chlebek wymaga przygotowania dzień wcześniej zaczynu, więc roboty jest z nim troszkę więcej niż z bochenkami na samych drożdżach. No cóż, ale dobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu otrzymacie cudownie aromatyczny chlebek okraszony podsmażaną cebulką, która zapewnia ciekawy posmak. Gorąco polecam! Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 65 g aktywnego zakwasu żytniego 60 ml ciepłej
Nastoletnie WypiekaniePistachio to skarbnica wspaniałych przepisów. To od Lo mam przepis na najlepsze bułeczki rodem ze Szwecji, to na tym właśnie blogu wygrałam swój pierwszy
Dzieje kuchennej Wiewiórychwilowe zapomnienie. U mnie pomaga też gotowanie i pieczenie. W towarzystwie łez powstała właśnie ta pasta. Idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa oraz świeżych warzyw. Wegańska pasta do chleba puszka ciecierzycy słoiczek pomidorós suszonych w zalewie (ok. 6 sztuk + zalewa) sól, pieprz rozmaryn szczypta ostrej papryki ząbek czosnku Ciecierzyce przelej na sitko, opłukaj i przełóż do misy blendera. Następnie(...)praskę oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie zblenduj, aż do powstania jednolitej masy. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj do. 3 dni w lodówce. Smacznego Artykuł Wegańska pasta do chleba pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidołożyć zielonego szczypiorku pochodzącego z odległych ekologicznych plantacji... No dobra z własnego ekelogicznego ogródka za rogiem domu... 😁 Dodatkowo do zielonych kanapek może być jeszcze zielona sałatka... 😀 Składniki: pieczywo -chleb żytni masło sałata ogórki szczypiorek sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Chleb smarujemy masłem, układamy na nim umytą sałatę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Ogórki myjemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieLubicie batony? Ja miłośniczką nie jestem ale coś słodkiego zjeść od czasu do czasu lubię bardzo. Te batoniki można jeść prawie bezkarnie. Suszone owoce, ziarna i
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem wstyd) gotować obiadu. W takich sytuacjach robię obiad kanapkowy i aby złagodzić nieco wyrzuty sumienia, napycham kanapki czymś wartościowym i atrakcyjnym. Dla moich dzieci atrakcyjny jest domowy chleb z masłem i jakimś mięsem, a dla Pana męża mogę już wymyślać. Wymyśliłam więc i upiekłam cypryjskie pity. Chętnie bym je nadziała baraniną jak Grecy swoje suvlaki, ale niestety(...)miękkie elastyczne ciasto) drożdży, soli, nasion czarnuszki zagnieść miękkie elastyczne ciasto, na końcu dodać oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto około 6-10 minut. Można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (około 1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać, jak to smakuje i na ile można kombinować ze smakiem. A okazuje się, że kombinować można i ogranicza nas w sumie… Artykuł Ciasto z czerstwego(...)chleba (torta di pane) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikczosnkową i parmezanem Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem mogą stanowić: *Szybkie, pyszne i pożywne śniadanie *Dodatek do zupy *Przystawkę do dania głównego Składniki do grzanek: - 4 kromki ulubionego chleba - garść startego parmezanu - garść pomidorków koktajlowych - pokrojony plasterek żółtego sera - oregano - garść rukoli Składniki do oliwy czosnkowej: - 250ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 4 ząbki czosnku - szczypta chili Sposób przygotowania oliwy czosnkowej(...)buteleczki wlej olej rzepakowy Wielkopolski, dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szczyptę chili; Sposób przygotowania grzanek: - ulubiony chleb pokrop przygotowaną wcześniej oliwą czosnkową, ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp żółtym serem i oregano, a na samą górę odrobinę parmezanu; - zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak długo aż grzanki się zarumienią, a ser rozpuści; - po wyjęciu grzanek
MintTastesię smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób: opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek) warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane na twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek(...)nadmiar pasty wypłynął na krawędzie. Następnie smarujemy torcik ze wszystkich stron pozostałą pastą rybną i twarożkiem ziołowym. Dekorujemy łososiem (przykrywając rogi i wszystkie miejsca gdzie spod twarożku widać jeszcze chleb), plastrami ogórka, ćwiartką pomarańczy, oliwkami i kawiorem (jeśli mamy). Podajemy od razu, ale spokojnie możemy go przechowywać w lodówce do kolejnego dnia. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiataneOstatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak
Dzieje kuchennej WiewióryFajna chrupiąca przekąska imprezowa. Szybka, prosta do zrobienia. Z jajkiem z boczniakami w roli głównej. Zapewniam że na jednej się nie skończy. Idealne na imprezę jako przekąska. 5 kromek chleba pszennego 5 jajek 5 pomidorków koktajlowych 5 grzybów boczniaków ser camembert pieprz czerwony, sól olej rzepakowy pesto: 1/2 doniczki bazylii 1 łyżka parmezanu tartego 2 łyżki orzechów włoskich sól. pieprz(...)parmezan, oliwę z oliwek. Oliwę dolewam stopniowo i patrzę jaką konsystencję ma pesto. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Boczniaki posypuję solą, pieprzem i smażę na oleju. W każdej kromce chleba robię wgłębienie na jako. Wbijam jajko, układam pomidorka koktajlowego, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około 15 minut aż jajko lekko się zetnie. Po wyjęciu
wesoła kuchniawspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka. Składniki : 1 polędwica wieprzowa nieduże jabłko lub pół dużego mała cebula 2 kromki chleba 1 łyżka musztardy Dijon boczek cienko krojony ok 15 plastrów świeży tymianek 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina miodu sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę Gdy jest już(...)szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy ok 5 minut Na koniec dodajemy posiekany świeży tymianek i ściągamy z pieca Kromki chleba bez twardych skórek rozdrabniamy blenderem Wszystkie te składniki mieszamy w misce dodając musztardę i doprawiając solą i pieprzem Oczyszczoną z błonek polędwicę przewracamy "na plecy" i nacinamy zostawiając ok 1 cm grubości Rozbijamy ją używając płaskiego tłuczka
Mechanik w kuchniSzykujemy się na pierwsze zawody judo w życiu Córci. Emocje najczęściej te pozytywne dopadają każdego z członków rodziny. Będzie dobrze, przecież chodzi głównie o zabawę :) Wczoraj
Dzieje kuchennej Wiewiórywiadomo chleb jest częścią jadłospisu większości z nas. A jego słodka odmiana z pewnością ma również wielu swoich zwolenników😏 Takie chlebki są doskonałym rozwiązaniem na zastąpienie słodyczy. Ten przepis jest połączeniem chleba na słodko i ciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu
Zdrowie i pysznie na talerzu