Składniki: 2 jajka 1/2 awokado 2 kromki chleba żytniego razowego 3 rzodkiewki 1 łyżeczka pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 łyżeczki czarnuszki szczypta suszonej papryki 1 łyżeczka octu sól i pieprz Przygotowanie: Nastaw garnek wody i poczekaj, aż woda się zagotuje. Do miseczki wbij jajko. Zmniejsz gaz pod wodą i dodaj do niej łyżeczkę octu. Zamieszaj wodę, aż powstanie w niej(...)gotuj około 4 minut, tak, żeby białko się ścięło, a żółtko było nadal płynne. Tak samo zrób z drugim jajkiem. W międzyczasie rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię połóż kromki chleba na 2 minuty. Po tym czasie przerzuć na drugą stronę i również poczekaj około 2 minut. Połowę awokado oraz rzodkiewki pokrój w plasterki. Plasterki awokado połóż na cieplutkie tosty
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyNie zawsze robię zdrowe słodkości, czasem marzy mi się ciacho z kremem albo góra lukru. Tym razem było całkiem na odwrót i powstały słodkie kulki daktylowe
Dzieje kuchennej WiewióryDzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki pracy wyklejonej plasteliną
Dzieje kuchennej WiewióryMłody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie
Dzieje kuchennej Wiewiórybazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką Polecam , tym bardziej ,że młoda kapusta jest zdrowa , a sezon na nią ciągle jeszcze trwa .. Składniki na około 4 osoby ( w zależności jak mocno głodne(...)już wszystko będzie pięknie zrumienione , dodajemy kapustę , solimy do smaku . Smażymy mieszając , aż kapusta zmięknie . Na koniec można jeszcze doprawić pieprzem i można serwować . Doskonała na gorąco , szczególnie z chlebem na zakwasie i zsiadłym mlekiem …lub piwkiem Smacznego ! Artykuł Młoda kapusta, smażona z karkówką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyminut + ew czas grillowania/smażenia kurczaka SKŁADNIKI: – sałata rzymska lub lodowa – kilka listków na porcję – kilka-kilkanaście plasterków pieczonego lub grillowanego kurczaka – spora kromka białego chleba – żółtko jaja – 1 mały ząbek czosnku – łyżeczka soku z cytryny – 6-8 łyżek oliwy – sól i pieprz – parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE: Na porwaną sałatę(...)połóż plasterki pieczonego lub grillowanego kurczaka. Kromkę chleba pokrój na małe grzanki i podsmaż je na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy którą polej grzanki. Powinny być podsmażone na złoto. Z żółtka, startego czosnku, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli oraz pieprzu przygotuj sos. Najlepiej składniki wrzucić do małego słoiczka, zakręcić wieczko i energicznie potrząsać do uzyskania jednolitego sosu
nietylkopasta.plNazwa mnie zachwyciła gdy przeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu
Dzieje kuchennej WiewiórySą takie wypieki, które choć bardziej zimowo-jesienne jem z apetytem cały rok. Należą do nich między innymi ślimaczki cynamonowe. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis jaki
Dzieje kuchennej WiewióryTeż tak macie, że jak nie pieczecie chleba to nie pieczecie a jak już pieczecie to robicie to często ? Ja tak mam i właśnie ostatnio piekę go więcej. I przeważnie są to chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym. Lubię jego popękaną mega chrupiącą skórę i mięciutki środek. Ten upiekłam za jednym zamachem w dużym naczyniu. Jeśli nie macie dużego to podzielcie
Ewa w kuchniKażdy pewnie ma jakieś swoje małe skrzywienia, jakieś tam nawyki, których nie da się pozbyć. Jakieś tam przyzwyczajenia, które ja roboczo nazywam zboczeniami. Jak każdy, to
Marder&Marder ManufactureCzym pachniało Wasze dzieciństwo? Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam
Dzieje kuchennej WiewióryUpały sprawiają, że na nic nie mam siły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie
Dzieje kuchennej WiewióryCo się dzieje, co się dzieje, Wiewiór w kuchni znów szaleje! Kochani wracam po przerwie wcale nie zamierzonej. Praca pochłonęła mnie straszliwie i bardzo dużo się
Dzieje kuchennej WiewióryOpowiem Wam historię. Właściwie to nic takiego... Ale zawsze staram się przed samym przepisem sprzedać Wam jakąś opowieść więc i nie inaczej będzie tym razem. Otóż
Marder&Marder ManufactureNiezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam
Dzieje kuchennej Wiewióry