chleb - 26516 przepisów (strona:691/1768)

Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" 257

marchewki pietruszka kawałek selera ok. 8 cm pora chili (u mnie suszone) liść laurowy ok. 200 g pieczarek łyżka oleju do smażenia sól pieprz czarny 2 małe kromki czerstwego chleba 2 łyżki oleju do smażenia Do garnka wrzucić obrane i pokrojone (poza porem i suszonym chili) na wygodne do mieszania kawałki. Wszystko zalać wodą i wrzucić liść laurowy. Warzywa zagotować(...)przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru czyli poWeekendowe Lakocie odc.164 232

U mnie znowu na słodko, ale tym razem na wyjątkowy sposób. Bez glutenu, bez dodatkowego cukru, bez jaj i laktozy.  Ostatnimi czasy to ulubione słodkości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 319

Można je nadziewać, łatwo z nich wykrawać przeróżne fikuśne mniej lub bardziej kształty. Pierniczki przechowujemy z puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam

Mieszam w Garnku
Zapiekana kanapka z serem owczym i papryką 167

jako przekąska na imprezie lub jako śniadanie w domu. Powstaje w prosty sposób, bo z wykorzystaniem opiekacza. Tak powstała zapiekana kanapka z owczym serem i papryką . Składniki: - 4 kromki chleba orkiszowego z ziarnem słonecznika - 2 plastry sera dojrzewającego z mleka owczego - 4 pomidory koktajlowe - Ketchup Kotlin Łagodny - czerwona paryka dodatki: - wykałaczki Przygotowanie: Na jednej kromce układam ser tak, aby wystawał(...)bokach. Na to nakładam pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywam całość drugą kromką chleba. Całość przekładam do opiekacza, u mnie to taki do panini. Zapiekam kanapki na rumiano. Jeszcze ciepłe przekrawam na pół tworząc fajne trójkąciki. Dodaję ketchup, w moim przypadku jest to łagodna wersja, ponieważ ser i papryka mają już dość wyrazisty smak. Na koniec mocuję na zapiekance z pomocą

Kuchnia co dnia
SAŁATKA GRECKA W SEROWYM KOSZYCZKU 191

sera  mała sałata lub kapusta peńska kilka oliwek kapary 50 g sera fety czerwona cebula, opcjonalnie papryka czarwona pomidor parmezan do posypania natka pietruszka, oregano kromka chleba razwego 30 ml oleju wielkopolskiego(...)placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki.  Chleb kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju aż ładnie się zarumieni i powstaną grzanki.  Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy w miseczce. Sałatkę nakładamy do miseczek serowych, polewamy sosem, posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Likier kawowy 333

Dzisiaj w naszej blogowej destylarni mamy coś prostego. Ale prostota wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. Czyli zrobienie łatwe i szybkie, a smak naprawdę doskonały. Bez

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z pieczonym karpiem 168

warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz    Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej wody 100 g mas masła     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)ósemki cebule, posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekaną natką i grubo mielonym czarnym pieprzem, polewamy oliwą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C. Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto

R'n'G Kitchen
Weganski bigos z kasza i wedzona sliwka 192

To danie z historią choć mi nie do końca znaną. Kiedy tydzień temu odwiedziliśmy dom rodzinny Małżona nagle mój monż zapytał "Mamo a pamiętasz jak gotowałaś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka kasztanowo-orzechowe Dolcetti alle nocciole czyli poWeekdnowe Lakocie odc.163 179

Małżon ogląda najnowszy numer KUCHNI, który sam osobiście mi zanabył. Ogląda i ogląda, stwierdza, że nic w nim nie ma, po czym nagle doznaje olśnienia i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki z jajecznicą pod serową przykrywką 212

Andrzejkową spędzaną w domu w gronie najbliższych? Dziś propozycja dość niestandardowa, będą to  Grzanki z jajecznicą na szynce z żółtym serem . Składniki: - jajka - szynka w plastrach - żółty ser - chleb - marynowane grzybki (u mnie opieńki) - Ketchup Kotlin Łagodny - sól dodatki: - margaryna do smażenia Przygotowanie: Chleb kroję na małe kromki. Na patelni roztapiam margarynę i smażę grzanki z obu stron

Kuchnia co dnia
Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem 172

średnia cukinia 3 łyżki oleju rzepakowego z bazylią (lub zwykłego plus 2 lyżki posiekanej świeżej bazylii) spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego 1,2 l bulionu warzywnego grzanki: kromki chleba żytniego olej z bazylią camembert gruszka pieprz gruboziarnisty Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z oliwą bazyliową oraz(...)lekko się skarmelizują (około 25 minut). Upieczone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko. Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki. […] Artykuł Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i camembertem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Czerwona pasta do chleba 227

puszki co było totalną klapą. Falafel się rozpadał w trakcie smażenia i dokończenie tego dania było prawdziwym wyzwaniem. Za to wtedy pomyślałam, że koniecznie muszę przygotować taką pastę do chleba. Zmodyfikowałam oczywiście pierwotny przepis i powstało czerwone, aromatyczne smarowidło. Koniecznie wypróbujcie. Pasta do chleba z ciecierzycy i buraka składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 mała cebula

Przysmaki Karolki
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 190

Mam dość szarlotki! w kółko słyszę tylko szarlotka i szarlotka, mam dość! i jeszcze żebym mogła trochę poeksperymentować... niema mowy! ma być taka jak robi mama/babcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ślimaczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, cynamonem i orzechami 160

Dość, wystarczy, pora na odpoczynek. Siedzę teraz w pracy, gdy piszę te słowa. Siedzę i mam absolutnie dość wszystkiego. Nagle wszyscy się obudzili i zorientowali, że

Marder&Marder Manufacture
Pesto z papryki, bakłażana i pomidorów 221

Zrobiłam sobie takie pesto w sporej ilości do słoików latem ale już zniknęło więc czas robić następne. Zniknęło bo jest pyszne i zajadamy do chleba. Można niedużą ilość zrobić, przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce, albo zapasteryzować i przechowywać w piwnicy. Tak czy owak, pesto jest pyszne nie tylko jako dodatek do dań ale również jako smarowidło do chleba

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania