chleb - 25827 przepisów (strona:700/1722)

Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 170

jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań na wielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo

Obiad gotowy
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 258

pochodzących sprzed ok. 10 tysięcy lat p.n.e). Od kilku lat obserwuje się wielki powrót płaskurki z racji jej właściwości smakowych i zdrowotnych.  Płaskurkę pokochali miłością wielką Włosi (popularny chleb pane di farro, to właśnie 100% mąki z płaskurki), a i Niemcy  postanowili być proekologiczny i opracowali oryginalną recepturę bawarskiego piwa wytwarzanego z tego zboża. Z płaskurką sprawa(...)niż gluten pszenicy zwyczajnej. Natomiast osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu, mimo wielu plusów, powinny sobie odmawiać wszelkich wyrobów z płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości

gutfut
Krem z marchewki i pomarańczy - Lubelski Kociołek 158

marchewkowe inspiracje do:  Edyty ,  Julianny ,  Małgośki ,  Marty i  Doroty . 4 duże marchewki 1 cebula 1 pomarańcza kawałek imbiru, ok. 1 cm 2 kromki czerstwego chleba sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, zeszklić na patelni. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Marchewki obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki, dorzucić do cebuli(...)Chwilkę pogotować i całość zblendować na gładką masę (ja użyłam blendera kielichowego). Doprawić solą i pieprzem, jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej wrzącej wody i doprawić do smaku. Chleb pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć kilka minut, aż grzanki będą rumiane. Gotowymi grzankami posypać zupę. *w wersji bezglutenowej nie podajemy grzanek, można zupę posypać natką pietruszki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowe nachosy 297

Domowe nachosy to ciekawa alternatywa dla tych sklepowych i doskonała rzecz na imprezę. Może nie smakują identycznie jak te sklepowe, ale to nie znaczy, że są

Marder&Marder Manufacture
Bulgur z papryka, rodzynkami i pachnacy prazonymi migdalami 207

Ostatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorsz pod chlebową kołderką. 126

poniedziałku polecam rybę, wiadomo, że zdrowa ... A ja jadam ich zdecydowanie za mało... Składniki; 3 filety z dorsza sól, pieprz, 2 kromki chleba (bez skórki) 3 łyżki siekanego koperku 10 dag sera feta 2 łyżki masła   Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb Drożdżowy Według Dawida 107

Dlaczego według Dawida i kto to w ogóle jest ? Już wyjaśniam :) Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :) Teraz postanowił troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :) Składniki(...)wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek (dno blaszek możemy wysypać płatkami owsianymi) Chlebki możemy naciąć lub nie i obsypać makiem bądź nie (na zdjęciu obydwie wersje) :) 5. Następnie odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut . W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni . Kiedy chlebki wyrosną pod folię to natychmiast wstawiamy je do piekarnika, który wcześniej możemy skropić

Gotowanie...to proste !
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 184

Znalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z dorsza. 327

mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)Wykonanie: Dorsza ugotować na parze, ostudzić i rozdrobnić widelcem. Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Formować kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
Pasta z jajkami i wędzonym pstrągiem 102

Idealna na kanapki, super smaczna i delikatna pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki

Klasyka Gotowania
Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami 85

bardzo smacznego przepisu, zwłaszcza, że łączy on w sobie wszystko co najlepsze! Idealny przepis dla miłośników włoskich smaków! Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami / 4 sztuki Składniki: 4 kromki chleba 4 łyżki ricotty pieczone warzywa z tymiankiem oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego koperku Przygotowanie: Chleb opiekamy w opiekaczu. Każdą z kromek smarujemy cienką warstwą ricotty. Na wierzchu układamy warzywa

Moja smaczna kuchnia
bruschetta z dynią, serem i rozmarynem 134

smaki Skandynawii użyto sera koziego, ja próbowałam zapiekać bruschetty z pleśniowym, a dzisiaj - ze zwykłym, białym serem. Obie wersje smakują dobrze, choć każda - zupełnie inaczej). składniki: 8 kromek jednodniowego chleba pszennego około 250 ml puree z dyni 100 g sera białego 2 łyżki oliwy rozmaryn, najlepiej świeży ( u mnie - suszony) sól i świeżo zmielony pieprz wykonanie: Kromki chleba rozkładam

babka w formie
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 105

Kozacka - takim epitetem określił tę pastę mój mąż. Zgadzam się z nim, jest naprawdę wypasiona, pyszna i, oczywiście, zdrowa. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowy syrop z imbiru na przeziębienie 716

Sezon zimowy jest dramatem dla większości z nas. Każdy pociąga nosem, kicha, prycha i kaszle. Uniknięcie przeziębienia w takich warunkach jest niemal cudem. Wcześniej czy później

Marder&Marder Manufacture
Kwietne warsztaty z Damianem Kordasem i Olejem Wielkopolskim 160

Wszystko zaczęło się półtora tygodnia temu gdy w portierni, w pracy, o poranku znalazłam kosz niespodziankę a w nim zaproszenie na warsztaty, książkę z dedykacja a

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania