chleb - 26576 przepisów (strona:677/1772)

Leczo. Przepis krok po kroku. 317

się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi.   Leczo – Najlepsze z pajdą chleba   Jest wiele wariantów leczo. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można(...)lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Świetny pomysł na weki   Leczo to także świetny pomysł na weki. Wielokrotnie zdarzyło się

kuron.com.pl
Brokulowy krem z nuta kokosa czyli Zupowy Wtorek odc.102 192

Śmiało mogę zaryzykować stwierdzenie, że to jedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kalafiornica (kalafior curry), ziemniaki z czarnuszka i mizeria 238

Idealnie śniadanie a może super pyszny i zdrowy lunch? każda pora jest dobra na kalafiora! Ten przepis pochodzi z lipcowego numeru magazynu KUCHNIA. Wypatrzył go Syncio

Dzieje kuchennej Wiewióry
Falafel z bobu czyli Niedzielne Mielenie odc.47 202

Nie ma jak chrupiąca i aromatyczna porcja białka w formie falafelu :) Uwielbiam strączkowe smażone kulki w każdej wersji a tym razem skusiłam się na ich zielony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziolowy bulgur z bobem i pomidorami czyli Sloikowe sniadanie do pracy i nie tylko 209

Jak pewnie zauważyliście mam ostatnio sałatkowy czas i ogarnęła mnie miłość do bobu, normalnie bobowe love! Tak powstała ta nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Knedle z truskawkami 155

Moje podałam polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, były pyszne. Zapraszam do przepisu Składniki 1,5 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 1/2 szklanki … Czytaj dalej Knedle z truskawkami

gotuj ze mną
Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 186

Inspiracją do zrobienia tych bułeczek był dla mnie przepis z bloga  Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fish & chips po polsku i "Gorzej być nie może" 202

ziarna ziela angielskiego 8 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu kolorowego pół łyżeczki gruboziarnistej soli Sos mała cebula ząbek czosnku 4 plastry świeżego imbiru garść kaparów 3 korniszonki kromka chleba bez skórki 200 ml ciemnego piwa łyżka miodu 2 łyżki masła przyprawy z marynaty limonka Przyprawy marynaty rozetrzeć w moździerzu. Rybę naciąć od strony skóry, polać niewielką ilością oliwy i natrzeć(...)Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W małą kostkę pokroić też korniszonki i pieczywo. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a potem czosnek i imbir. Dorzucić kapary, korniszony i chleb. Dodać miód. Całość zalać piwem. Dusić na palniku o małej mocy. Z sosu wyjąć imbir. Całość doprawić resztką przypraw z marynaty, wymieszać z masłem. Rybę podawać z frytkami oraz ciepłym sosem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kofta z pastą ajwar 147

Lato w pełni więc kontynuujemy nasze grillowe przepisy. Bo w końcu jak nie teraz, to kiedy? A jeśli właśnie o grilla chodzi... Z czym kojarzy się

Marder&Marder Manufacture
Top 10 przepisów na letni piknik 216

zrobić coś bardziej ambitnego – zobaczcie moje ulubione letnie przepisy, które łatwo jest zabrać na piknik. Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki. Składniki na panzanellę

Ugotowane pozamiatane
Naleśniki na tysiąc sposobów czyli Śniadanie ze Szkołą na Widelcu 226

Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników czy placków innego typu. My sami mamy domowe środowe naleśnikobranie czyli tylko nasza tradycję. W każdą środę popołudniu robię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łatwe lody kawowe czyli Słodki Czwartek odc.153 244

Zapowiada się dzisiaj upał nieziemski. W taki czas najbardziej na świecie lubię LODY! Odkryłam ostatnio metodę na zrobienie pysznych, kremowych lodów dosłownie z 4 składników. Wszystko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka ziemniaczana (kartoffelsalat) 159

Sezon grillowy trwa w najlepsze więc i my staramy się nie próżnować. Chcemy wycisnąć z lata ile tylko się da, mamy nadzieję, że wy również. Lato

Marder&Marder Manufacture
Fińskie bajgle z makiem 248

Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pstrąg na weekendowy obiad 151

ryby na pewno pojawi się w najbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów(...)solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię i chwilę redukować. Dodać imbir, miód, zmiażdżoną kolendrę oraz łyżkę sera ricotty. Dokładnie wymieszać. Dorzucić resztę warzyw. Kromki chleba wrzucić do tostera lub na suchą patelnię, aż będzie chrupka. 1 porcja zawiera około: 520 kcal 51 g białka 20 g tłuszczu 41 g węglowodanów

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny

Proponowane wyszukiwania