zakwas jest dojrzały, zlej go do butelek. Butelki z zakwasem zamknij korkiem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Tak przygotowany spokojnie

Zasmakuj Kuchni
TARTINKI IMPREZOWE 159

napojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka 😉 Składniki: kilka kromek chleba żytniego dowolny pasztet Duda ( u mnie: z jeleniem) kilka plasterków boczku pieczonego Duda 1/3 czerwonej papryki kilka oliwek zielonych lub czarnych natka pietruszki 2-3 frankfurterki Duda 1 kiełbasa jałowcowa(...)kilka sztuk kroimy w plasterki. Natkę pietruszki oraz szpinak myjemy i osuszamy. Grzybki odsączamy z octu. Frankfurterki kroimy w grubsze plasterki. Kiełbasę jałowcową kroimy w półplasterki.  Z kromek chleba wycinamy dowolne kształty za pomocą wykrawaczek do ciastek ( u mnie kształt kwiatka), a następnie wszystkie smarujemy pasztetem.  I - tartinki z boczkiem Na pasztet układamy zrolowany plasterek boczku pieczonego. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Swiateczny blok kakaowy z wisniami czyli poWeekendowe Lakocie odc.166 138

Smak dzieciństwa, smak Świąt.  Smakuje słodko, kakaowo a dodatek pomarańczowej skórki i wiśni sprawia, że przestaje być tylko namiastką luksusu z lat 80tych.  Przypomniałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty francuskie 208

Tosty francuskie! Dlaczego nie? Smaczne i chrupiące. Idealne na śniadanie! Do tego ciepła herbatka lub kakao! Mniam aż mam ochotę je ponownie zrobić ! Składniki (na 4 tosty): 8 kromek chleba tostowego (użyłam biały pszenny) 8 plastrów szynki  8 plastrów sera (możecie pomieszać plaster sera żółtego i kawałek mozzarelli - będzie się bardziej ciągnął ser!) masło  2 jajka Przygotowanie(...)miseczce roztrzepujemy jajko.  Składamy nasze kromki chleba przekładamy szynką i serem. Obtaczamy w jajku i smażymy na roztopionym maśle na patelni z dwóch stron do zrumienienia. Wykładamy na talerz i gotowe! Proste i smaczne! Smacznego

Gotuj z Mąką
Kubańska kanapka Cuban Sandwich 251

West i Ybor City, dwóch pierwotnych społecznościach imigrantów na Florydzie. Dopiero później trafiła do Miami, gdzie jest popularna po dziś dzień.  Składniki (2 porcje) -2 kawałki kubańskiego chleba (po ok. 20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty -4 łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej(...)później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami. Przygotowanie Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią. Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini

Zielona Kuchnia
Fit babeczki – idealne przekąski na ciepło 421

pieczarki czy kawałki kabanosa,. Moja wersja to wydanie dietetyczne bo ostatnio staram się być fit. Gwarantuję że takie przekąski na ciepło zrobią wrażenie na gościach. Składniki: 8 kromek chleba tostowego (może być pełnoziarnisty) 8 jajek 8 łyżek dodatków (u mnie kurki z cebulką) 2 łyżki klarowanego masła przyprawy (u mnie sól ziołowa, suszony lubczyk) Wykonanie: Blaszkę do wypieku babeczek smarujemy(...)klarowanym masłem Do każdego zagłębienia wkładamy delikatnie kromkę chleba tostowego uważając by się nie pokruszyła. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do każdego chlebka wbijamy po 1 jajku i przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Gotowe! Smacznego! Przekąski na ciepło – fit babeczki na słono

Mama z miasta
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 137

Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości.  Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna(...)ogniu, udekoruj listkami kolendry, kasztanami i bitą śmietaną, podawaj natychmiast. Smacznego! *Zważonej po obraniu. **Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół. *** Lub innego chleba, np wiejskiego. **** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem. ****  Na wszystkich moich czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chana masala z cieciorką 172

"Mamo to wygląda jak... kupa..." trudno nie przyznać racji dziecku. Na szczęście pachnie zdecydowanie inaczej a smakuje wybornie :) Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz

Dzieje kuchennej Wiewióry