chleb - 25827 przepisów (strona:676/1722)

Zupa soczewicowa... 131

This hearty vegetarian soup has just a touch of spice and is quick and easy to prepare." Idealna na przegnanie zimowych smutków! Sycaca i rozgrzewajaca. Z kawałkiem dobrego chleba spokojnie wystapi w roli lunchu lub wieczornego posiłku. Przepis, minimalnie zmieniony, z ksiażki 'Everyday easy one-pot'. Składniki: (spokojnie na 4-5 porcji, nadmiar nadaje się idealnie do mrożenia) 1 łyżka(...)zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 25 minut, do czasu, aż soczewica będzie ugotowana, a warzywa miękkie. Podawaj z kleksem naturalnego jogurtu i kawałkiem dobrego chleba

Lejdi of the house
Chleb tostowy 119

Chleb tostowy piekę często, a szczególnie, kiedy w weekend cały zapas pieczywa się wyczerpie :-)  Chlebek tostowy robi się błyskawicznie, składniki w domu zawsze się znajdą, jak tylko mamy drożdże to jesteśmy uratowane!  A tost zrobiony z chlebka własnej produkcji, z mozzarellą i świeżą bazylią -wyśmienity ! składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska

Z Marcepanem
Tosty zapiekane w piekarniku – pychotka 153

ciśnienie tętnicze. A czy pieprz posiada również właściwości odchudzające? Dowiecie się tego ze strony: https://portal.abczdrowie.pl/odchudzajace-wlasciwosci-pieprzu-zdemaskowane Już nie mogą się doczekać kolejnych tostów, mniam, mniam … . Składniki: 18 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego 3 łyżeczki koncentratu 3 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe 2 pomidory 250 g sera żółtego 7-9 plastrów szynki 6 jajek(...)łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki pieprzu mielonego ½ łyżeczki soli Olej rzepakowy Wykonanie: 1. Jajka ubić ze śmietanką. Dodać czosnek niedźwiedzi, kurkumę, pieprz, sól i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek chleba moczyć w jajkach ze śmietaną i smażyć z obu stron na złoty kolor (ok.1-2 min z jednej strony). Połowę ułożyć w naczyniach żaroodpornych na dnie, a drugą połowę odłożyć

Przepisy Babci
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 166

Po świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny z chia 110

wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety mielone 99

Klasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z wątróbką drobiową 233

witaminy i minerały ! Na zdrowie i smacznego Składniki/4 porcje: – ok. 450 g wątróbki drobiowej – 1 główka sałaty rzymskiej – 4 małe garście roszponki – 4 kromki czerstwego chleba np. żytniego – oliwa z oliwek – sól, pieprz, – świeży koperek – opcjonalnie rukiew wodna Przygotowanie: Wątróbkę smażymy na maśle lub oleju rzepakowym przez kilka minut aż będzie rumiana . Podczas(...)smażenia doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni aby był lekko chrupiący. Myjemy sałatę, roszponkę i świeży koperek. Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki koperek siekamy. Wykładamy na talerze kolejno sałatę, roszponkę, grzanki pokrojone na mniejsze kawałki a na końcu wykładamy wątróbkę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy koperkiem. Artykuł Sałatka

I LOVE LIFE
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 140

może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)piekarnictwie, ale pisałam Wam to już tak wiele razy, że na pewno już to wiecie ;-) Bułeczki są przepyszne i mają idealnie cienką skórkę. Polecam również inne przepisy na chleby i bułki, znajdziesz je TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni 157

twardawy. Sos zblendować, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodać parmezan i wymieszać. Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Chleb pokruszyć, czosnek posiekać. Do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić, następnie dodać chleb, czosnek i łyżkę oliwy oraz starty parmezan - zmiksować na kruszonkę. Zapiekać ok 20 minut. Posypać nią makaron

Cooking for Emily
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 143

Mikołaj w tym roku był szczodry i książki piętrzyły się pod choinką.  Między innymi dostałam "5 składników" Jamiego Olivera.  Gdyby nie jaskrawa zieleń, która

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty chleb pszenny na drożdżach 297

mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę . Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono. Chlebek pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu. Szukasz szybkiego przepisu na chleb, który zawsze się udaje? Bardzo proszę! A przy okazji, zobacz też

AniaGotuje.pl
Finska chalka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Sniadanie odc.110 150

Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć...  Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao.  Przepis pochodzi z bloga Pistachio

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI 114

wino, do wymarzonego, zimowego podwieczorku. A ochotę miałam na pyszną, soczystą wołowinę! Upiekłam najlepszej jakości Rostbef zamarynowany wcześniej w musztardzie z rozmarynem i podałam go na świeżo upieczonym, pszennym chlebie z niesamowicie chrupiącą skórą. Idealnym dodatkiem okazało się awokado, cytrynowo-miętowy majonez i mikro zioła oraz kiełki. Dzięki tym dodatkom najbardziej proste danie zyskuje niesamowity charakter! Danie jest świetnym pomysłem(...)miksując dolewamy olej, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Dodajemy skórkę cytrynową, sól, pieprz i rozgniecioną w moździerzu miętę. CAŁOŚĆ: Upieczone mięso kroimy w cieniutkie plastry, podajemy na gorącym, grillowanym chlebie z pokrojonym cieniutko awokado i majonezem. Dekorujemy mikro-kiełkami i ziołami. Zajadamy na ciepło! Smacznego! Ps. Wino zdobyło 93 punkty w rankingu Wine & Spirits Magazine – gorąco polecam! Zdecydowanie

Ostra na Słodko
Schab w sosie pomarańczowym z tahini 151

Przeglądanie styczniowego numeru magazynu KUCHNIA 2018 okazało się być wielce inspirującym doświadczeniem. Pomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania. Były kulki ziemniaczane , była sałatka

Dzieje kuchennej Wiewióry
PROJEKT ŚNIADANIE: Omlet dyniowy i grzanki z gruszką 173

jajecznej dodaj przyprawy i liście szpinaku - wymieszaj dokładnie. 3. Wylej masę na patelnię rozgrzanym olejem i równomiernie rozprowadź po omlecie liście szpinaku - smaż z obu stron. Grzanki: 1. Kromki chleba skrop delikatnie olejem i wetrzyj go w pieczywo. 2. Gruszkę umyj i pokrój na plasterki - ułóż na kromkach chleba. 3. Pokrusz ser pleśniowy i posyp na gruszki. 4. Zapiekaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania