chleb - 25827 przepisów (strona:660/1722)

Zupa krem z dyni z grzankami i pestkami 155

korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz imbir mielony, gałka muszkatołowa goździki, kurkuma 1 łyżka masła dodatki: kilka kromek chleba tostowego pestki dyni olej z pestek dyni sól masło klarowane kremówka (opcjonalnie) Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.  Włożyć do garnka, zalać wodą ok 2 cm ponad(...)Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, goździkami i gałką muszkatołową do smaku - wg. uznania (ja używam dużo przypraw). Można dodać sok z 1-2 pomarańczy. Dodać łyżkę masła. Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, posolić. Na talerzu posypać zupę grzankami, pestkami dyni i polać olejem z pestek. Można dodać łyżkę ubitej kremówki

Ze smakiem i z pasją
Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami 99

Nie ma gorszego raka niż strony internetowe z przepisami. Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik: "Makaron z boczkiem i

Marder&Marder Manufacture
Krem z pieczonej dyni z curry 66

dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika  3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku(...)kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry

Kardamonovy
Żytnie grzanki z serem pleśniowym, rukolą i figami 176

jestem pewna, że tą kolacją zdobędziesz serce i podniebienie swojego partnera. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z czasem pieczenia.  Składniki na 1 porcję: 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 1 figa 30g sera z niebieską pleśnią Mała garść rukoli Przygotowanie: Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.   Na chleb ułóż cienko pokrojone plasterki sera pleśniowego. Zapiecz

Fabryka pomysłów
Kladdaka czyli szwedzkie ciasto czekoladowe, Słodki Czwartek odc.157 130

To ciasto powinien zrobić każdy miłośnik kakao i czekolady. Bardzo słodkie lae pełne smaku i wilgoci. Przepis znalazłam na blogu  Pistachio . Jest naprawdę świetny. Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 122

papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb około 50 minut ma być ładnie wypieczony. Upieczony chleb wyciągamy z blaszki, smarujemy delikatnie masłem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przyznam się Wam szczerze że ja kroję jeszcze ciepły

Sama słodycz i szczypta chili
Grillowana figa z fetą 97

Zamarzyło mi się upiec chleb i nie spodziewałam się, że nosząc okulary i jednocześnie otwierając piekarnik może zdarzyć się taka sytuacja, że przez 30 sekund jesteś za mgłą. To całkiem długie 30 sekund jak na czas oczekiwania by dowiedzieć się czy Twój chleb się upiekł czy nie.  Dzieją się różne rzeczy ostatnio i aż trudno mi w to uwierzyć

Mango Papaja
Gołąbki wegetariańskie w sosie grzybowym 95

Gołąbki. Wydawać by się mogło, że to nasze danie narodowe. Nasze, polskie. Ale to tylko takie gadanie. Tak samo mogliby powiedzieć mieszkańcy pewnie z 10 innych

Marder&Marder Manufacture
Migdałowo-owsiane ciacha w sam raz na powrót... 171

Powroty nie są łatwe. Za mną intensywne dwa miesiące, pełne emocji, zdenerwowania, dylematów. Ufff, są już za mną. W piątek zakończył się 10ty Międzynarodowy Kongres Edukacyjny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chroń jedzenie i oszczędzaj 120

produktów spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy      2   lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy

Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 131

znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa z fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała(...)wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna

Cztery Fajery
KANAPKA Z MASŁEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I JAJKIEM 101

przyjemne w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczne. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 14 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka miękkiego masła lub majonezu 1 łyżka kaparów 2 jajka 4 kromki chleba sól morska  WYKONANIE Jajka wkładamy do rondelka z ciepłą wodą i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy 4 i 1/2 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Natychmiast zdejmujemy(...)ognia, zalewamy zimną wodą, rozbijamy skorupki i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy, kroimy na plasterki. Kromki chleba opiekamy z obu stron na suchej patelni (zwykłej lub grillowej). Pomidory odsączamy z oleju i układamy na desce. Kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy miękkie masło lub majonez i siekając, łączymy z pomidorami. Można całość zblendować. Na koniec dodajemy

cool and minty
Pasty do chleba 137

Kolejny tydzień obowiązków nadchodzi wielkimi krokami. Przygotowałam dla Was zestawienie - najlepsze pasty do chleba . Korzystajcie, a później napiszcie, która smakowała Wam najbardziej! Wśród nich sałatka jajeczna babci Małgosi, którą zawsze nazywałam pastą i tak już zostało, bo właśnie nakładałam ją na świeże pieczywo.  Ze świeża bułką czy z chlebem smakują wyśmienicie! Podzielcie się przepisami z najbliższymi, przyjaciółmi

Moja smaczna kuchnia
Szybkie śniadanie po grzybobraniu 152

się z łóżka skoro świt (bo potem po całym tygodniu w pracy trzeba zająć się tym, na co nie było czasu wcześniej), więc przed wyjściem w pośpiechu zjadam kromkę chleba i wypijam kawę, do kieszeni wrzucam jabłko i w drogę. Już w trakcie grzybobrania żołądek domaga się posiłku, bo przyzwyczajony jest, że w odpowiednich godzinach zjadam porządne śniadanie. Po powrocie(...)patelnię z grzybami wbić jajko i od razu zdjąć patelnię z palnika. Wymieszać i przełożyć na talerz. Całość oprószyć gruboziarnistą solą. Podawać jako samodzielne danie lub z pajdą chleba z masłem. Na razie żadnej nowej recenzji książki nie będzie, bo wzięłam się za "Złodziejkę książek", a ta ma prawie 500 stron, na które nie za bardzo mam czas

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania