Zakochałam się w niej! Jak zwykle łatwa w przygotowaniu ale przede wszystkim przepyszna! Nocna owsianka mocno kakaowa ze smakowitymi dodatkami :) Nocna owsianka kakaowa z
Dzieje kuchennej Wiewióryczęść przygotowałam jako pyszne pulpety w sosie. Składniki dla 4-6 osób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag zielonego groszku Poltino , 1/2 opakowania - 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia - 1 jajko - bułka tarta - suszony majeranek - olej - sól - pieprz Do wersji pulpetów: - woda - śmietana - mąka 1. Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny(...)wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową. 2. Chleb moczymy w mleku, następnie lekko odciskamy i rozgniatamy w dłoniach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy kilka łyżek bułki tartej. 3. Na koniec dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Formujemy kotlety lub pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4. Kotlety
Apetyczna babeczkaNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder ManufactureOd kilku dni mam nastrój iście wisielczy. Drzemią we mnie tęsknoty, powracają co jakiś czas, teraz jest ten czas. Od zawsze tak mam, że smutki zagryzam
Dzieje kuchennej Wiewióryjabłkiem. Chef: Søren Selin z restauracji AOC w Kopenhadze, Dania (2*) Brukiew z kawiorem Chef: Fredrik Berselius z Aska NYC, USA (2*) Zupy: Gazpacho pomidorowe z tradycyjnym baskijskim chlebem sopako i anchois Chef: Josean Alija z restauracji Nerua w Bilbao, Hiszpania (1*) Wieprzowy gulasz z Rondy na boczku ze świni złotnickiej z olejem miętowym Chef: Dani García z Dani Garcia(...)żeby nie pokazać jak bardzo smakuje mi kuchnia Fredrika Berseliusa. Poważnie rozważam się wybranie się do jego restauracji po więcej brukwi. Najskromniej prezentowała się chyba baskijska zupa pomidorowa z chlebem sopako i anchois. Bardzo tradycyjny smak bez udziwnień. Po niej przeszłam do pierwszego dania z polskim akcentem – gulaszo-bulionu z boczkiem ze świni złotnickiej od Daniego Garcíi. Super
Ugotowane pozamiatanenaszym stole w nowej mocno niestndardowej odsłonie. Tosty z masłem orzechowym, bananem, bekonem i odrobiną syropu klonowego w towarzystwie jajek sądzonych to znakomity początek dnia. SKŁADNIKI boczek w plastrach chleb tostowy masło orzechowe banan syrop klonowy Boczek grillujemy. Chleb opiekamy w tosterze następnie smarujemy masłem orzechowym. Ja polecam to z całymi kawałkami orzeszków dzieki nim fajnie chrupie. Banana kroimy
Między kuchnią a pokojemProściej i szybciej chyba się już nie da...;). Ten chleb powstaje naprawdę błyskawicznie i jest tak prościutki w wykonaniu, że uda się chyba każdemu :). Zawiera niestety sporo drożdży, bo aż 100 g na 1,3 kg mąki, ale jak to mówią - coś za coś. Nie mniej jednak to bardzo smaczny chlebek, z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Polecam :). Składniki(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po wyrośnięciu posmarować wierzch letnią wodą. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 200°C. Dobrze wypieczone chleby powinny wydawać głuchy odgłos po postukaniu od spodu. Upieczone chlebki przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia. Smacznego
Opowieści z piekarnikaPrzepis na ten wyjątkowy bochenek został opracowany przez Chada Robertsona, który jest właścicielem legendarnej piekarni "Tartine Bakery" w San Francisco. Chleb wychodzi perfekcyjny, ma wyjątkowo chrupiącą skórkę, a miąższ wilgotny i pełen nieregularnych dużych dziurek. Przygotowanie jest czasochłonne, ale gwarantuję, że smak wynagradza włożony trud i będziecie często wracać do tego przepisu. Zatem do dzieła... Składniki na bochenek: zaczyn (leaven(...)temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Około 30 minut przed upływem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik i żeliwny garnek (bez plastikowych elementów) do 240 stopni. Chleb przełożyć delikatnie do góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej
wyzwania kuchenneZ czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony
Marder&Marder ManufactureTo była niesamowicie emocjonująca niedziela! Córcia brała udział w turnieju Judo Legia Cup dla początkujących zawodników i zawodniczek. W domu były nerwy a już na hali
Dzieje kuchennej Wiewiórygodzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Włączyć piekarnik na 230stopni . W tym czasie przygotować pomadę. Do garnuszka wlać wodę dodać mąkę i sól, zagotować. Przed pieczeniem posmarować pomadą chleby, które
W garach u GosiDo przygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych
Dzieje kuchennej WiewióryTo wyjątkowe placki ziemniaczane bo wersji fit, pieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatycznego szczypiorku podana z grzankami. Składniki: 7 ziemniaków 1 pietruszka 4 marchewki 1 szklanka posiekanego szczypiorku 1,5 litra bulionu drobiowego 1 szklanka mleka 3 łyżki śmietany 4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie sól pieprz Wykonanie: 1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 2. Marchewki, pietruszkę zalać bulionem drobiowym i mlekiem, gotować około 7 minut. Następnie dodać(...)ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. 3. Do zupy dodać śmietanę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. 4. Chleb tostowy pokroić w kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi i ciągle mieszając zarumienić go na patelni. 5. Zupę podawać z grzankami
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma
Marder&Marder Manufacture