Zupa krem z pasternakiem 240zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 30% pieprz, sól chleb na grzanki masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę, dodaj czosnek(...)ziemniaki i pasternak. Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie. Wlej bulion i śmietankę. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju. Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką
Ze smakiem i z pasją
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami i kruszonką 192Ani zachciało się ciasta. Takiego z brzoskwiniami. I wierci mi dziurę w brzuchu. Popatrzyliśmy po składnikach i okazało się, że tylko brzoskwiń nam brakuje. Polecieliśmy do
Marder&Marder Manufacture
Zupa soczewicowa... 210This hearty vegetarian soup has just a touch of spice and is quick and easy to prepare." Idealna na przegnanie zimowych smutków! Sycaca i rozgrzewajaca. Z kawałkiem dobrego chleba spokojnie wystapi w roli lunchu lub wieczornego posiłku. Przepis, minimalnie zmieniony, z ksiażki 'Everyday easy one-pot'. Składniki: (spokojnie na 4-5 porcji, nadmiar nadaje się idealnie do mrożenia) 1 łyżka(...)zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 25 minut, do czasu, aż soczewica będzie ugotowana, a warzywa miękkie. Podawaj z kleksem naturalnego jogurtu i kawałkiem dobrego chleba
Lejdi of the house
Chleb tostowy 186Chleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-) Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane! A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity ! składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska
Z Marcepanem
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 235Po świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone 152Klasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem
Marder&Marder Manufacture
Sałatka z wątróbką drobiową 328witaminy i minerały ! Na zdrowie i smacznego Składniki/4 porcje: – ok. 450 g wątróbki drobiowej – 1 główka sałaty rzymskiej – 4 małe garście roszponki – 4 kromki czerstwego chleba np. żytniego – oliwa z oliwek – sól, pieprz, – świeży koperek – opcjonalnie rukiew wodna Przygotowanie: Wątróbkę smażymy na maśle lub oleju rzepakowym przez kilka minut aż będzie rumiana . Podczas(...)smażenia doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni aby był lekko chrupiący. Myjemy sałatę, roszponkę i świeży koperek. Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki koperek siekamy. Wykładamy na talerze kolejno sałatę, roszponkę, grzanki pokrojone na mniejsze kawałki a na końcu wykładamy wątróbkę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy koperkiem. Artykuł Sałatka
I LOVE LIFE
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 216może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)piekarnictwie, ale pisałam Wam to już tak wiele razy, że na pewno już to wiecie ;-) Bułeczki są przepyszne i mają idealnie cienką skórkę. Polecam również inne przepisy na chleby i bułki, znajdziesz je TUTAJ
SMYKWKUCHNI
Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni 249twardawy. Sos zblendować, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodać parmezan i wymieszać. Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Chleb pokruszyć, czosnek posiekać. Do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić, następnie dodać chleb, czosnek i łyżkę oliwy oraz starty parmezan - zmiksować na kruszonkę. Zapiekać ok 20 minut. Posypać nią makaron
Cooking for Emily
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 218Mikołaj w tym roku był szczodry i książki piętrzyły się pod choinką. Między innymi dostałam "5 składników" Jamiego Olivera. Gdyby nie jaskrawa zieleń, która
Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty chleb pszenny na drożdżach 439mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę . Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono. Chlebek pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu. Szukasz szybkiego przepisu na chleb, który zawsze się udaje? Bardzo proszę! A przy okazji, zobacz też
AniaGotuje.pl
Finska chalka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Sniadanie odc.110 219Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio
Dzieje kuchennej Wiewióry
PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI 214wino, do wymarzonego, zimowego podwieczorku. A ochotę miałam na pyszną, soczystą wołowinę! Upiekłam najlepszej jakości Rostbef zamarynowany wcześniej w musztardzie z rozmarynem i podałam go na świeżo upieczonym, pszennym chlebie z niesamowicie chrupiącą skórą. Idealnym dodatkiem okazało się awokado, cytrynowo-miętowy majonez i mikro zioła oraz kiełki. Dzięki tym dodatkom najbardziej proste danie zyskuje niesamowity charakter! Danie jest świetnym pomysłem(...)miksując dolewamy olej, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Dodajemy skórkę cytrynową, sól, pieprz i rozgniecioną w moździerzu miętę. CAŁOŚĆ: Upieczone mięso kroimy w cieniutkie plastry, podajemy na gorącym, grillowanym chlebie z pokrojonym cieniutko awokado i majonezem. Dekorujemy mikro-kiełkami i ziołami. Zajadamy na ciepło! Smacznego! Ps. Wino zdobyło 93 punkty w rankingu Wine & Spirits Magazine – gorąco polecam! Zdecydowanie
Ostra na Słodko
Schab w sosie pomarańczowym z tahini 202Przeglądanie styczniowego numeru magazynu KUCHNIA 2018 okazało się być wielce inspirującym doświadczeniem. Pomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania. Były kulki ziemniaczane , była sałatka
Dzieje kuchennej Wiewióry
PROJEKT ŚNIADANIE: Omlet dyniowy i grzanki z gruszką 244jajecznej dodaj przyprawy i liście szpinaku - wymieszaj dokładnie. 3. Wylej masę na patelnię rozgrzanym olejem i równomiernie rozprowadź po omlecie liście szpinaku - smaż z obu stron. Grzanki: 1. Kromki chleba skrop delikatnie olejem i wetrzyj go w pieczywo. 2. Gruszkę umyj i pokrój na plasterki - ułóż na kromkach chleba. 3. Pokrusz ser pleśniowy i posyp na gruszki. 4. Zapiekaj
Kuchnia w Słońcu Skąpana