KARITHOPITA CZYLI GRECKIE CIASTO ORZECHOWE 184syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego chleba lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek skórka(...)żółtku cały czas miksując. Jak masa będzie dobrze wymieszana dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać. Orzechy i pestki dyni posiekać na grubszy piasek. Dodać do nich bułkę tartą lub pokruszony czerstwy chleb, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki do masy maślano-jajecznej. Wymieszać Białka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy
Kuchnia w oparach
Gofry na śmietanie czyli Słodki Czwartek odc.163 199Coś nie bardzo mi ostatnio po drodze z przepisami pani Dominiki Wójciak... Gofry uwielbiamy i mimo wypróbowania wielu przepisów, określenia, które były najbardziej trafione, nadal
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb w włoskim stylu 247Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy jeszcze ciepły:) Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis bardzo prosty. Składniki 5 dkg drożdży 2 szklanki ciepłego mleka lub wody 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu 1 łyżka cukru 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ( … Czytaj dalej Chleb w włoskim
gotuj ze mną
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 223Czas leci jak szalony. Zaraz przyjdzie grudzień a niedawno był przecież wrzesień... ehhh... Jak już nie raz pisałam bardzo lubię ten okres, niestety ten rok
Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka pieczona 206W ostatnim wpisie poruszyliśmy nieco historię kuchni polskiej (skąd się w ogóle wzięła). Teraz chcielibyśmy nieco pozostać w temacie. Czyli wspomnieć chcieliśmy o dawnych sposobach przechowywania
Marder&Marder Manufacture
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 241krokiem jest dodanie chrzanu i naszego twarożku. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli chrzan nie jest za mocny, wtedy możemy dołożyć jeszcze jedną łyżeczkę tego dodatku. Gotowe! Pastę możemy podawać na chlebie, bądź też do krakersów. W restauracjach może być podane jako czekadełko. Koszt: 13 zł Przygotowanie: w mniej niż 30 minut Pasta zamknięta w słoiku powinna wytrzymać 4-5 dni Przepis(...)przygotujecie ze składników dostępnych w lokalnym sklepie Ja osobiście pastę lubię smarować na chleb To pyszny przepis, który przygotujesz w mniej niż 30 minut Artykuł Chrzanowa pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.pl
Sałatka jarzynowa 146Dzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia 241listopadowj piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami wybrała bułki z biboszem. Zainspirowana przepisem Agnieszki z bloga Bochen chleba zachęciła do upieczenia wspaniałych bułek wielu domowych piekarczyków, mnie również. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Lutza Plötzblog , a bułki tam zaprezentowane wyglądają tak zjawiskowo, że od razu wiedziałam - piekę. I choć moim daleko do oryginału, bułki bardzo(...)mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, przepis podaję jednak w oryginalnej wersji. Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, polecam! Składniki : Bibosz 12 g mąki żytniej pełnoziarnistej 12 g czerstwego chleba (podprażony, zmielony) 8,5 g soli 80 g wody (100' C) Ciasto właściwe: bibosz (65' C) 32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 350 g pszennej 550 20 g pszennego zakwasu (gęsty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowe Dyniowe Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.183 246Szukałam słodkich inspiracji. Po dłuższej przerwie zajrzałam na bloga Kasi Marciniewicz i zobaczyłam TO brownie! nie mogłam go nie upiec swoim bliskim w ten chłodny tak
Dzieje kuchennej Wiewióry
KAPUSTA Z KAPUSTĄ, CZYLI MIX KAPUSTY ŚWIEŻEJ I KISZONEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CZOSNKU, OLIWĄ I SEZAMEM 216czosnek i przyprawy łączymy/mieszamy na sos. Poszatkowaną kapustę mieszamy z odciśniętą (pozbawioną soku) kapustą kiszoną. Polewamy sosem, posypujemy sezamem i ponownie mieszamy. Zjadamy solo lub z kromką domowego chleba (możemy dodać do sałatki pokrojony w kostkę chleb). Pycha
Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami czyli Słodki Czwartek odc.162 244Chciałam je upiec już od dawna. W książce czaiła się zakładka aż przyszła odpowiednia pora. "Kulinarne wyprawy Jamiego" inspirowały mnie już nie raz ale to ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab pieczony 157Parę wpisów temu mówiliśmy, że zaczynamy już cykl wpisów na Boże Narodzenie. Tłumaczyliśmy też dlaczego robimy to tak wcześnie. Ogólnie parę wpisów chcemy Wam pokazać, a
Marder&Marder Manufacture
Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry czyli Zupowy Wtorek odc.105 206Czy dla Was jesień to też czas rozgrzewających zup i dań jednogarnkowych? Wiecie, że już środa? środek tygodnia nas przywitał deszczowo a ja byłam przekonana, że
Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodkie, chałwowe kulki owsiane z orzechami czyli poWeekendowe Łakocie odc.182 170Taki ten dzień dziwny, niby wolny ale poniedziałek, nie czuję klimatu jakiegokolwiek święta więc po prostu leniuchujemy na całego. No dobra co po niektórzy siedzą z
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami 172padano i delikatny serek capri. To było naprawdę udane śniadanie! Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami / 2 kanapki Składniki: 1 bardzo dojrzałe awokado 2 kromki chleba 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego 1/4 limonki 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżeczki startego grana padano 1 grubszy plaster sera capri 1 łyżeczka czarnuszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)miąższ. Dodajemy do blendera. Do awokado dodajemy sok wyciśnięty z 1/4 limonki. dodajemy olej rzepakowy. Miksujemy na pastę. Na koniec doprawiamy do smaku. Miksujemy raz jeszcze. Każdą kromkę chleba smarujemy sporą warstwą pasty. Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupek. Kroimy na plasterki. Jajka układamy na kanapkach. Kanapki posypujemy czarnuszką, grana padano oraz serkiem capri
Moja smaczna kuchnia