West i Ybor City, dwóch pierwotnych społecznościach imigrantów na Florydzie. Dopiero później trafiła do Miami, gdzie jest popularna po dziś dzień. Składniki (2 porcje) -2 kawałki kubańskiego chleba (po ok. 20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty -4 łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej(...)później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami. Przygotowanie Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią. Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini
Zielona Kuchniapieczarki czy kawałki kabanosa,. Moja wersja to wydanie dietetyczne bo ostatnio staram się być fit. Gwarantuję że takie przekąski na ciepło zrobią wrażenie na gościach. Składniki: 8 kromek chleba tostowego (może być pełnoziarnisty) 8 jajek 8 łyżek dodatków (u mnie kurki z cebulką) 2 łyżki klarowanego masła przyprawy (u mnie sól ziołowa, suszony lubczyk) Wykonanie: Blaszkę do wypieku babeczek smarujemy(...)klarowanym masłem Do każdego zagłębienia wkładamy delikatnie kromkę chleba tostowego uważając by się nie pokruszyła. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do każdego chlebka wbijamy po 1 jajku i przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Gotowe! Smacznego! Przekąski na ciepło – fit babeczki na słono
Mama z miastaWytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna(...)ogniu, udekoruj listkami kolendry, kasztanami i bitą śmietaną, podawaj natychmiast. Smacznego! *Zważonej po obraniu. **Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół. *** Lub innego chleba, np wiejskiego. **** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem. **** Na wszystkich moich czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska"Mamo to wygląda jak... kupa..." trudno nie przyznać racji dziecku. Na szczęście pachnie zdecydowanie inaczej a smakuje wybornie :) Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz
Dzieje kuchennej Wiewiórydiecie bezglutenowej brakowało nam trzech rzeczy: chleba, makaronu i pierogów . I tak jak z chlebem już nam się udało, z makaronem też (tym bardziej, że można kupić pyszny w Biedronce), to z pierogami było ciężko. Próbowałam się mierzyć z ciastem bezglutenowym , ale to była ciężka przeprawa, wielki wysiłek i raczej mizerny skutek. Można było się natrudzić, ale przy farszu dość
Kawa z mlekiemwprowadzając ją do swojego jadłospisu, jako element wzbogacający wartości odżywcze posiłków, należy dostosować się do zalecanych porcji. cyt..Kasza. Syrenjusz w XVI w. pisze: „Ludzie starego wieku, póki chleba nie używali, grysu z jęczmienia otłuczonego, samopszy i pszenicy używali, potem za znajomością chleba opuścili tę potrawę, dla chorych ją lekarzom zostawiwszy, którą potem kaszywem i kaszą nazwano.” Czarniecki, kuchmistrz Lubomirskich
w mojej kuchniGeneralnie lubimy kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na
Marder&Marder ManufactureŁowicz w roli głównej, gdyż uważam, że tosty francuskie i truskawkowy dżem to idealne połączenie, a jak wiecie uwielbiam śniadania na słodko. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE Chleb kroimy na skos. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem
słodki bratekCudowne ciasto! gliniaste czekoladowe i delikatne dyniowe połączenie. Może być to ciasto świąteczne :) Przepis pochodzi z KUCHNI nr.11/2017. Ktoś się skusi? Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe
Dzieje kuchennej Wiewiórywyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla Norma" z dodatkiem tartych bakłażanów, natomiast na Sardynii lasagne przygotowywane jest z dodatkiem chleba carasau. W Rzymie jadłam białe lasagne z brokułami i karczochem! Gdziekolwiek Was nie poniesie , lasagne, które dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif(...)sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino
Z Kuchni Do KuchniTrudno mi ostatnio przygotować coś do jedzenia co by mnie zachwyciło, powaliło, coś o smaku wyjątkowo wyjątkowym. To danie to przykład na to, że jednak znalezienie
Dzieje kuchennej Wiewiórymarchewki pietruszka kawałek selera ok. 8 cm pora chili (u mnie suszone) liść laurowy ok. 200 g pieczarek łyżka oleju do smażenia sól pieprz czarny 2 małe kromki czerstwego chleba 2 łyżki oleju do smażenia Do garnka wrzucić obrane i pokrojone (poza porem i suszonym chili) na wygodne do mieszania kawałki. Wszystko zalać wodą i wrzucić liść laurowy. Warzywa zagotować(...)przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść
Weekendy w domu i ogrodzieU mnie znowu na słodko, ale tym razem na wyjątkowy sposób. Bez glutenu, bez dodatkowego cukru, bez jaj i laktozy. Ostatnimi czasy to ulubione słodkości
Dzieje kuchennej WiewióryMożna je nadziewać, łatwo z nich wykrawać przeróżne fikuśne mniej lub bardziej kształty. Pierniczki przechowujemy z puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam
Mieszam w Garnkulodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu. Garnek kamionka lub słoiki 2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki kilka gałązek koperku Kilka dużych ząbków(12) czosnku 1-2 kromki chleba żytniego Baza i sznurek 2 litry wody 2 łyżki soli ******************************* Do wyparzonego garnka z kamionki lub do szklanego słoja wkładamy obrane i pokrojone buraki do wysokości ¾ naczynia. Buraki przekładamy(...)przykryć całkowicie buraki ,tak aby była jeszcze ponad nie. Jeśli będą wystawały, to po prostu spleśnieją, a wówczas cały zakwas z buraków trzeba wyrzucić.Ułożyć kromki dobrego żytniego chleba ,jak takiego nie macie to nie dawajcie wogóle. Dobrym sposobem jest położenie na wierzch talerzyka i obciążenie go( lub przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki