chleb - 26176 przepisów (strona:691/1746)

Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 279

płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony. Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności - starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy). Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna(...)witaminy z grupy B, luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany. Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna. Składniki: 500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl) 125 ml wody 125 ml mleka 1 op. drożdży instant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 298

gotowanie potrawy. Żeliwny garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką(...)chlebie i mięsie tworzy się chrupiąca przypieczona skórka a szczelna pokrywka nie pozwala odparować wodzie – danie zostaje soczyste.   W ten sam sposób gotujemy w żeliwie na węglach czy na ognisku – garnki ze specjalnym przeznaczeniem do takiego przyrządzania potraw najczęściej mają podstawy na nóżkach żeby móc je postawić na ogniu, rączkę do powieszenia nad ogniem, a także wysokie obramowania pokrywek

Karo in the Kitchen
Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i piernikową kruszonką 246

Jesień, czuję ją w kościach i w swojej głowie. Już po wakacjach, wstaję do pracy gdy niebo jeszcze nawet nie myśli o powitaniu słońca, pomału nadchodzi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z gruntu dobre. Weganska linia produktow od Sokolow 183

Lubicie testować rożne produkty? Smakować nowych smaków? W styczniu tego roku miałam przyjemność być testerem i osobą, która wypowiada się w kwestii wprowadzenia na rynek nowej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea 178

schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną  Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem warsztatów były oczywiście bułeczki cynamonowe z kardamonem ! Michał uczył nas jak wiązać te klasyczne

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 232

Ciekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca? To kolejny przepis z książki "Kuchnia z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bagietki czosnkowe 383

składniki - mąka, drożdże, woda i sól :) Należy je wymieszać, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia możemy już tworzyć nasze pieczywo ( nie tylko bagietki, ale również inne bułki, chleb, a nawet pizzę ). Bez rozczynu, bez żmudnego wyrabiania, bez oczekiwania na wyrośnięcie ( tzn.ciasto oczywiście wyrosnąć musi, ale dzieje się to w nocy, kiedy my oddajemy się w objęcia Morfeusza ;) ). Poza(...)lodówce do 14 dni (!) i jeśli będziemy mieli ochotę na świeże, domowe pieczywo, po prostu odcinamy z ciasta taki kawałek jaki jest nam potrzebny do upieczenia bułek czy chleba, a resztę chowamy z powrotem do lodówki :) I jestem pewna, że to się sprawdza, aczkolwiek sama nie przetestowałam, gdyż ciasta zrobiłam tyle, aby wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość

Opowieści z piekarnika
Nalewka z owoców dzikiej róży 166

To nasze drugie podejście do nalewki z owoców dzikiej róży. Nie to, że pierwsza była niesmaczna, skądże znowu. Była bardzo smaczna. Ale była taka raczej tradycyjna

Marder&Marder Manufacture
Zupa czosnkowa ze szpinakiem 166

cebula 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku  3 szklanki rosołu drobiowego (  przepis  ) 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz kilka kromek pełnoziarnistego chleba Sposób wykonania: W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Podlewamy rosołem, dodajemy tymianek i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut(...)czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy. Następnie dolewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mrożony szpinak, mieszając dalej podgrzewamy do ponownego zagotowania. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba kroimy w sporą kostkę i powoli podgrzewamy na suchej patelni. Grzankami posypujemy zupę tuż przed podaniem

Qchnia po prostu
Rabarbarowe ciasto ucierane w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.155 170

Remont, remont i końca nie widać choć widać już efekty :) A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 176

Czy zastanawialiście się jak mogło by smakować śniadanie jakie Maryla podawała Ani Shirley na Zielonym Wzgórzu w niedzielny poranek? oglądając seriale i czytając książki zawsze mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 196

Remont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta.  Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki w sosie z gorgonzoli 156

łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany creme fraiche lub słodkiej śmietany 1 cebula czerwona 1 czerwona słodka papryka 2 łyżki natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę

Delusional Trine
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 156

Szczypta) Papryka czerwona (świeża) – 50 g (0.36 x Sztuka) Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Groszek zielony (mrożony) – 50 g (0.33 x Porcja) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)   Czas przygotowania: 10 minut   1. Groszek ugotuj i zmiksuj z olejem, powstałą pastę dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki

Powiedz dietom nie
Poznańskie bułki na podmłodziu z przedziałkiem 172

mojego dzieciństwa, co prawda nie z Poznania, ale z Usteckiej piekarni ... mówiło się że najlepsze bułki u Marcińskich, albo u Brzóski. Możecie użyć do wyrabiania maszynę do chleba, lub miksera z końcówkami w kształcie haka.  Polecam!  U nas w domu weszły na stałe do grafiku cotygodniowych wypieków. Przepis na 9 sporych bułek Podmłoda Wieczór wcześniej (najlepiej(...)Jeśli suchych- wymieszajcie drożdże suche instant  z mąką, dodajcie resztę składników wymieszajcie i dodajcie podmłodę.  Wyrobić wszystko ręcznie (5-7 minut), lub mikserem, lub w maszynie do chleba.  Ciasto powinno być sprężyste, miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Przełóżcie do naoliwionej miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3  godziny do wyrastania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk