rzadszą wersję, która nadaje się do serwowania np. z pieczonymi Empanadas Składniki (4 porcje) -1 kg dojrzałych pomidorów -1 zielona papryka -1/3 długiego ogórka -1 cebula -1 kromka chleba -3 łyżki białego octu winnego -1 ząbek czosnku -4 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżeczka soli -opcjonalnie: 200ml zimnej wody Przygotowanie Pomidory, ogórek i paprykę umyć. Do miski włożyć pokruszoną(...)kromkę chleba i pokrojone w ćwiartki pomidory. Z papryki usunąć pestki, ogórek, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić i dodać do pomidorów. Całość zblendować. Do zmiksowanych warzyw dodać ocet, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli uważamy, że konsystencja nie jest odpowiednia można dodać zimną wodę. W razie obniżenia smaku ponownie doprawić według uznania. Wstawić do lodówki. Podawać mocno schłodzone
Zielona Kuchniafont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Krokiety na szybko, bez smażenia naleśników. Składniki 1 chleb tostowy 500 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)laurowego, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Mieszamy z kapustą, do smaku sola i pieprzem. Z chleba tostowego odkrawamy skórki, kromki rozwałkowujemy. Na każdą kromkę wykładamy farsz, zawijamy krokiety, obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym
R'n'G KitchenJeden z naszych ulubionych sosów. Niestety dość kaloryczny, bo my lubimy go na śmietanie. Ale nie jemy go zbyt często, więc raz na jakiś czas możemy
Marder&Marder ManufactureMam za sobą magiczny weekend. Trwał zdecydowanie zbyt krótko ale cóż zrobić. W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy , rozmowom nie było końca, powstał obiad na
Dzieje kuchennej Wiewióryoraz shakshukę z jajkami. > warsztat "Kreatywna Głowa Zawsze Gotowa", gdzie zmusiliśmy nasze szare komórki do kreatywnego myślenia. > wizyta w Chlebowej Chacie w Górkach Małych, gdzie własnoręcznie upiekliśmy chleb, zrobiliśmy domowe swojskie masło oraz twaróg. Spróbowaliśmy gorących podmpłomyków z miodem, smalcem i masełkiem, a także dowiedzieliśmy się nieco o pszczołach. > wieczorne ognisko z upieczonym w Chlebowej Chacie chlebem
Nastoletnie WypiekanieDomowy, prosty chleb pszenny na drożdżach. Ten chlebek bardzo wyrasta :-) Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano. Chleb jest: - jednolity - puszysty - delikatny - równy - idealnie się kroi Warto spróbować! Czas przygotowywania: 5 minut + wyrastanie 12h + 1 h Czas pieczenia: około 50 minut Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około
AniaGotuje.plDomowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć. Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.plCudowny i pachnący domowy chleb pszenny pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam
AniaGotuje.plwięc razem mięso zmieliłam, doprawiłam i wyszły delikatne, wilgotne i po prostu pyszne kotleciki. Polecam :) SKŁADNIKI : 400-500 g mięsa z indyka (filety) 1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę(...)podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso, jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażymy pod przykryciem. Podajemy z ziemniakami, surówką
Pani na deserKupiłam mięso mielone i nie mając pomysłu co z niego zrobić, wyczarowałam takie roladki. Były pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku(...)lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku lub wodzie. Odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe podłużne klopsiki. Obtaczamy w mącę
Pani na deserDawno, dawno temu pisałam Wam o zamówieniu na ciasto, które jakiegoś pięknego dnia złożył mój Małżon... żadne z nas nie pamiętało co to było za ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryLiście pożółkły i poczerwieniały na drzewach, powoli jest ich coraz więcej na trawnikach i chodnikach. Pada deszcz, wieje wiatr a ja codziennie myślę o tym
Dzieje kuchennej Wiewiórygarnka i zupa zawsze będzie dobra. Lubię gęste zupy z mnóstwem warzyw i innymi dodatkami. U nas w domu zawsze była jakaś zupa na obiad . Mój małżonek lubi drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung(...)przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaSCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices. Put on the plate a portion of vegetables, few slices of meat and pour
Martyna CooksŚmiało mogę nazwać ostatnią niedzielę Dniem Zupy! Osobiście chciałam zrobić sobie dyniową a reszcie gulaszową, niestety dzieci miały ochotę na pomidorówkę więc ugotowałam i ją
Dzieje kuchennej Wiewióry