chleb - 26084 przepisów (strona:684/1739)

Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 252

Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie i wykorzystać tanią mąkę od Amerykanów. Japońskie Ministerstwo Zdrowia próbowało zachęcić mieszkańców Japonii do jedzenia pszennego chleba – ale chleb nie był dla Japończyków produktem prostym, tak naturalnym i zakorzenionym w tradycji kulinarnej jak makaron. To Momofuku Ando wymyślił maszynowy sposób produkcji makaronu i zamykania smaku

Karo in the Kitchen
Owsiane ciastka z jablkiem i cynamonem czyli Slodki Czwartek odc.145 164

Czwartek, tłusty czy nie tłusty, nastał już kilka godzin temu.  Jak wspomniałam Wam, w którymś z postów, dzisiaj nie smażę pączków, nie wycinam faworków. Dzisiaj

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z kalafiora z dodatkiem curry 129

Składniki: 500g kalafiora 2 pietruszki 2 łyżeczki curry 1litr bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 150g śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa Grzanki: 3-4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie oliwa Dodatkowo: 200g fileta z indyka sól pieprz curry oliwa Wykonanie: 1.  Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. 2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać(...)gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać curry i zmiksować blenderem do postaci kremu. 3.  Krem zabielić śmietaną zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem. 4. Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią. 5.  Filet pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków, posypać solą, pieprzem i curry

Szalona Kuchnia Eweliny
Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta 165

lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę ciasta - gdy tłuszcz zacznie skwierczeć i otoczy chleb bąbelkami, możesz zacząć smażyć. Obniż temperaturę pod rondelkiem na średnią, aby pączki smażyły się wolniej i zdążyły dojść w środku

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort śmietanowo-serkowy na 8 urodziny bloga 124

Nie powiem pewnie nic odkrywczego, gdy stwierdzę, że czas pędzi szybciej niż bym sobie życzył. Dokładnie pamiętam, jak siedzieliśmy z Anią i zajadaliśmy się tortem orzechowo

Marder&Marder Manufacture
Zupa z lososiem - Lohikeitto czyli Zupowy Wtorek odc. 155

Bardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu  Pistachio  zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki piwne, oponki czyli poWeekendowe Łakocie odc.170 176

Tłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie.  I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :)  Dlatego też weekend

Dzieje kuchennej Wiewióry
PROJEKT ŚNIADANIE: Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami 148

przynajmniej do następnego poranka ;) Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami na 2 porcje Potrzebujesz: 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 kromki pszennego chleba masło klarowane lub olej do smażenia Do tego: twaróg w kostce jogurt grecki mrożone jeżyny/maliny/wiśnie miód gryczany Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko(...)cynamon - dokładnie wymieszaj. 2. Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej olej. 3. Kromki chleba maczaj w jajku z obu stron i smaż z obu stron na złoto. 4. Podawaj gorące tosty z pokruszonym twarogiem, kleksami jogurtu, mrożonymi owocami i polane miodem. Smacznego! Cinnamon French toasts with cottage cheese, buckwheat honey and blackberries for 2 servings Ingredients: 2 eggs 1/4 glass

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzanki czosnkowe 142

Składniki: 6 kromek chleba przyprawa – czosnek granulowany olej Chleb (u mnie tostowy graham) kroimy w kostkę  wielkości 1cm. Wrzucamy do miski, posypujemy czosnkiem granulowanym i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby przyprawa równomiernie się rozprowadziła. Smażymy na patelni teflonowej wysmarowanej olejem co jakiś czas mieszając, aby grzanki z każdej strony były chrupiące. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144 163

Połączenie czekolady i orzechów ma w sobie coś magicznego.  Od zawsze lubiłam orzeszki wszelkiej maści w polewanie z czekolady właśnie.  Przepis na te ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkiem 170

warzyw.  Składniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka zielonego groszku 1litr bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz Grzanki: 3-4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: 1.  Brokuł umyć i podzielić na różyczki. 2.  Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę(...)czasie dodać zielony groszek i szczypiorek. Gotować około 4 minut. 3.  Wszystko zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić solą  i świeżo zmielonym pieprzem. 4.  Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią. 5.  Krem podawać z przygotowanymi grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 170

nagrzewamy do 240 st. i pieczemy z parą (spryskujemy piekarnik lub foremka z gorącą wodą na dno piekarnika – foremkę wyciągamy po ok. 15 minutach) przez ok. 34-38 minut. Chleby muszą być dobrze wypieczone. Lubię sięgać po książki Amandy Prowse , więc gdy pojawiło się jej "Świąteczne marzenie" , wiedziałam, że wcześniej czy później i tę pozycję przeczytam. Od najmłodszych

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym czyli poWeekenodwe Lakocie odc.169 126

Powroty z wakacji czy ferii bywają trudne. O dziwo tym razem od razu ruszyłam w wir rozpakowywania i prania a potem oddałam się sprzątaniu i działaniom

Dzieje kuchennej Wiewióry
#1 – Pomorze i Kaszuby 161

znana jest okrasa, inaczej óbóna czyli zmielone wraz z tłuszczem surowe gęsie mięso, obficie przyprawione ziołami oraz przyprawami i przechowywane w glinianych garnkach. Stosowano ją do smarowania swojskiego, domowego chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zwłaszcza znane są wszelkiego rodzaju zupy przygotowywane z użyciem zarówno ryb słodko(...)patelni. Do miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na patelnię. Podsmażony z jednej strony placek obracamy i smażymy z drugiej. Podajemy z chlebem oraz kiszonym ogórkiem. Pomorskie pasty śledziowe Pasta czerwona: 4 filety śledziowe, jajko ugotowane na twardo, 100g masła, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki ketchupu, szczypta pieprzu cayenne oraz cukru. Filety oraz

Życie ze smakiem